3 °C Budapest

Mennyit ér az ujjad? - Fizess vele és megtudod...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 08:30

Ulrich Kippe információtechnológiával foglalkozó német szakember elkezdett azon dolgozni, hogy biometrikus adatok felhasználásával miként lehetne egy gyors, kényelmes és megbízható fizetési módszert kifejleszteni. Az eredmény: Kipperék cége, a lahri it-werke berendezését használó üzletekben a vásárlók mutatóujjukkal fizetnek. Pontosabban ráhelyezik egy leolvasóra, ami egy másodperc leforgása alatt azonosítja az ujjnyomat 30-50 szignifikáns pontját a számítógépes rendszerben előzetesen regisztrálttal, s a vásárlás öszszegét automatikusan levonják az ügyfél bankszámlájáról - írja a Népszabadság.

Az egyik vezető német szupermarketlánc, az Edeka 75 baden-württembergi üzletében nem várt sikerrel használja a digiPROOF nevű ujjnyomatos fizetési módszert, s további kétszázban tervezi azt bevezetni.

Az ujjnyomatos fizetés - amelynek fejlesztésébe Kipperék eddig 3,5 millió eurót invesztáltak - most egy újabb területen, a francia határhoz közeli Offenburg nyolc iskolai menzáján debütál: a diákok akár az interneten keresztül is regisztrálhatják magukat. Fogyasztásukat az elkülönített számlán kezelt pénzükből vonják le, ha az 5 euróra csökken, a rendszer automatikusan figyelmeztető e-mailt küld.

Az Edeka szupermarketlánc az előnyt abban látja, hogy a vevők gyorsabban tudnak fizetni, s így kevesebb pénztárat lehet üzemeltetni. Ráadásul kevesebb gond van a pénztárakban összegyűlő aprópénz és a bankjegyek kezelésével, arról nem is szólva, hogy megspórolják a kártyás fizetések után a bankok által levont százalékokat. Ha az ügyfél bankszámláján nem lenne megfelelő fedezet, a 15 eurós bankinformációs költséget is megússzák, hiszen a vevő szemé-lyi igazolványával regisztrált, ezért a lakcímét sem kell külön felkutatni. - Az ujjnyomattal való fizetés többletszolgáltatás, egyetlen vevőt sem kényszerítünk bele - hangoztatta Deutscher.

Kipper szerint a rendszer tévedésének esélye egy a tízmillióhoz. A csalás szinte kizárható, hiszen senki se fog a pénztáros szeme előtt más ujjnyomatával trükközni. Ami a költségeket illeti, egy 3-4 kaszszás szupermarketnél 8-10 ezer eurós, a nyolc iskolai kantinnál mintegy 100 ezer eurós beruházással kell számolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 19:41
Gajdics Ottó az ATV Csatt című műsorában kijelentette, hogy bár tisztában van az ország gondjaival,...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?