100 forintért eladják az adataid - 70 ezerre rúg az áldozatok száma

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 11:00

Lassan általánosan ismert ténnyé válik, hogy akár a boltban, akár online vásárolva bárki csalás áldozatává válhat. Kevésbé köztudott, hogy a személyi adatoknak manapság már másodlagos piaca is van, vagyis a csalók kereskednek a hálójukba került fogyasztók adataival.

Az egyik vezető brit internet-biztonsági cég, a Symantec tanulmánya szerint a lopott személyi adatokat akár már 25 centért (93 forintért) is vásárolhatnak azok, akik bejutnak az online alvilág ezen szegmensébe. A lopott információ mennyiségének növekedési ütemére utal, hogy alig 6 hónappal ezelőtt még 10-12 darabos csokorban, 1 fontos (369 forintos) darabonkénti áron lehetett hozzájutni a hitelkártyás és egyéb adatokhoz.

Az "információszerzéshez" használt módszerek közül a leggyakoribbnak továbbra is a phising emailek számítanak, vagyis az olyan állítólag a banktól, vagy egyéb online tranzakciókat lebonyolító társaságoktól érkező levelek, melyek személyes és pénzügyi adatok megadására szólítják fel az ügyfeleket.

Bár szinte minden héten találkozhatunk olyan újságcikkel a külföldi sajtóban, mely ennek a jelenségnek a veszélyeire hívja fel a figyelmet, a módszer továbbra is eredményes. Jól mutatja ezt, hogy a Symantec adatai szerint az elmúlt fél évben 2,3 milliárd adatkérő email került kiküldésre, ez 53 százalékos növekedést jelent.

A tavalyi évben, csupán Nagy-Britanniában, közel 70 ezer fogyasztó vált személyi adatokkal való visszaélés áldozatává, akár lopott hitelkártyás adatokról, akár társadalombiztosítási azonosítókról legyen szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzügyi adatok közül a hitelkártyával kapcsolatos információk mellett természetesen a bankszámlákat célzó támadások a leggyakoribbak, melyek főként a betéti kártyák számára és a PIN kódra irányulnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?