9 °C Budapest

Mennyit ér az ujjad? - Fizess vele és megtudod...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 08:30

Ulrich Kippe információtechnológiával foglalkozó német szakember elkezdett azon dolgozni, hogy biometrikus adatok felhasználásával miként lehetne egy gyors, kényelmes és megbízható fizetési módszert kifejleszteni. Az eredmény: Kipperék cége, a lahri it-werke berendezését használó üzletekben a vásárlók mutatóujjukkal fizetnek. Pontosabban ráhelyezik egy leolvasóra, ami egy másodperc leforgása alatt azonosítja az ujjnyomat 30-50 szignifikáns pontját a számítógépes rendszerben előzetesen regisztrálttal, s a vásárlás öszszegét automatikusan levonják az ügyfél bankszámlájáról - írja a Népszabadság.

Az egyik vezető német szupermarketlánc, az Edeka 75 baden-württembergi üzletében nem várt sikerrel használja a digiPROOF nevű ujjnyomatos fizetési módszert, s további kétszázban tervezi azt bevezetni.

Az ujjnyomatos fizetés - amelynek fejlesztésébe Kipperék eddig 3,5 millió eurót invesztáltak - most egy újabb területen, a francia határhoz közeli Offenburg nyolc iskolai menzáján debütál: a diákok akár az interneten keresztül is regisztrálhatják magukat. Fogyasztásukat az elkülönített számlán kezelt pénzükből vonják le, ha az 5 euróra csökken, a rendszer automatikusan figyelmeztető e-mailt küld.

Az Edeka szupermarketlánc az előnyt abban látja, hogy a vevők gyorsabban tudnak fizetni, s így kevesebb pénztárat lehet üzemeltetni. Ráadásul kevesebb gond van a pénztárakban összegyűlő aprópénz és a bankjegyek kezelésével, arról nem is szólva, hogy megspórolják a kártyás fizetések után a bankok által levont százalékokat. Ha az ügyfél bankszámláján nem lenne megfelelő fedezet, a 15 eurós bankinformációs költséget is megússzák, hiszen a vevő szemé-lyi igazolványával regisztrált, ezért a lakcímét sem kell külön felkutatni. - Az ujjnyomattal való fizetés többletszolgáltatás, egyetlen vevőt sem kényszerítünk bele - hangoztatta Deutscher.

Kipper szerint a rendszer tévedésének esélye egy a tízmillióhoz. A csalás szinte kizárható, hiszen senki se fog a pénztáros szeme előtt más ujjnyomatával trükközni. Ami a költségeket illeti, egy 3-4 kaszszás szupermarketnél 8-10 ezer eurós, a nyolc iskolai kantinnál mintegy 100 ezer eurós beruházással kell számolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem