Szűkítik a keretet: az igénylők fele már hitelkártyát se kap

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 10:05

Félmillió hitelkártyás ügyfél érezte saját bőrén a hitelválság hatásait az Egyesült Királyságban, ahol folytatódik a tavalyi évben megkezdett felülvizsgálat, melynek keretében a legnagyobb kereskedelmi bankok újra elbírálják a kibocsátott hitelkártyák kereteit, az ügyfelek megváltozott jövedelmi helyzetének megfelelően.

A szigetország legnagyobb hitelkártya-kibocsátója, a Barclaycard arról számolt be, hogy a hitelkeretek optimális nagyságának újraértékelése nem új keletű jelenség, s bár elismerte, hogy a Northern Rock problémái mindenképpen ráirányították a figyelmet a portfolió stabilizációjának fontosságára, hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket nem ennek hatására tette meg a hitelező.

A Northern Rock válságának hatása azonban egyértelműen jelentkezik az új hitelkártya-igénylések elbírálásakor: manapság a Barclaycard az igénylésen 50 százalékát utasítja vissza. De a rossz hitelmúlttal rendelkező ügyfelek a többi hitelezőnél is a korábbiakban jellemzőnél kisebb eséllyel indulnak a hitelkártya-igénylés során.

A legnagyobb brit hitelkártya-kibocsátó 17 százalékos profitcsökkenésről számolt be az elmúlt hetekben, a problémák súlyosságát azonban jobban jelzi, hogy portfolióján belül a minősített állomány, vagyis a problémás hitelek, összege elérte a 1,5 milliárd fontot.

A hitelkártyás állomány stabilizálása azonban csak a hitelválságra való reakció második lépcsőjét adja, bár a hitelkártyák esetében a hitelezési politika szigorítását indokolja, hogy az adósok a hitelkártyás adósságot a jelzáloghitelek mögé sorolják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén decemberben 300 ezer fix kamatozású jelzáloghitel esetében ér véget a 2 éves kamatperiódus, amely a hitelkamatok emelkedése folytán, jelentősen megterheli majd a lakáshitelesek pénztárcáját. A törlesztőrészletek drasztikus növekedése az Egyesült Királyságban is felgyorsíthatja a végrehajtási eljárások számának növekedését.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07