9 °C Budapest

Nagy csaták a lízingpiacon - mindkét fél pórul járhat

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:10

Bár a célok tekintetében nagy az egyetértés a Lízingszövetség tagjai között, cselekvésre eddig még nem került sor, már ami az egyre nagyobb kockázatot jelentő konstrukciók bevezetésének, illetve alkalmazásának korlátozását illeti - tudhattuk meg az MKB-Euroleasing autófinanszírozási üzletágának vezérigazgatójától, Fejes Lászlótól egy ma délelőtt tartott sajtó megbeszélésen.

A késlekedés hátterében azonban nem csak a GVH azon álláspontja áll, miszerint a finanszírozási szegmens szereplőinek korlátozása törvénybe ütköző, hiszen ez esetben az egyes cégek önkorlátozást hajthatnának végre. Fejes László szerint a 10 éves futamidejű konstrukciók elszaporodásának megfékezésében csakis a törvényi szabályozás lehetne a lízingcégek "segítségére", hiszen a vállalatok önszabályozó magatartására az ellentétes érdekes miatt az egyre szűkölő piacon kevéssé lehet számítani.

A 10 éves futamidőjű, 0 százalékos önrésszel "elvihető" konstrukciók hátránya, hogy a lízingelt gépjármű értéke a futamidő jelentős része alatt nem egyezik meg a még meglévő tőketartozással, mivel az elnyúló futamidő miatt az ügyfelek az első három évben javarészt csak kamatot fizetnek, így abban az esetben, ha valaki 3-4 év után szeretné lecserélni a már idősnek minősített autóját, akkor elképzelhető, hogy az autó akkori értéke és a fennmaradó tőkerész különbsége akár száz ezreket is jelenthet számára, amit még a csere előtt be kell fizetnie.

Az egyre szűkülő piacon (májusban az új autók piaca 20, a használt autók piaca pedig 30 százalékkal zsugorodott) a szereplők csupán egymástól elvéve képesek teret nyerni, amely az összes szereplőtől megkívánja, hogy lépést tartson a többiekkel, és akár a nagyobb kockázatot felvállalva is bevezesse a 120 hónapos konstrukciót a piacon. Ez a kényszer vitte rá az MKB-Euroleasinget is arra, hogy bár másfél éves késéssel, de megjelenjen a piacon a nagyobb közönséget elérő termékkel.

Fejes László azonban elmondta, a kényszer ellenére is a korlátozás mellett teszik le a voksukat, emellett pedig mindenképpen szeretnék felhívni az ügyfelek figyelmét az autóvásárlásban rejlő kockázatokra és a vásárlással járó költségekre. Ennek érdekében létrehoztak egy internetes portált, a www.autohitel.hu-t, amely az érdeklődő fogyasztókat végigsegíti a megfelelő konstrukció kiválasztásának folyamatán, a cél pedig, hogy az ügyfelet kimozdítsák a csupán a törlesztőrészlet nagyságára épülő döntések világából, és visszaadják az autófinanszírozásnak eredeti helyét a pénzügyi döntésekben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hosszú távú konstrukciók mellett rengeteg problémát okoznak a visszaélők, akikkel rendkívül nehéz tartani a lépést, az eredményes védekezéshez pedig a piac összes szereplőjének együttes fellépése kell. Fejes László elmondta, hogy ebben a kérdésben jelentős előrelépés történt, hiszen a cégek közös érdeküknél vezérelve szeretnék megakadályozni a profi módszerekkel dolgozó bandák támadásait, amelyek alkalmasint jelentős veszteséget is okozhatnak. Fejes László a cég életében az egyik legnehezebb évnek 2005-öt minősítette, amikor meg kellett küzdeniük a kelet-magyarországi bandák sorozatos visszaéléseivel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40