7 °C Budapest

Az európai átlag egyharmadán - változások szükségesek

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 09:40

Most először kaphat teljes képet a szakma és a közvélemény az ingatlanlízing valós hazai súlyáról a Lízingszövetség statisztikáiban beállt változások révén. A statisztikák európai összevetésben egyelőre meglehetősen nagy lemaradásról árulkodnak; az ingatlanlízing aránya hazánkban a teljes lízingállományon belül mindössze 6,5 százalék a 17,4 százalékos európai átlaggal szemben. Szakértői vélemények szerint ennek az ingatlanfinanszírozási formának a népszerűbbé válásához az illetékszabályozás átalakítására van szükség mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben.

A pénzügyi stabilitás kérdése az amerikai piacon kialakult subprime hitelezési szegmens beomlásának fényében előtérbe került a fejlett piacokon is. "A kedvező szabályozási változások révén mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben növekedne a lízing aránya. Ez abból a szempontból is előnyös volna, hogy a külső finanszírozás bővülése mellett is stabil maradna a finanszírozási rendszer." - véli Kiss Zoltán, a hazai ingatlanlízing piac harmadik legnagyobb szereplője, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója.

Ingatlanlízing Magyarországon: pehelysúlyban versenyezve

A magyarországi lízingpiacról rendelkezésre álló statisztikák 2007 első feléig nem adtak teljes mélységű képet az ingatlanlízing valós súlyáról; a lízingcégek által nyújtott hiteltípusú finanszírozások is lízingként kerültek kimutatásra. Június 30-ával a Magyar Lízingszövetség statisztikáiban szétvált a lízingcégek valós lízing- és hitelállománya.


A lízingcégek teljes ingatlanfinanszírozási állományának több mint 30 százalékát a hitel jellegű finanszírozás teszi ki. Amennyiben a hiteleket kiemeljük, úgy a 743 milliárd forintos teljes lízingállományon belül az ingatlanlízing mindössze 6,5 százalékos súllyal bír hazánkban, míg az európai átlag ennek közel háromszorosa, 17,4 százalék.
 

Az Európai Lízingszövetség statisztikái alapján (2005-ös adatok, Magyarország esetében a 2007 első félévi, a hiteljellegű finanszírozástól megtisztított értéket ábrázoljuk)

Lakossági ingatlanlízing

Jelentős promóciós aktivitással indult el hazánkban három évvel ezelőtt a lakáslízing. A fenti statisztikák alapján azonban látható, hogy a valós lízingállomány jelenleg csupán töredéke az egy hónap (!) alatt kihelyezett jelzáloghiteleknek. A teljes lakossági jelzáloghitel-állományhoz viszonyítva a lakáslízing állomány csupán 0,4 százalék.

A jelzáloghitel ilyen erőteljes dominanciája Kiss Zoltán szerint elsősorban annak a tényezőnek köszönhető, hogy az ingatlanpiaci forgalom több mint 90 százalékát kitevő használt lakások esetében a jelenlegi szabályozás határozottan versenyhátrányt eredményez a lízing számára. Az illetékfizetés ugyanis lízing esetében kétszer jelentkezik: egyszer, amikor az eladótól a lízingcég tulajdonába kerül a lakás, majd a futamidő végén, amikor a lízinget igénylő neve kerül bejegyzésre a tulajdoni lapon. Míg az újépítésű lakások esetében a vételárban jelentkező ÁFA-rész kamatmentes finanszírozása révén az illetékhátrány kompenzálódik, addig a használtlakás-forgalomban a dupla illetékfizetés teljes mértékben negatív tényezőként jelentkezik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vállalati ingatlanlízing

A vállalati ingatlanlízinget két főbb csoportban érdemes vizsgálni: a nagyvállalati és KKV szegmensben. Nagyvállalatok esetében az ingatlanlízing elsősorban projektfinanszírozáshoz kapcsolódik, ahol az ingatlant birtokló projektcég részvényei, vagy üzletrészei cserélnek gazdát, így a kettős illetékterhelés nem sújtja ezt a konstrukciót.

A kis- és középvállalati ingatlanlízing-finanszírozásban a képlet azonban teljesen más. Az ingatlanlízing itt elsősorban meglévő (visszlízing), vagy vásárolni kívánt (részletre vétel) telephely finanszírozásához kapcsolódóan jelentkezik. Mindkét esetben, azaz az ingatlan tulajdonosváltásainál 10-10 százalékos illetékteher fizetendő, ami gyakorlatilag minimalizálja a lízingfinanszírozás esélyeit. Ez azt jelenti, hogy a visszlízingnek a hitelhez viszonyítva minimum 12% (amennyiben a lízingcég rendelkezik a 2%-os kedvezménnyel), rossz esetben 20 % a felára. Pedig pont ez a forma lehetne a szabad felhasználású jelzáloghitelek tökéletes és biztonságos alternatívája a bankcsoportok számára. Fontos kiemelni, hogy ingatlan lízingcégen keresztüli vásárlásakor, tehát nem visszlízing esetében a felár hitelhez képest első ránézésre kedvező 2%. A forma mégsem terjed el, ugyanis hiába kerül tulajdonba a lízingcég - csökkentve a finanszírozási kockázatot -, ma már a KKV finanszírozás során nem olyan mértékűek a marzsok, hogy a kockázatcsökkenéssel együtt járó alacsonyabb finanszírozási teher kompenzálja a duplán jelentkező illetéket.

"A KKV szektor finanszírozásában kulcsszerepe lenne az ingatlanlízingnek. Ennek a szegmensnek ugyanis a külső finanszírozás fedezetére a legfőbb eszköze a saját ingatlanja. Az elmúlt 5 évben felfutott KKV-hitelezésben rejlő lehetőségek mérséklődni látszanak, hiszen a bankok hitelkockázata sem növelhető egy bizonyos határon túl. A KKV esetében az ingatlanlízing és a hitel összehasonlításában azt látjuk, hogy a finanszírozó tulajdonosi pozíciója a fedezethez képest jelentősen kedvezőbb, hiszen egy felszámolási eljárásban sokkal nehezebben érvényesítheti az érdekeit a hitelező (még első ranghelyi jelzálogjog esetében is), mint a bejegyzett tulajdonos. Pontosan az előbbiek miatt az ingatlanlízing finanszírozási szerepe a KKV szektorban lényegesen nagyobb lehetne, ha az illetékszabályozás figyelembe venné a lízing sajátosságait, és nem okozna 2-12 százalékos lépéshátrányt." - nyilatkozta Kiss Zoltán.

A Hypo Alpe-Adria információi szerint a Lízingszövetség megkezdte az egyeztetést a megfelelő hatóságokkal a lízingcégek "tulajdonszerzéséhez" kapcsolódó illeték ügyében. A szakma gyors reakciót vár, hiszen a jelzáloghitelezési piacon kialakult kockázatok mérséklésére lenne szükség, melynek nem úgy kell megvalósulnia, hogy a bankok visszafogják a KKV szektor finanszírozását, hanem oly módon, hogy a korábbi években megszokott lendülettel haladhatnak, csak már nem feltétlenül hitelformában, hanem a kockázat szempontjából lényegesen kedvezőbb lízingformában (a meghatározó lízingcégek mindig egy bankcsoport részét képezik, ezért a bankok ténylegesen nem vesztenének ügyfelet, portfóliót.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem