7 °C Budapest

Drámai emelkedés: ismét bajban a lakáshitelesek?

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank és a hazai kereskedelmi bankok is több esetben hangsúlyozták, hogy az amerikai subprime jelzáloghitel-piacon kialakult válság közvetlenül nem érinti a magyar hiteleseket, problémát csak a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható befektetői bizalmi válság okozhat, mely a hitelkamatok emelkedésén keresztül válhat kézzelfoghatóvá.

Nem jártak ilyen jól a nyugat-európai országok hitelesei, a brit és német bankokat ért veszteségek ugyanis arra késztették a pénzintézeteket, hogy szigorítsák hitelezési politikájukat. Ez Nagy-Britanniában főként az első lakásvásárlók esetében okozott jelentős visszaesést mind a beadott, mind pedig a pozitív elbírálást kapott hitelkérelmek számában.

Nemcsak azok a hitelfelvevők jártak azonban pórul, akik a szigorúbb feltételek mellett már nem kaptak hitelt, a lakáshitellel rendelkezőknek 16 éve nem kellett ilyen magas törlesztőrészlettel szembenézniük mint az elmúlt hónapban. Az első lakásvásárlók jövedelmük 20,6 százalékát költik jelenleg törlesztésre, szemben a szeptemberben jellemző 20,4 százalékos aránnyal.

Egyértelműen az ingatlantulajdonlási létra legalján lévő fiatalok vannak a legnehezebb helyzetben, jelenleg átlagosan éves jövedelmük 3,36 szorosát kénytelenek hitelként felvenni ahhoz, hogy ingatlanhoz jussanak. 16 évvel ezelőtt ez a szorzó még jóval alacsonyabb volt. Ennek két oka lehet: egyrészről az ingatlanárak dinamikus emelkedés rontotta a lakások megfizethetőségét, másrészről a 16 évvel ezelőtt jellemző finanszírozási arány nem tette lehetővé, hogy 90-100 százalékig hitelből vásároljanak ingatlant.

A terhek növekedése azonban a hitellel rendelkezők egészét érint, a minőségi lakáscsere folytán hitelszerződést kötők a havi jövedelmük 17,6 százalékát költötték törlesztésre idén októberben. Esetükben a hitelösszeg/jövedelem arány is alacsonyabb, de még mindig jelentősen meghaladja az 1991-ben jellemző mértéket.

A szakértők szerint a hitelállomány bővülési ütemének lassulása várható, a decemberi kamatvágás ellenére is október lehet az utolsó hónap, amikor az újonnan felvett hitelek állománya meghaladja az előző év azonos időszakában jellemző nagyságot. Az igénylések száma pedig már októberben is jóval alacsonyabb volt a 2006. októberében érvényesnél.

A hitelfelvevők pénzügyi tudatosságát mutatja, hogy a kamatvágásra spekulálók már nem fix, hanem változó kamatozású hiteleket vesznek fel: 2007-ben először októberben csökkent 70 százaléka alá a fix kamatozású hitelt választók aránya.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 11:09
A hazai reklámgyakorlat önszabályozó elveinek kialakítását végző szervezet idei közgyűlésen az elmúl...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?