Lakáshiteles álomból rémálom: könnyű elcsúszni a banánhéjon!

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 13:00

A legrosszabb, illetve leginkább veszélyes hiteltípusnak kikiáltott, úgynevezett opcióval ellátott változó kamatozású jelzáloghitel sokak meglepetésére egyben a legjobb lehetőség is, legalábbis ezt tudhatjuk meg a BusinessWeek cikkéből.

Milyen hitelről van szó?

A hitelek kamatozásának tekintetében általában kétféle módozatot szoktak megkülönböztetni, fix (más néven rögzített), vagy változó kamatozást. Utóbbi kamatozási metódus bizonyos időközönként (a kamatperiódus jelzi a kamat változatlanul hagyásának hosszát) változó kamatfizetést jelent.

Ebbe a kategóriába tartozik az a típus is, amely a kamatozást valamely indexhez, vagy egyéb viszonyítási alaphoz köti (így például BUBOR+2 %). Az opcióval ellátott jelzáloghitel a változó kamatozás mellett egy többlet választási lehetőséggel is ellátott konstrukciót takar.

Az adós ebben az esetben egy-egy adott hónapban választhat, hogy csupán egy minimálisan szükséges részletet fizet be (amely adott esetben akár még a kamatösszegnél is alacsonyabb), vagy kifizeti a teljes esedékes összeget.

Ez pedig úgy valósítható meg, hogy amennyiben még a kamatnál is alacsonyabb befizetést teljesít az adós, úgy a hiányzó kamattartalom hozzáadódik a fennálló tőketartozáshoz, azaz tőkésítésre kerül.

A tőkésítés révén pedig amennyiben tartósan alacsony összegeket fizet be az adós, folyamatosan emelkedni fog a fennálló tőketartozás, míg el nem éri a hitelező által meghatározott plafont, amely általában az eredeti összeg 110 vagy 125 százaléka. Ha ez bekövetkezik onnantól kezdve a bank olyan minimális befizetési összeget határoz meg, amely mindenképp elegendő arra, hogy elkezdjen csökkenni a fennálló tőketartozás összege.

Jó ez a hitel, vagy sem?

Az Amerikai Egyesült Államokban ezen konstrukció népszerűségét az adja, hogy általában rendkívül alacsony, úgynevezett "csalogató" kezdeti kamatokkal kínálják, hirdetik őket. A lakosság alacsony pénzügyi képzettsége miatt azonban felmerült ennek a hiteltípusnak a betiltása.

Ennek kapcsán készített két amerikai professzor, Tomasz Piskorski és Alexej Tchistyi egy tanulmányt arról, hogy ez a hitel a lehető legjobb mind a hitelező, mind pedig az adós szempontjából, így mielőtt bármilyen lépést tennének kitiltásával kapcsolatosan, érdemes azt meggondolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyetlen bökkenő a tökéletes hitel kapcsán egy olyan feltevésből fakad, amely egyébként magának a közgazdaságtannak is alapelve. Akkor működhet tehát az opcióval ellátott változó kamatozású jelzáloghitel, amennyiben az emberek racionálisan gondolkodnak és viselkednek, ez pedig a való életben nem valósulhat meg.

A két professzor így azzal érvel, hogy ha már megvan a lehető legjobb megoldás, ne dobjuk azt el, hanem fogjuk meg a másik irányból a problémát, fektessünk be az emberek képzésébe, oktatásába, keményen szabályozzuk a hirdetéseket és szerződési feltételeket.

Kardoskodnak mellette

Arról még nem esett szó, hogy miért is ez a lehető legjobb hiteltípus. Az elemzés három fő elemet emel ki az előnyökkel kapcsolatosan. Először is ezt a jelzáloghitelt annak érdemes igényelnie, akinek jövedelme meglehetősen változó (ilyen tipikusan például a mezőgazdaságból élők bére), és megfelelő önkontrollal rendelkezik.

A hitel segítségével jóval nagyobb szabadságuk lesz a törlesztésre, nem kerülnek bajba amiatt, mert épp nincs szezon, s nincs bevétel. Emellett ez a banknak is előnyös, hiszen nincs szükség arra, hogy csődösnek nyilvánítsák ezeket az ügyfeleket.

Másodsorban önmaga a változó kamatozás nagy előnyt jelent a hitelek nyújtójának. A hitelekkel kapcsolatosan a bankok vágya, hogy magas kamatkörnyezetben legyen több csődös ügyfél, hiszen a tőlük befolyt követeléseket magas kamatokon tudják újra kihelyezni. A hitelintézeteknek tehát nem érdeke, hogy alacsony kamatszint mellett kelljen nem fizetőnek minősíteni az ügyfeleket, ez az igény pedig az opciós változó kamatozású jelzáloghitellel kielégülhet.

Végül pedig a legideálisabb helyzet az volna, hogy amennyiben valaki ilyen hitelt igényel, annak ne legyen szabad másik hitelt kapnia egy másik hitelezőtől. Ilyen korlátozás jelenleg nincsen, de a legjobb alternatívája jelen van, mégpedig az előtörlesztési díjak formájában. Ha a hitelt nyújtó bizton számíthat arra, hogy a kihelyezett hitel hosszú távon megmarad, abban az esetben sokkal kedvezőbb feltételekkel kínálja majd konstrukcióját

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35