Fellélegezhetnek a hitelezők, de meddig?

Pénzcentrum
2007. december 19. 09:45

Egyelőre még nincsenek meg a jogszabályi keretei az európai jelzáloghitel-piac integrációjának, az Európai Bizottság nem szorítja korlátok közé a jelzáloghitelezéssel foglalkozó intézmények tevékenységét - írja a Napi.

A fogyasztók érdekét szolgáló piaci integráció azonban elsődleges helyet tölt be az Európai Bizottság által kitűzött célok között, melyek lehetővé tennék, hogy a fogyasztók a számukra legkedvezőbb kölcsönhöz juthassanak, akár az országhatárokon túl.

Az intézmények által követendő politikát azonban egyelőre nem jogszabályban, hanem egy fehér könyvben rögzítik majd. Terítékre kerül többek között a standard kamatszámítás kérdése, mely a különböző országokban piacon lévő konstrukciók könnyebb összevetését tenné lehetővé.

Ha emellett megvalósulna a lakáshitelesek felszabadítása a már kedvezőtlenné vált konstrukciók alól, vagyis a refinanszírozás egyszerűsítése, az egy 100 ezer euros (25 millió forintos) hitelösszegnél, az előzetes kalkulációk szerint, 470 euroval (120 ezer forinttal) csökkentené az éves költségeket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?