-3 °C Budapest

100 forintért eladják az adataid - 70 ezerre rúg az áldozatok száma

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 11:00

Lassan általánosan ismert ténnyé válik, hogy akár a boltban, akár online vásárolva bárki csalás áldozatává válhat. Kevésbé köztudott, hogy a személyi adatoknak manapság már másodlagos piaca is van, vagyis a csalók kereskednek a hálójukba került fogyasztók adataival.

Az egyik vezető brit internet-biztonsági cég, a Symantec tanulmánya szerint a lopott személyi adatokat akár már 25 centért (93 forintért) is vásárolhatnak azok, akik bejutnak az online alvilág ezen szegmensébe. A lopott információ mennyiségének növekedési ütemére utal, hogy alig 6 hónappal ezelőtt még 10-12 darabos csokorban, 1 fontos (369 forintos) darabonkénti áron lehetett hozzájutni a hitelkártyás és egyéb adatokhoz.

Az "információszerzéshez" használt módszerek közül a leggyakoribbnak továbbra is a phising emailek számítanak, vagyis az olyan állítólag a banktól, vagy egyéb online tranzakciókat lebonyolító társaságoktól érkező levelek, melyek személyes és pénzügyi adatok megadására szólítják fel az ügyfeleket.

Bár szinte minden héten találkozhatunk olyan újságcikkel a külföldi sajtóban, mely ennek a jelenségnek a veszélyeire hívja fel a figyelmet, a módszer továbbra is eredményes. Jól mutatja ezt, hogy a Symantec adatai szerint az elmúlt fél évben 2,3 milliárd adatkérő email került kiküldésre, ez 53 százalékos növekedést jelent.

A tavalyi évben, csupán Nagy-Britanniában, közel 70 ezer fogyasztó vált személyi adatokkal való visszaélés áldozatává, akár lopott hitelkártyás adatokról, akár társadalombiztosítási azonosítókról legyen szó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyi adatok közül a hitelkártyával kapcsolatos információk mellett természetesen a bankszámlákat célzó támadások a leggyakoribbak, melyek főként a betéti kártyák számára és a PIN kódra irányulnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem