Karácsonykor se kegyelmez a bank? Akik már tudják...

Pénzcentrum
2007. december 20. 13:00

A jelzáloghitel-piaci válság az amerikai kormány és a szövetségi bank minden erőfeszítése ellenére is elmélyülni látszik. Bár novemberben már 10 százalékkal csökkent a végrehajtási eljárások száma az előző hónaphoz képest, ha az előző év azonos időszakát vagyis, 2006 novemberét vesszük alapul, a közelgő árverés súlya alatt élők száma összességében 68 százalékkal növekedett.

A RealTrac adatai szerint novemberben 200 ezer végrehajtási eljárás indult országszerte, vagyis ennyien kaptak kézhez az eljárás megindításáról, az árverés kitűzéséről és a banki foglalásról szóló értesítést. A helyzet azokban az államokban a legdrámaibb, ahol korábban az ingatlanárak rendkívüli szárnyalást mutattak.

Súlyosbító tényezőként hat, hogy csupán a harmadik negyedévben a subprime, vagyis a hagyományosnál nagyobb kockázattal bíró hitelállomány 87 milliárd dolláros része esetében a kamatok tovább emelkedtek. A Credit Suisse Group elemzőinek előrejelzése szerint ez a folyamat a negyedik negyedévben tovább folytatódik, így további 84 milliárd dollárnyi hitelállomány kerülhet veszélybe.

Az ingatlanárak esése ugyanis szinte lehetetlenné teszi, hogy az akciós periódusból átkerülő hitelesek, akik a megnövekedett kamatszint mellett már nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, refinanszíroztassanak, így mérsékelve a havi törlesztés nagyságát.

A FED közgazdásza szerint a válság még nem érte el mélypontját, az ingatlanpiaci felpezsdülés, tehát a javulás előtt még eddig nem látott nehézségek várnak az amerikai lakáshitelesekre. Az árverések száma a jövő évben tovább emelkedhet, a változó kamatozású hiteleknek köszönhetően, a következő egy évben ugyanis körülbelül további 1 millió háztartást sújthat még a hitelkonstrukcióból adódó emelés.

Az árverések száma, egyes elemzők szerint, akár a havi 230-250 ezret is elérheti az első negyedévben, miközben a használt lakáspiacon az értékesítési volumen 12 százalékos, az árak tekintetében pedig 4,5 százalékos esést várnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A benyújtott hitelkérelmek száma az elmúlt héten 2004 óta először csökkent, köszönhetően a válság hatására átárazódó hiteleknek, melyek többek számára lehetetlenné teszik mind a vásárlást, mind pedig a refinanszírozást. A jelzáloghitelezők szövetségének információ szerint utóbbi volt az, amely nagyobb mértékű csökkenést mutatott.

Az elemzők szerint a Fed tegnap benyújtott javaslata rövid távon súlyosbítani fogja a válság tüneteit, a jövedelem- és egyéb igazolások nélkül benyújtott hitelek betiltása és a változó kamatozású, akciós hitelek esetében megkövetelt körültekintés ugyanis mindenképpen szigorúbb hitelezési politikát hoz majd.

Hazánkban elég ritkák a hitelek nemfizetéséből fakadó végrehajtási eljárások, télen pedig a hidegre való tekintettel kilakoltatási tilalom van érvényben. Így ha még el is árvereznék a házat és valaki annak ellenére, hogy laknak benne, megvenné azt, a fűtési szezon végéig semmiképpen sem kerülhetne sor a kényszer költözésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?