23 °C Budapest

Lízingpiaci helyzet: a PSZÁF is aggódik...

Pénzcentrum
2007. október 9. 12:22

A mai sajtótájékoztatóján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a lízingpiac jelenlegi alakulásáról és a várható fejlődési útvonalakról adott tájékoztatást, és aggodalmát fejezte ki, mivel a közelmúltban megnőtt az ügyfelek és a finanszírozók kockázata a lízing és a pénzügyi kölcsönök terén is.

A folyamatosan növekvő piaci verseny, és a keresletcsökkenés miatt egyre "kedvezőbb" feltételekkel lehet autóhoz jutni, vagyis más nulla százalék önerővel is megoldható az autóvásárlás. Az ügyfelet védő biztosítás (casco) eltörlése, a futamidő kitolása, a nulla százalék önrész, és az első évek meglepően alacsony törlesztő részletei (amik a későbbi években jelentősen megnőnek) azzal jár, hogy egyre több olyan ügyfél köt szerződést, aki nem biztos, hogy jövedelmi helyzete alapján megengedheti magának.

A szerződések négyötöde ráadásul devizában (euró, svájci frank, és egyre gyakrabban japán jen) köttetik, ami a havi lízingdíjra, vagy hitel esetén a törlesztő részletre keményen rányomhatja a bélyegét az árfolyam ingadozása miatt.

Pénzügyi szolgáltatók feladatai

A PSZÁF arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a finanszírozó cégek igenis tájékoztassák az ügyfeleiket5 az esetleges negatívumokról, még akkor is, ha ez esetleg az ügyfél elvesztésével járna, mivel így megelőzhető, hogy olyan szerződés szülessen, amit a vevő nem tud betartani.

Elvárásként jelenik meg, hogy minden szolgáltatónál elérhető legyen valamennyi - a lízinghez vagy a hitelhez kötődő - szabályzat, és az minden - az ügyfelet érintő - részletet tartalmazzon.

A nulla százalék önerő szinte elfogadhatatlan ezekben az ügyletekben, a Felügyelet minimum 20 százalék önerőt, és az ügyfelet védő casco biztosítást javasol, hogy a megfelelő szintre lehessen csökkenteni a kockázat mértékét. A futamidő kitolása pedig szintén nagy kockázattal jár, mivel ha a vevő nem fizet, nem bukik nagyot egy mondjuk 8-10 éves autó esetén, de a finanszírozó jelentős összegektől eshet el.

Piaci helyzet

A háztartások vásárlásai 2006 második félévében jelentősen csökkentek, az új autók vásárlása 2005-höz képest 15-20 százalékkal esett vissza. Ezt nem ellensúlyozta a használt autók eladása sem, itt sem volt tapasztalható növekedés. A csökkenő kereslet miatt jutott a piac oda, ahol most van, ugyanis egyre kevesebb ügyfelet próbál csalogatni ugyanannyi finanszírozó.

2007 júniusában az összes finanszírozási szerződés 79 százaléka deviza alapú volt, és a jelenleg erős forint is sokak számára bátorító lehet a szerződéskötésben. Viszont ha gyengül a forint, akkor az ügyfelek terhei jelentős összegekkel nőhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nem fizetés miatti lejárt állomány a pénzügyi lízingnél 4 százalék, a hiteleknél 7-8 százalék. Viszont az éven belüli késésű állomány aránya évről-évre nő, a lízingnél 2007 júniusában 69 százalék, a kölcsönnél 54 százalék volt. Az idei első félévben a finanszírozók közel 20-25 ezer járművet vettek vissza az adóstól, és ez év végére elérheti a 48-50 ezret is. Ez lényegesen meghaladná a 2006-os 40 ezres szintet.

Felügyeleti teendők

Már eddig is próbálkozott a PSZÁF a piaci viszonyok romlásának megfékezésével, de kevés sikerrel. Varga Csaba Főigazgató szerint a jelenlegi legfontosabb célok a már meglévő és az újonnan felmerülő kockázatok megismertetése az ügyfelekkel és a finanszírozókkal, és a piaci szereplők ráébresztése a pontos és alapos tájékoztatás fontosságára, ezzel visszaterelve a helyzetet a normális mederbe.

Ennek érdekében 2007 áprilisában már megjelentettek egy vezetői körlevelet a gépjármű-hitelező és lízingcégek vezetői számára, ami a finanszírozási kockázatokat és az ügyfélvédelmet részletezi. Ennek köszönhetően lecsökkent a használt autók hosszú futamidejű, és emiatt nagy kockázatot jelentő finanszírozása.

Következő lépésben a Felügyelet megjelentet a honlapján egy az ügyfeleknek szóló tájékoztatást a lízingről, és annak buktatóiról, valamint egy tájékoztató kiadványt 200 ezer példányban a lízingszolgáltatásokról, amit a fogyasztóvédelmi szervezeteknek, szakmai érdekképviseleteknek, és a pénzügyi vállalkozások segítségével az ügyfeleknek kíván eljuttatni, hogy mindenki tisztában legyen a lízing és a hitel komolyságával, akármekkora összegről is legyen szó...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 15:33
A bíróság szerint megsértette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jó hírnév védelméh...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?