3 °C Budapest

Egyre több lakást és autót visz a bank

Pénzcentrum
2007. december 11. 08:15

Az év eleje óta minden eddiginél nagyobb ütemben, 150 ezerrel nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az újonnan bejelentett, bedőlt lakossági hitelek száma. Ezzel együtt szeptember végére a KHR-ben tárolt összes fennálló lakossági mulasztás száma meghaladta a 400 ezret, ami 280 ezer magánszemély tartozását jelenti - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lakossági ügyfeleknél a második fél évben ugrott meg a bejelentett, bedőlt hitelek száma. Július óta az esetszám jóval a korábban mulasztási rekordként elkönyvelt 14 ezres havi esetszám fölött ragadt be, és ez a trend októberben és novemberben is folytatódott. A tartósnak tűnő változás a megszorítások és a sorozatos áremelések következményeként a hitelügyfelek fizetőképességének csökkenésével magyarázható. Másrészt kezdenek kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának konzekvenciái. Kérdéses persze, hogy konkrétan milyen típusú hiteltermékekkel maradnak sárosak a listára került adósok, mivel a KHR-ben erre nézve nincs adat.

Az esetszám növekedése egyelőre nem jelenti a banki lakossági hitelportfólió romlását. Arról a KHR-ben sincsenek adatok, hogy a cirka 280 ezer magánszemély pontosan mekkora összeggel égett le a hitelező pénzintézetnél. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 2007. szeptember végén a teljes banki lakossági portfólión belül a háztartásoknak nyújtott 4600 milliárdos hitelállományból mintegy 149 milliárd minősült "problémásnak", illetve ennek is kevesebb mint a fele, 60 milliárd számít "rossz" hitelnek.

Ugyanakkor elemzői vélemények szerint, ha a szabad felhasználású ingatlanra terhelt hiteleknél látható tendenciák tovább folytatódnak, úgy a felvett hitelek egy részének bedőlésével is számolni lehet. Az ingatlant terhelő szabad felhasználású hitelek állománya ugyanis meredeken ível felfelé. Sokan a már meglévő hiteleiket próbálják kiváltani ezzel a hitelformával, de az sem ritka, hogy valaki a megszorítások hatására megzuhant életnívóját próbálja ebből szinten tartani, és pusztán feléli az ilyen hitelt.

Negatív rekordot döntött a lejárt vállalati hitelek állománya is: a harmadik negyedévre a 28 ezer késedelmes vállalati hitel összege 363 milliárd forintra hízott. A vállalati hitelportfólión belül a tartósan késedelmes hitelek aránya szeptember végén elérte a 2,3 százalékot, ami 2005 óta a legmagasabb arány, de ez az érték az év egészében is tartósan két százalék felett volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?