5 °C Budapest

Így veszíti el ingatlanát egy lakáshiteles: az aláírást is meghamisítják...

Pénzcentrum
2008. március 25. 10:05

Minél nehezebb helyzetbe kerül valaki, annál kiszolgáltatottabbá válik, kapva kap ugyanis minden segítség után. Nincs ez másképp a bajbajutott amerikai jelzáloghitel adósok esetében sem, így szinte természetesnek vehetjük a csalók megjelenését. A kiutat kínálók többsége átjátssza hozzá közel álló "befektetőnek" az ingatlan tulajdonjogát, aki pedig ebbe nem egyezik bele, annak egyszerűen meghamisítják az aláírását.

19 személy ellen folyik jelenleg vizsgálat Dél-Kaliforniában, a vád szerint ugyanis több mint 100 ingatlan tulajdonjogát szerezték meg kétségbeesett adósoktól. Áldozatok akadnak szép számmal: Kalifornia, Oregon, Washington és Nevada mellett további 14 államból is érkeztek bejelentések. A csalók 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Az Operation Homewrecker nevű vizsgálatban az FBI mellett az adóhatóság is közreműködik. Az ingatlanokhoz kapcsolódó csalások egyre több munkát adnak a hatóságoknak idén ugyanis várhatóan mintegy 60 000 gyanús hitelügyletet jelenthetnek a bankok, míg 2005-ben ez az érték csupán 28 000 volt.

A jelenlegi ügy vádlottjai 2004 január 1-je és 2006 március 14-e között ajánlották fel segítségüket több nehéz helyzetbe sodródott lakáshitel adósnak. Azzal hitegették a tulajdonosokat, hogy segítségükkel elkerülhetik a végrehajtást és amellett hogy csökken a törlesztőjük még némi pénzhez is juthatnak. Az ügylet során általában megjelent egy külső "befektető", akinek a nevére került az ingatlan, az adós így neki fizetett lakbért, mely alacsonyabb volt a törlesztőrészletnél. Végül persze a segédkezők eladták a bajbajutott feje fölül az ingatlant.

Akadt olyan eset is, melyben az adósvégig azt hitte hogy refinanszíroz, miközben gyakorlatilag eladta az ingatlanját annak ellenére, hogy mindvégig kikötötte: nem íratja másra a lakást. A tulajdonjog átruházási szerződésen ezért meghamisították az aláírását, így végül hosszas pereskedés után visszakerülhetett a nevére az ingatlan.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem