7 °C Budapest

Ami sok, az sok! Meghúzzák a határt a bankok

Pénzcentrum
2007. október 3. 05:55

Hol van az a határ, ahol a bankok behúzzák a kéziféket? Mekkora összegnél nem nyújtanak nagyobb lakáshitelt a szokványos eljárás keretein belül? Mi a teendő, ha valami miatt ennél is több pénzre lenne szükség? Egyáltalán jelent effektív korlátot ez a plafon? Ezen kérdéseknek jártunk utána a hazai bankok segítségével.

Az abszolút korlát: de ennél azért többre kell figyelni!

Korábbi írásainkban számtalanszor rámutattunk már, hogy egy-egy konkrét lakáshitel-igényléskor a hitelösszeg maximumát több tényező befolyásolja. Ezen faktorok közé sorolható a fedezetként bevont ingatlan(ok) értéke, illetve nem tisztán fedezet alapú finanszírozás esetén az adósjelölt jövedelme is.

A számtalan helyen hirdetett 100%-os finanszírozás természetesen csak alapos jövedelemvizsgálat mellett valósulhat meg, a fentiek mellett azonban a hitelösszegre a legtöbb banknál egy abszolút korlátot is megállapítottak. Mindez annyit jelent, hogy a standard, szokványos eljárás keretein belül nem folyósíthat a bank akármekkora hitelt, még akkor sem, ha az összeg a fedezet értéke és a jövedelem alapján átmenne a minősítési rendszeren. Ezen abszolút kritérium bevezetésének egyértelmű célja az, hogy a kockázatokat minél jobban tudja porlasztani a bank, azaz hogy a hitelportfoliónak ne kerülhessen túl nagy része kevés számú adóshoz.

A válaszadó bankoknál a lakáscélú jelzáloghitelekre szabott abszolút korlátot az alábbi táblázat összegzi. (Megjegyezzük, hogy az összevetésbe csak piaci alapú konstrukciók kerülhettek bele, az államilag támogatott hiteleknél ugyanis jogszabály szabja meg a felső határt. Piaci alapon természetesen devizában vesznek fel hitelt az ügyfelek, ma már az új folyósítások több mint 90%-át a svájci frank alapú finanszírozás teszi ki.)


A sorból kilógó CIB Banknál kérdésünkre elmondták, hogy náluk a standard eljárás keretében folyósítható jelzáloghitel összege a hatályos ügylet és fedezetértékelési eljárásoknak kell hogy megfeleljen, abszolút korlát azonban nincs. A banknál kiemelték, hogy az esetükben standardnak számító folyamatok egyes versenytársaknál már az egyedileg kezelt kategóriába tartozhatnak.

A Volksbank elmondása szerint esetükben a fedezet értékétől függ a kölcsönösszeg.

Nem kell fejjel a falnak rohanni, adnak több hitelt, csak másképp...

Az eddig leírtakból fontos kiemelni, hogy idáig a standard eljárásokról volt szó, a legtöbb hitelintézetnél létezik azonban egyedi elbírálás is, melynek keretében túl lehet lépni a fenti korlátokat, és nem ütközünk újabb plafonokba.

Az UniCredit Banknál kérdésünkre elmondták, hogy az egyedi eljárásban nincs előre meghatározott felső korlátja a hitelösszegnek, ezekben az esetekben azonban a standardtól eltérő döntési szintek vesznek részt az ügylet jóváhagyásában.

Az OTP Banknál abban az esetben, ha az ügyfél a rendszeres jövedelmét legalább 3 hónapja a bankhoz utaltatja, a szabad felhasználású jelzáloghitelnek nincs abszolút felső korlátja, a maximum hitelösszeget az ügyfél tényleges jövedelmi helyzete és a fedezet értéke határozza meg.

A megkérdezett pénzintézetek közül egyedül a Budapest Bank jelentette ki kategorikusan, hogy nem alkalmaz egyedi eljárást, minden ügyletnél legfeljebb a meghirdetett maximum hitelösszeg adható.

A privátbanki ügyfelek többet kapnak?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bankok kiemelt ügyfelei, a privátbanki kliensek vajon több hitelt kaphatnak-e az átlagembernél, illetve hogy esetükben miben tér el a hitelminősítés folyamata.

A megkérdezett bankok mindegyike kiemelte, hogy az egyedi bírálatnak nem feltétele, hogy privátbanki ügyfél legyen valaki. (A válaszadók közül az Allianz Banknál nincs privátbanki üzletág, és ennek beindítását a közeljövőben nem is tervezik.) Az Erste Bank és a Budapest Bank hangsúlyozta, hogy esetükben egyforma feltételek vonatkoznak a privátbanki és nem privátbanki ügyfelekre, a szolgáltatás semmiben sem különbözik a két ügyfélszegmensben.

Más nézetet vall többek között az OTP Bank, melynél a privátbanki ügyfelek esetében gyorsított eljárás keretében kerül sor a hitelbiztosítéki érték megállapítására, illetve elő- és végtörlesztés esetén 100 000 Ft-ban van maximálva a szerződésmódosítási díj összege.

Az UniCredit Banknál a hiteligénylést támogató érvek között szerepelhet a privátbanki státusz. Ha egy privátbanki ügyfél igényel standard eljárás keretében hitelt, akkor a bank a korábbi partnerkapcsolat tapasztalatai alapján eltekint bizonyos igénylési minimumfeltételektől, mint például a számlakivonat benyújtási kötelezettség. Mindemellett természetesen a bank által kezelt vagyon függvényében a maximálisan adható hitelösszeg is magasabb lehet.

A CIB Bank elmondása szerint a privátbanki szolgáltatás egyik fő jellemzője az egyedi, személyre szabott termékek kialakításának lehetősége, mely a hitelezés terén is érvényes. A privátbanki ügyfelek esetében gyakorlatilag a tárgyalás során jön létre maga a hiteltermék, megismerve az ügyféligényeket és beillesztve azokat a bank prudens működési keretébe.

Mennyi hitelt veszünk fel általában? Nem ütközünk korátokba...

A következőkben a 2007-es folyósítások alapján összegezzük, hogy egyes bankoknál átlagosan mekkora jelzáloghitelt és milyen hosszú futamidőre vesznek fel az ügyfelek.


Az átlag ugyan elfedi a szélsőségeket, akadt azonban bank, mely a legnagyobb összegű folyósításáról is nyilatkozott, így arra következtethetünk, hogy az abszolút felső korlát az ügyletek meglehetősen elenyésző hányadánál jelenthet valódi akadályt, ekkor azonban még mindig adott az egyedi elbírálás lehetősége.

Az egyik jelentős lakossági bank közlése szerint az eddigi legmagasabb folyósított hitelösszegük 56,8 millió forint volt, mely szabad felhasználású jelzáloghitel volt, lakóingatlan fedezete mellett.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, az Erste Bank, az UniCredit Bank, a Budapest Bank, a CIB Bank, az Allianz Bank, a K&H Bank és a Volksbank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 10:33
Újraindul a Frizbi, Hajdú Péter másfél évtizedes múlttal rendelkező műsora.
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?