7 °C Budapest

Amikor nem izzaszt meg a BAR-lista...

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 12:00

Manapság még talán gyomorgörcs kerülgetheti az egyes hitelfelvevőket a KHR, vagy BAR-lista hallatán, azonban ez nem mindenütt van így, s vélhetően nálunk sem tart majd örökké. Hogy miért is? Egyre nagyobb létjogosultságot kap itthon is egy úgynevezett pozitív adóslista bevezetése a háztartások eladósodottságának rohamos emelkedésével.

Egy a tavalyi évben megjelent PSZÁF-tanulmány segítségével kívánjuk bemutatni az adósnyilvántartás hazai helyzetét, és annak várható, illetve kívánatos fejlődési irányát, betekintést nyújtva az egyes európai országok, illetve Amerika nyilvántartási rendszereibe is.

A hazai lista

Magyarországon az adósnyilvántartást a GIRO Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. üzemelteti, mind a lakossági, mind a vállalati ügyletek esetében. Előbbi itthon negatív listás, míg utóbbi pozitív listás. A pozitív lista azt jelenti, hogy minden vállalkozás, amely hitelszerződést köt, felkerül a listára.

Igaz, ennek a vállalkozások esetében azért nem lehet annyira örülni, mert a jogi személyek amúgy is beszámoltatásra kötelezettek, vagyis eladósodottságuk, vagyoni helyzetük amúgy is nyilvános. A vállalkozói hitelinformációs rendszer három alrendszerben tárolja a gazdálkodókra vonatkozó információkat: hitelszerződések, fizetésképtelen vállalkozások, illetve a felmondott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadási szerződések nyilvántartása szolgál az adatok tárolására.

A lakossági rendszer - mint azt fentebb már említettük - negatív listás, vagyis azok kerülhetnek rá fel, akik:

· a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget;
· észpénz-helyettesítő fizetési eszköz (bankkártya, csekk) felhasználására irányuló szerződését megszegte - vagyis csekk- vagy hitelkártyacsalást követett el;
· valótlan adatközlés miatt elutasításra került valamely hitelkérelmük.

Listák általában


Az adós-nyilvántartási rendszerekkel kapcsolatosan azon túlmenően, hogy azok pozitív vagy negatív listásak, más tulajdonságok mentén is csoportosíthatóak. Alapvetően két típus különböztethető meg az Európai Unióban, a kormányzati hátterű, kötelező hitelnyilvántartó rendszerek, valamint a piaci alapon szerveződő credit bureau-k, melyekre vonatkozóan a továbbiakban a CB megnevezést használjuk.

Az már a névből is kiderül, hogy működésükben is különbséget lehet tenni a két rendszer között (központi, vagy piaci alapú). Emellett az első típusú rendszerbe tartozó nyilvántartások üzemeltetője általában a központi bank (nálunk nem), míg a piaci alapú nyilvántartás önkéntes alapon szerveződik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez utóbbiak inkább azokban az országokban, illetve piaci szegmensekben életképesek, ahol egyáltalán nincs kötelező nyilvántartási rendszer, vagy a nyilvántartásban szereplő adatok száma igencsak alacsony a meghatározott bekerülési küszöbérték miatt.

Éppen a nyilvántartási rendszerek sokszínűségét hívja egyik indokául a PSZÁF tanulmánya a pozitív adóslista bevezetéséhez, amely szerint az uniós adatvédelmi jogszabályok nem gördíthetnek akadályokat a pozitív hitelinformációs rendszer működése elé. Halkan jegyezzük meg, hogy a hazai adatvédelmi törvény, illetve a kulturális-történeti különbségek egyelőre igen.

Miért lenne jobb a pozitív?

Egy pozitív adóslista bevezetésének az egyik legfontosabb előnye - nem csupán a hitelintézetek számára - az információáramlás megkönnyítése. Azokban az országokban ahol ezt a típusú listát már bevezették általában megemelték a fogyasztóknak nyújtott adatvédelmi garanciákat. Egyrészt megtiltották, vagy korlátozták a listán szereplő adatok marketing célú felhasználását, illetve szigorúbb szabályokat hoztak létre a személyes adatok kezelésére vonatkozóan.

Nemrégiben megjelent cikkünkben tolmácsoltuk a bankok véleményét a pozitív lista bevezetésével kapcsolatosan. A megkérdezett hitelintézetek kivétel nélkül üdvözölnék ezt a lépést, ráadásul azt is kiemelték, hogy ez az ügyfelek számára is jó irányú változásokat hozhatna.

Ennek egyik kézzel fogható, saját bőrünkön tapasztalható jele a várhatóan alacsonyabbá váló hitelkamat volna. Ezzel kapcsolatosan a PSZÁF-tanulmányban megpróbálták kiszámítani, hogy egy pozitív adóslista bevezetésével mennyire csökkenhetne a hitelek átlagos kamata. A kamatszintek, illetve az árfolyamkülönbségek kiküszöbölésének érdekében kizárólag euróhitelek kamatlábát vizsgálták, azonban a készítők is felhívják a figyelmet arra, hogy nincs olyan módszer, melynek segítségével a kamatlábak csökkenésének mértékét szét lehetne bontani az egyes magyarázó tényezők változására.


Barron és Staten tanulmánya a felépített modellek alapján egyértelműen arra világít rá, hogy az információáramlás megkönnyítésével az egyes bankok könnyebben tudják felmérni az egyes idénylők fizetési képességét, és készségét, amely pedig ahhoz vezet, hogy az alacsony kockázattal rendelkező adósok kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá pénzükhöz (alacsonyabb kamattal), illetve jóval kevesebben lesznek majd azok a jó adósok, akik hitelkérelmét elutasítja a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm