Lakásvásárlás lépésről-lépésre: ne csússz el a banánhéjon!

Pénzcentrum
2008. március 19. 05:55

Előbb a bankba menjek, vagy az ingatlant válasszam ki? Mit nézzek előbb lakást, vagy a bankba menjek érdeklődni, hogy mennyi hitelt kaphatok? Gyakran merül fel ez a kérdés azokban, akik úgy döntenek, hogy belevágnak a lakásvásárlásba. Megpróbáltuk egy helyen összefoglalva megválaszolni azokat a kérdéseket, amivel a lakásvásárló az ingatlankeresés és a hitelfelvétel során leggyakrabban találkozhat.

Az első körben azt kell eldönteni, hogy használt vagy új építésű lakást vásároljunk. Az új lakások mellett szól az illetékkedvezmény, a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek, hogy előttünk még senki nem lakott benne, illetve mi alakíthatjuk ki a belső elrendezést, ha időben lekötjük azt. A használt lakások előnye, hogy nem kell várni hosszú hónapokig, amíg befejeződik az építkezés, a vételár kiegyenlítése után megtörténik a birtokbavétel, alacsonyabb négyzetméteráron juthatunk ugyanolyan alapterülethez, bár illetéket kell fizetni, a hitelek kamatszintje devizaalapon azonos az új lakáshitelekével, csak az államilag támogatott konstrukcióknál eltérő.

Ha eldöntöttük, hogy milyen ingatlant vásárolunk, jöhet a felvehető hitel nagyságának és a támogatások feltételeinek tisztázása. Több bank honlapján találunk kalkulátorokat, amelyekkel nagyságrendileg meghatározhatjuk, hogy mennyi hitelt tudunk felvenni, de célszerű ellátogatni a bankba, vagy szaktanácsadó cég segítségét igénybe venni, mert élőszóban nagyon sok hasznos információra tehetünk szert. Az előzetes hitelkalkulációt követően, tudni, fogjuk, hogy az induló tőkénk mellett mennyire vagyunk hitelképesek. Ennek birtokában nyugodtabban kezdhetünk bele a lakáskeresésbe, előre kizárhatóak bizonyos lakástípusok és a foglaló elvesztésének kockázatát a minimálisra csökkentve írhatjuk alá a majdani adásvételi szerződést.

Milyen támogatásokra vagyok jogosult?

Sokan kérdezik, hogy mennyi a "szocpol"és lehet-e az az önerő. A szocpol összegének ismertetése előtt meg kell vizsgálni, hogy jogosultak vagyunk-e rá. Az alapfeltételek röviden összefoglalva így néznek ki: házas vagy gyermekét egyedül nevelő szülő maximum 30 millió forint építési költségű, méltányolható szobaszámmal rendelkező új lakást vásárol úgy, hogy az együttköltözőknek nincs egyéb lakástulajdona. Itt is vannak kivételek, az egyedi eseteket egy kormányrendelet taglalja. Egy gyermek után 900 000 Ft, két gyermek után 2 400 000 Ft, három gyermek után 3 800 000 Ft, négy gyermek után 4 600 000 Ft és minden további gyermek esetén plusz 200 000 Ft a lakásépítési kedvezmény összege.

A "félszocpol" bevezetésével élénkült valamennyire a használt lakások piaca, itt a fent megjelölt összegek 50 %-át lehet felvenni a gyermekek után. Feltétel, hogy az igénylő szülők, vagy élettársak kora 35 év alatt legyen és a vételár nem haladhatja meg vidéken a 8 millió forintot, a fővárosban és a megyei jogú városokban pedig a 12 millió forintot.

A lakásépítési kedvezményt meglévő gyermekek után lehet igényelni, nem összetévesztendő a megelőlegező kölcsönnel, amikor új lakás vásárlásakor egy gyermek születését 4 éven belül, két gyermekét pedig 8 éven belül vállalják az igénylők. A lakásépítési kedvezményt önerőként kezelik a bankok, a megelőlegező kölcsönt viszont egymástól eltérően minősítik, ezért erre érdemes rákérdezni a bankfiókban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fészekrakó program keretében a 30 év alatti párok (házas és élettárs egyaránt) állami garanciával, 10 % önerővel vásárolhatnak 15 millió forint alatti új építésű lakást. Az önerő lehet a meglévő gyermekek után igényelt lakásépítési kedvezmény, de szerencsés legalább a foglaló összegével rendelkezni, mert nehéz olyan beruházót találni, aki adásvételi szerződést köt velünk nulla forint befizetéssel.

Van megoldás: devizahitel, lízing


Aki nem jogosult semmilyen támogatásra, önerővel is alig rendelkezik, de a havi törlesztést tudja vállalni, annak számításba jöhetnek a magas finanszírozási aránnyal rendelkező lakáshitelek és a lakáslízing is. A magas finanszírozású hiteleket az átlag feletti, bankszámlára érkező jövedelemmel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe. A lakáslízing annyiban tér el, hogy a havi rendszeres készpénz befizetéseket is bevételnek minősíti a vizsgálat során a lízingcég.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm