26 °C Budapest

Százezreket spórolhatsz, ha most veszel fel lakáshitelt!

Pénzcentrum
2008. március 11. 05:55

A kereskedelmi bankok között fokozódik a verseny, a hitelpiacon egyre kiforrottabb ügyfélminősítéssel egyre enyhébb feltételrendszerekkel találkozunk. Egy évtizednek sem kellett eltelni és a dupla ingatlanfedezettől, a két kezes bevonásától és a kétszámjegyű kamatoktól eljutottunk az önerő, a kezes és az induló költségek nélküli konstrukciókig. A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb döntése, ami az esetek többségében hitelfelvétellel jár együtt.

 

A lakáshitelek igénybevételekor érdemes több bank ajánlatát is kérnünk és egy összehasonlítást végezni. Az induló költségek elengedése vonzóvá teszi a hiteleket, gondoljunk a vásárláskor felmerülő egyéb költségekre (ügyvéd, illeték, berendezés). A THM-ek rengetegében és idő szűkében érdemes lehet hitelezési szaktanácsadó céghez is fordulni.

A tavaszi akciókat böngészve megállapíthatjuk, hogy a szellemes reklámok mellett az induló költségek elengedésével, akciós kamatokkal és kezelési költség nélküli hitelekkel csábítják magukhoz az ügyfeleket a bankok. Annuitásos törlesztés esetén a kezelési költséget mindig az ügyfélév elején (amelyik hónapban a hitelt folyósították) fennálló tőketartozásra vetítve határozzák meg, ezért a törlesztő részlet évről-évre csökken, az utóbbi időben akciózott kezelési költség nélküli konstrukcióknál az első és az utolsó hónapban is ugyanannyi a törlesztés (devizahitel esetén devizában nyilvántartva), a tőke és a kamat belső aránya változik hónapról-hónapra a tőke javára.

Az induló költségek időrendi sorrendben az alábbiak szerint alakulnak. Először tulajdoni lapot kell kikérni és értékbecslést kell készíteni a fedezetként felajánlott ingatlanra, ezt követően a jövedelmi és az ingatlan adatok alapján bírálatot végez a bank. Pozitív kimenet esetén megkötjük a hitelszerződést, amit közjegyzői okiratba kell foglalni. A közjegyzői díjszabás áll egyszer egy fix és egy változó költségből, magasabb hitelösszegnél a díj - a degresszív számítás miatt - százalékban kifejezve alacsonyabb. A hitelszerződést be kell adni a földhivatalba, a földhivatali eljárási illeték (a jelzálogbejegyzés illetéke) 6000 forintunkba kerül. Majd ha minden egyéb feltétel rendben van, levonják a folyósítás díjat és megtörténik a hitelösszeg átutalása.

A hitelkérelem benyújtásakor preferálják a bankok az földhivatalból kikért tulajdoni lap bemutatását, a további ügyintézés során, amikor újra szükség van tulajdoni lapra, már lekérik ők a Takarnet rendszerből. A földhivatali tulajdoni lap 4000 Ft, ha nem a helyileg illetékes földhivatalban kérjük ki, akkor 4510 Ft. A Takarnet rendszerből egy lekérdezés díja 3510 Ft.

Az értékbecslésre vonatkozó kedvezményeket többféle módon lehet érvényesíteni. Van olyan pénzintézet, amely a hitelszerződés létrejötte esetén átvállalja az értékbecslés költségét, ekkor az ügyfélnek csak a bejárást kell biztosítani. Akad olyan bank, amely kifizetteti az ügyféllel az értékbecslés díját, de a bank nevére kell kérni a számlát, majd vagy utólag jóváírják az összeget az ügyfél számláján, vagy levonják a fizetendő folyósítási jutalékból azt. Korábban sok visszaélés volt az értékbecslésekkel, de a bankok tanultak a hibákból és körültekintőbben járnak el. Előfordult, hogy az ügyfél beadott egy hitelkérelmet, a bank költségére megcsináltatta az értékbecslést, majd visszalépett és volt egy ingyen értékbecslése az ingatlanáról.

A hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, bizonyos hiteltípusoknál a tartozáselismerő nyilatkozatot kér a bank, ekkor csak az adósok jelennek meg a közjegyzőnél. Vannak olyan hitelek, ahol kötelező a kétoldalú közjegyzői okirat, ekkor a közjegyzőnek fel kell olvasni a teljes szerződést és a bank képviselőinek is jelen kell lenni az aláíráskor. A hitelszerződést el kell juttatnunk a földhivatalba, ezt megtehetjük személyesen, de megbízhatjuk a saját, illetve bank jogászát is ezzel a feladattal. A földhivatali eljárási illeték megfizetése mellett benyújtjuk az okiratokat és legkésőbb másnap a bank széljegyre kerül.

A széljegyes - jelzálogbejegyzés iránti kérelem feljegyzése a bank javára - tulajdoni lapot a Takarnet rendszerből lekéri a banki ügyintéző és vagy fiók-szinten vagy központi rendszer segítségével kezdeményezi a hitel folyósítását. A folyósítási díjat nevezik keretbeállítási jutaléknak, egyszeri kezelési költségnek, vagy hitelbírálati díjnak is, mértéke jellemzően 1,5 % körül mozog. A kockázatosabb hitelek esetében - jövedelemigazolás nélküli konstrukciók - eléri a 3 %-ot is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lakáshitelek esetében a bankok megjelölik az adásvételi szerződéssel szemben támasztott követelményeiket. Ezek egyike, hogy a folyósítás az eladó által megjelölt bankszámlára történik, tehát nem a hitelfelvevő kapja a pénzt. A hitel költségeit ebben az esetben nem lehet levonni a hitelösszegből, mint a szabad felhasználású hiteleknék. Találkozunk bankkal, aki az igényelt lakáshitel felett a folyósítási költségeket is meghitelezi.

Az ügyfeleket a lakáshitelen túl több termékkel is megcélozza a bank. Lakossági folyószámlát kell nyitni a hitel törlesztésére, ha az ügyfél oda kéri a jövedelem átutalását és onnan csoportos beszedési megbízással fizeti a közüzemi díjait, akkor további kedvezményekben részesülhet. Lakástakarék-pénztári termékeket ajánlanak, lakásbiztosítást és életbiztosítási ajánlatot készítenek. A lakásbiztosítást kötelező megkötni, mert minden hitel fedezeteként felajánlott ingatlant biztosítani kell, az életbiztosítás ajánlott, az igénylő döntése, hogy megköti-e azt.
A hitel felvételekor még nem ez az elsődleges szempont, de törlesztés közben előfordulnak olyan élethelyzetek, amik szerződésmódosítással, így további költségekkel járhatnak. Ilyenek a fedezetcsere, a fedezet kiengedés, az adósinformáció kérése ügyintézéshez, vagy az elő- és a végtörlesztés. Az adós által kezdeményezett kisebb módosítások ügyintézési díja 3 és 15 ezer forint között változik. Vannak hitelek, melyeket díjmentesen vissza lehet fizetni, mivel a bankok szeretik megtartani főleg a pontosan fizető ügyfeleiket, ezért előfordulnak olyan hitelek, ahol akár 4 %-ot is kell a tőkére vetítve fizetnünk, ha meg akarunk szabadulni a kölcsönünktől, vagy kiváltjuk azt.

A hitelek összehasonlításának megkönnyítése érdekében bevezetésre került a teljes hiteldíj mutató kötelező közzététele, a bankoknak 5 millió forint kölcsönösszegű, 20 éves futamidejű egyenletes törlesztésű hitelre vonatkozóan kell ezt meghatározni.

Az akciók nélkül egy 10 millió forintos hitel felvételekor közel 300 ezer forintos összköltséggel kell számolnunk. Aki a tavaszi akciókban részt vesz, ezt az összeget takaríthatja meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 29. 13:46
Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig le...
MEDIA1  |  2024. április 29. 13:45
Konsztantyin Gabovot és Szergej Karelint egyaránt azzal vádolja a Kreml, hogy szélsőséges szervezetb...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm