12 °C Budapest

Lakásvásárlás lépésről-lépésre: ne csússz el a banánhéjon!

Pénzcentrum
2008. március 19. 05:55

Előbb a bankba menjek, vagy az ingatlant válasszam ki? Mit nézzek előbb lakást, vagy a bankba menjek érdeklődni, hogy mennyi hitelt kaphatok? Gyakran merül fel ez a kérdés azokban, akik úgy döntenek, hogy belevágnak a lakásvásárlásba. Megpróbáltuk egy helyen összefoglalva megválaszolni azokat a kérdéseket, amivel a lakásvásárló az ingatlankeresés és a hitelfelvétel során leggyakrabban találkozhat.

Az első körben azt kell eldönteni, hogy használt vagy új építésű lakást vásároljunk. Az új lakások mellett szól az illetékkedvezmény, a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek, hogy előttünk még senki nem lakott benne, illetve mi alakíthatjuk ki a belső elrendezést, ha időben lekötjük azt. A használt lakások előnye, hogy nem kell várni hosszú hónapokig, amíg befejeződik az építkezés, a vételár kiegyenlítése után megtörténik a birtokbavétel, alacsonyabb négyzetméteráron juthatunk ugyanolyan alapterülethez, bár illetéket kell fizetni, a hitelek kamatszintje devizaalapon azonos az új lakáshitelekével, csak az államilag támogatott konstrukcióknál eltérő.

Ha eldöntöttük, hogy milyen ingatlant vásárolunk, jöhet a felvehető hitel nagyságának és a támogatások feltételeinek tisztázása. Több bank honlapján találunk kalkulátorokat, amelyekkel nagyságrendileg meghatározhatjuk, hogy mennyi hitelt tudunk felvenni, de célszerű ellátogatni a bankba, vagy szaktanácsadó cég segítségét igénybe venni, mert élőszóban nagyon sok hasznos információra tehetünk szert. Az előzetes hitelkalkulációt követően, tudni, fogjuk, hogy az induló tőkénk mellett mennyire vagyunk hitelképesek. Ennek birtokában nyugodtabban kezdhetünk bele a lakáskeresésbe, előre kizárhatóak bizonyos lakástípusok és a foglaló elvesztésének kockázatát a minimálisra csökkentve írhatjuk alá a majdani adásvételi szerződést.

Milyen támogatásokra vagyok jogosult?

Sokan kérdezik, hogy mennyi a "szocpol"és lehet-e az az önerő. A szocpol összegének ismertetése előtt meg kell vizsgálni, hogy jogosultak vagyunk-e rá. Az alapfeltételek röviden összefoglalva így néznek ki: házas vagy gyermekét egyedül nevelő szülő maximum 30 millió forint építési költségű, méltányolható szobaszámmal rendelkező új lakást vásárol úgy, hogy az együttköltözőknek nincs egyéb lakástulajdona. Itt is vannak kivételek, az egyedi eseteket egy kormányrendelet taglalja. Egy gyermek után 900 000 Ft, két gyermek után 2 400 000 Ft, három gyermek után 3 800 000 Ft, négy gyermek után 4 600 000 Ft és minden további gyermek esetén plusz 200 000 Ft a lakásépítési kedvezmény összege.

A "félszocpol" bevezetésével élénkült valamennyire a használt lakások piaca, itt a fent megjelölt összegek 50 %-át lehet felvenni a gyermekek után. Feltétel, hogy az igénylő szülők, vagy élettársak kora 35 év alatt legyen és a vételár nem haladhatja meg vidéken a 8 millió forintot, a fővárosban és a megyei jogú városokban pedig a 12 millió forintot.

A lakásépítési kedvezményt meglévő gyermekek után lehet igényelni, nem összetévesztendő a megelőlegező kölcsönnel, amikor új lakás vásárlásakor egy gyermek születését 4 éven belül, két gyermekét pedig 8 éven belül vállalják az igénylők. A lakásépítési kedvezményt önerőként kezelik a bankok, a megelőlegező kölcsönt viszont egymástól eltérően minősítik, ezért erre érdemes rákérdezni a bankfiókban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fészekrakó program keretében a 30 év alatti párok (házas és élettárs egyaránt) állami garanciával, 10 % önerővel vásárolhatnak 15 millió forint alatti új építésű lakást. Az önerő lehet a meglévő gyermekek után igényelt lakásépítési kedvezmény, de szerencsés legalább a foglaló összegével rendelkezni, mert nehéz olyan beruházót találni, aki adásvételi szerződést köt velünk nulla forint befizetéssel.

Van megoldás: devizahitel, lízing


Aki nem jogosult semmilyen támogatásra, önerővel is alig rendelkezik, de a havi törlesztést tudja vállalni, annak számításba jöhetnek a magas finanszírozási aránnyal rendelkező lakáshitelek és a lakáslízing is. A magas finanszírozású hiteleket az átlag feletti, bankszámlára érkező jövedelemmel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe. A lakáslízing annyiban tér el, hogy a havi rendszeres készpénz befizetéseket is bevételnek minősíti a vizsgálat során a lízingcég.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 17:59
Elkészült a promóvideó is, amellyel a leend szereplket ösztönzik a tévéshow-ba való jelentkezésre.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 30. 14:21
Szinte már közhely, hogy pénzügyi tartalék nélkül kötéltánc az élet, mégpedig biztosítókötél vagy vé...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 30. 13:22
Másnak érezzük ezt a válságot, mint amilyenek az eddigiek voltak, és részben igazunk is van. Mert ez...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?