100 forintért eladják az adataid - 70 ezerre rúg az áldozatok száma

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 11:00

Lassan általánosan ismert ténnyé válik, hogy akár a boltban, akár online vásárolva bárki csalás áldozatává válhat. Kevésbé köztudott, hogy a személyi adatoknak manapság már másodlagos piaca is van, vagyis a csalók kereskednek a hálójukba került fogyasztók adataival.

Az egyik vezető brit internet-biztonsági cég, a Symantec tanulmánya szerint a lopott személyi adatokat akár már 25 centért (93 forintért) is vásárolhatnak azok, akik bejutnak az online alvilág ezen szegmensébe. A lopott információ mennyiségének növekedési ütemére utal, hogy alig 6 hónappal ezelőtt még 10-12 darabos csokorban, 1 fontos (369 forintos) darabonkénti áron lehetett hozzájutni a hitelkártyás és egyéb adatokhoz.

Az "információszerzéshez" használt módszerek közül a leggyakoribbnak továbbra is a phising emailek számítanak, vagyis az olyan állítólag a banktól, vagy egyéb online tranzakciókat lebonyolító társaságoktól érkező levelek, melyek személyes és pénzügyi adatok megadására szólítják fel az ügyfeleket.

Bár szinte minden héten találkozhatunk olyan újságcikkel a külföldi sajtóban, mely ennek a jelenségnek a veszélyeire hívja fel a figyelmet, a módszer továbbra is eredményes. Jól mutatja ezt, hogy a Symantec adatai szerint az elmúlt fél évben 2,3 milliárd adatkérő email került kiküldésre, ez 53 százalékos növekedést jelent.

A tavalyi évben, csupán Nagy-Britanniában, közel 70 ezer fogyasztó vált személyi adatokkal való visszaélés áldozatává, akár lopott hitelkártyás adatokról, akár társadalombiztosítási azonosítókról legyen szó.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A pénzügyi adatok közül a hitelkártyával kapcsolatos információk mellett természetesen a bankszámlákat célzó támadások a leggyakoribbak, melyek főként a betéti kártyák számára és a PIN kódra irányulnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?