2 °C Budapest

Egyre több lakást és autót visz a bank

Pénzcentrum
2007. december 11. 08:15

Az év eleje óta minden eddiginél nagyobb ütemben, 150 ezerrel nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az újonnan bejelentett, bedőlt lakossági hitelek száma. Ezzel együtt szeptember végére a KHR-ben tárolt összes fennálló lakossági mulasztás száma meghaladta a 400 ezret, ami 280 ezer magánszemély tartozását jelenti - írja a Népszabadság.

Lakossági ügyfeleknél a második fél évben ugrott meg a bejelentett, bedőlt hitelek száma. Július óta az esetszám jóval a korábban mulasztási rekordként elkönyvelt 14 ezres havi esetszám fölött ragadt be, és ez a trend októberben és novemberben is folytatódott. A tartósnak tűnő változás a megszorítások és a sorozatos áremelések következményeként a hitelügyfelek fizetőképességének csökkenésével magyarázható. Másrészt kezdenek kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának konzekvenciái. Kérdéses persze, hogy konkrétan milyen típusú hiteltermékekkel maradnak sárosak a listára került adósok, mivel a KHR-ben erre nézve nincs adat.

Az esetszám növekedése egyelőre nem jelenti a banki lakossági hitelportfólió romlását. Arról a KHR-ben sincsenek adatok, hogy a cirka 280 ezer magánszemély pontosan mekkora összeggel égett le a hitelező pénzintézetnél. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 2007. szeptember végén a teljes banki lakossági portfólión belül a háztartásoknak nyújtott 4600 milliárdos hitelállományból mintegy 149 milliárd minősült "problémásnak", illetve ennek is kevesebb mint a fele, 60 milliárd számít "rossz" hitelnek.

Ugyanakkor elemzői vélemények szerint, ha a szabad felhasználású ingatlanra terhelt hiteleknél látható tendenciák tovább folytatódnak, úgy a felvett hitelek egy részének bedőlésével is számolni lehet. Az ingatlant terhelő szabad felhasználású hitelek állománya ugyanis meredeken ível felfelé. Sokan a már meglévő hiteleiket próbálják kiváltani ezzel a hitelformával, de az sem ritka, hogy valaki a megszorítások hatására megzuhant életnívóját próbálja ebből szinten tartani, és pusztán feléli az ilyen hitelt.

Negatív rekordot döntött a lejárt vállalati hitelek állománya is: a harmadik negyedévre a 28 ezer késedelmes vállalati hitel összege 363 milliárd forintra hízott. A vállalati hitelportfólión belül a tartósan késedelmes hitelek aránya szeptember végén elérte a 2,3 százalékot, ami 2005 óta a legmagasabb arány, de ez az érték az év egészében is tartósan két százalék felett volt.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?