Magyarországon először emelkedik 40 évre a jelzáloghitel futamideje

Pénzcentrum
2007. október 1. 07:59

A pénzintézetek tapasztalatai alapján a hitelfelvevők legfőbb preferenciája az alacsony törlesztőrészlet, melyet a hitelek díja és a futamidő befolyásol leginkább. Az akciós kamatok mellett általában 1 évig, a lakástakarékpénztári szerződéssel kombinált lakáshitel esetén huzamosabb ideig -akár 4-8 évig- jelent alacsonyabb havi terheket a felvett hitelek törlesztése.

Minimalizált havi törlesztőrészletek mellett

Egy adott hitelösszeg mellett a törlesztőrészlet nagyságát sok tényező befolyásolja; a díjak, a futamidő, vagy -egy lakástakarék-pénztári szerződéssel kombinált hitelnél- a várható támogatások nagysága. A pillanatnyi kiadások leszorítására törekedve, az akciós kamatok mellett, a futamidő megválasztása játszik kiemelt szerepet a paraméterek között. Az alábbi ábra bemutatja a törlesztőrészlet változását a futamidő függvényében, egy 20 éves futamidejű, 4,43%-os THM-mel számolt 10 millió Ft-os hitelösszeg mellett. Jól látható, hogy a törlesztőrészlet és a THM is logaritmikusan csökken a futamidő növekedésével. Ez példánkban azt jelenti, hogy a futamidő 5 évről 10 évre növelése 87.000 Ft-os törlesztőrészlet csökkenést jelent, míg a 25-ről 30 évre történő növelés 5.653 Ft havi megtakarítást eredményez. A futamidő a THM alakulását is befolyásolja, esetünkben az 5 évről 10 évre növelt futamidő mellett 0.694 százalékpontos csökkenést, a 25 évről 30 évre módosítás pedig újabb 0,044 százalékpontos THM javulást eredményez.

Törlesztőrészlet és THM alakulása a futamidő változásával

A törlesztőrészletek még előnyösebben alakulnak, ha a hitelt lakástakarékpénztári szerződéssel kombináljuk. A BG Hitel & Lízingnél elérhető 4,51%-os THM-es* 10 M Ft-os lakáshitel induló havi törlesztőrészletei az alábbiak szerint alakulnak:


A választható futamidő minimumát és maximumát a hitelintézetek határozzák meg. A magyar lakáshitelek piacán 2007. szeptemberétől elsőként a BG Hitel & Lízing emelte 40 évre a választható futamidő maximumát. A piacon az alsó határ általában 5 év körül alakul, de találhatunk 2 évre szóló ajánlatot is. A futamidő kiválasztásában az abszolút korlát mellett az életkor is szerepet játszik. A hitelezési szabályok szerint a hiteligénylő a futamidő lejáratának időpontjában nem lehet egy meghatározott életkornál idősebb. Ez általában 70 évet jelent Magyarországon, de van olyan bank, ahol 68 év a felső korhatár. Ezt a korlátozást adóstárs bevonásával viszonylag egyszerű kiküszöbölni. A BG Hitel & Lízingnél ilyen esetben a futamidő meghatározásakor a fiatalabb adóstárs életkorát veszik figyelembe. Mind a futamidő sávok, mind a maximális életkor meghatározása is bevett gyakorlat a nyugati jelzálogpiacon. A sávok országonként eltérhetnek, de leggyakrabban 35, vagy 40 éves maximális futamidővel találkozhatunk. Az életkor határok hazánkhoz hasonlóan 70 év körül alakulnak. .Ezek a korlátok is rugalmasak, és hazánkhoz hasonlóan bővülhetnek is. Sőt, az angolszász jelzáloghitelezés egyik termékmódozata pont az időseket célozza meg. A 60 év feletti lakástulajdonosok jelzáloghitelhez juthatnak a tulajdonukban álló ingatlan terhére. Az így kapott hitel szabad-felhasználásúnak minősül, és nyugdíjas éveik során használhatják fel a tőkét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átlagos futamidő folyamatosan növekszik

2006-ban a lakáshitelek átlagos futamideje - a KSH nyilvántartása szerint - 14 év volt. Az átlagos futamidő használt lakás vásárlás céljából felvett hitelek esetén 13 év volt, míg az új lakások esetében 18 év körül alakult. A lakásvásárlásra felvett jelzáloghitelek átlagos futamideje 2001 óta folyamatosan emelkedett, az akkori 9 évről 2006 év végéig 14 évre nőtt a szerződések átlagos futamideje.

A futamidő alkalmas kiválasztásához sok szempontot meg kell vizsgálnunk, a jó választás gyakran pontos tervezést is igényel. A havi jövedelmünk terhelhetőségétől kezdve számba kell vennünk a jövőbeli terveinket és főleg bevételeinket, életminőségi preferenciáinkat. Fontos, hogy mikor szeretnénk új otthonunkból elköltözni, szükségünk lesz-e újabb hitelre, várható-e esetleg rendkívüli bevétel a hitel futamideje alatt. A tervezésbe fektetett energia egészen biztosan megtérül.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?