0 °C Budapest

Szűkítik a keretet: az igénylők fele már hitelkártyát se kap

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 10:05

Félmillió hitelkártyás ügyfél érezte saját bőrén a hitelválság hatásait az Egyesült Királyságban, ahol folytatódik a tavalyi évben megkezdett felülvizsgálat, melynek keretében a legnagyobb kereskedelmi bankok újra elbírálják a kibocsátott hitelkártyák kereteit, az ügyfelek megváltozott jövedelmi helyzetének megfelelően.

A szigetország legnagyobb hitelkártya-kibocsátója, a Barclaycard arról számolt be, hogy a hitelkeretek optimális nagyságának újraértékelése nem új keletű jelenség, s bár elismerte, hogy a Northern Rock problémái mindenképpen ráirányították a figyelmet a portfolió stabilizációjának fontosságára, hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket nem ennek hatására tette meg a hitelező.

A Northern Rock válságának hatása azonban egyértelműen jelentkezik az új hitelkártya-igénylések elbírálásakor: manapság a Barclaycard az igénylésen 50 százalékát utasítja vissza. De a rossz hitelmúlttal rendelkező ügyfelek a többi hitelezőnél is a korábbiakban jellemzőnél kisebb eséllyel indulnak a hitelkártya-igénylés során.

A legnagyobb brit hitelkártya-kibocsátó 17 százalékos profitcsökkenésről számolt be az elmúlt hetekben, a problémák súlyosságát azonban jobban jelzi, hogy portfolióján belül a minősített állomány, vagyis a problémás hitelek, összege elérte a 1,5 milliárd fontot.

A hitelkártyás állomány stabilizálása azonban csak a hitelválságra való reakció második lépcsőjét adja, bár a hitelkártyák esetében a hitelezési politika szigorítását indokolja, hogy az adósok a hitelkártyás adósságot a jelzáloghitelek mögé sorolják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén decemberben 300 ezer fix kamatozású jelzáloghitel esetében ér véget a 2 éves kamatperiódus, amely a hitelkamatok emelkedése folytán, jelentősen megterheli majd a lakáshitelesek pénztárcáját. A törlesztőrészletek drasztikus növekedése az Egyesült Királyságban is felgyorsíthatja a végrehajtási eljárások számának növekedését.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 9. 14:06
Egy osztrák újságíró lejáratásában vett részt, most az állami médiaszolgáltató megjutalmazta Meszes...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem