14 °C Budapest

Drámai emelkedés: ismét bajban a lakáshitelesek?

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank és a hazai kereskedelmi bankok is több esetben hangsúlyozták, hogy az amerikai subprime jelzáloghitel-piacon kialakult válság közvetlenül nem érinti a magyar hiteleseket, problémát csak a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható befektetői bizalmi válság okozhat, mely a hitelkamatok emelkedésén keresztül válhat kézzelfoghatóvá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem jártak ilyen jól a nyugat-európai országok hitelesei, a brit és német bankokat ért veszteségek ugyanis arra késztették a pénzintézeteket, hogy szigorítsák hitelezési politikájukat. Ez Nagy-Britanniában főként az első lakásvásárlók esetében okozott jelentős visszaesést mind a beadott, mind pedig a pozitív elbírálást kapott hitelkérelmek számában.

Nemcsak azok a hitelfelvevők jártak azonban pórul, akik a szigorúbb feltételek mellett már nem kaptak hitelt, a lakáshitellel rendelkezőknek 16 éve nem kellett ilyen magas törlesztőrészlettel szembenézniük mint az elmúlt hónapban. Az első lakásvásárlók jövedelmük 20,6 százalékát költik jelenleg törlesztésre, szemben a szeptemberben jellemző 20,4 százalékos aránnyal.

Egyértelműen az ingatlantulajdonlási létra legalján lévő fiatalok vannak a legnehezebb helyzetben, jelenleg átlagosan éves jövedelmük 3,36 szorosát kénytelenek hitelként felvenni ahhoz, hogy ingatlanhoz jussanak. 16 évvel ezelőtt ez a szorzó még jóval alacsonyabb volt. Ennek két oka lehet: egyrészről az ingatlanárak dinamikus emelkedés rontotta a lakások megfizethetőségét, másrészről a 16 évvel ezelőtt jellemző finanszírozási arány nem tette lehetővé, hogy 90-100 százalékig hitelből vásároljanak ingatlant.

A terhek növekedése azonban a hitellel rendelkezők egészét érint, a minőségi lakáscsere folytán hitelszerződést kötők a havi jövedelmük 17,6 százalékát költötték törlesztésre idén októberben. Esetükben a hitelösszeg/jövedelem arány is alacsonyabb, de még mindig jelentősen meghaladja az 1991-ben jellemző mértéket.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A szakértők szerint a hitelállomány bővülési ütemének lassulása várható, a decemberi kamatvágás ellenére is október lehet az utolsó hónap, amikor az újonnan felvett hitelek állománya meghaladja az előző év azonos időszakában jellemző nagyságot. Az igénylések száma pedig már októberben is jóval alacsonyabb volt a 2006. októberében érvényesnél.

A hitelfelvevők pénzügyi tudatosságát mutatja, hogy a kamatvágásra spekulálók már nem fix, hanem változó kamatozású hiteleket vesznek fel: 2007-ben először októberben csökkent 70 százaléka alá a fix kamatozású hitelt választók aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00