18 °C Budapest

Nagy csaták a lízingpiacon - mindkét fél pórul járhat

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:10

Bár a célok tekintetében nagy az egyetértés a Lízingszövetség tagjai között, cselekvésre eddig még nem került sor, már ami az egyre nagyobb kockázatot jelentő konstrukciók bevezetésének, illetve alkalmazásának korlátozását illeti - tudhattuk meg az MKB-Euroleasing autófinanszírozási üzletágának vezérigazgatójától, Fejes Lászlótól egy ma délelőtt tartott sajtó megbeszélésen.

A késlekedés hátterében azonban nem csak a GVH azon álláspontja áll, miszerint a finanszírozási szegmens szereplőinek korlátozása törvénybe ütköző, hiszen ez esetben az egyes cégek önkorlátozást hajthatnának végre. Fejes László szerint a 10 éves futamidejű konstrukciók elszaporodásának megfékezésében csakis a törvényi szabályozás lehetne a lízingcégek "segítségére", hiszen a vállalatok önszabályozó magatartására az ellentétes érdekes miatt az egyre szűkölő piacon kevéssé lehet számítani.

A 10 éves futamidőjű, 0 százalékos önrésszel "elvihető" konstrukciók hátránya, hogy a lízingelt gépjármű értéke a futamidő jelentős része alatt nem egyezik meg a még meglévő tőketartozással, mivel az elnyúló futamidő miatt az ügyfelek az első három évben javarészt csak kamatot fizetnek, így abban az esetben, ha valaki 3-4 év után szeretné lecserélni a már idősnek minősített autóját, akkor elképzelhető, hogy az autó akkori értéke és a fennmaradó tőkerész különbsége akár száz ezreket is jelenthet számára, amit még a csere előtt be kell fizetnie.

Az egyre szűkülő piacon (májusban az új autók piaca 20, a használt autók piaca pedig 30 százalékkal zsugorodott) a szereplők csupán egymástól elvéve képesek teret nyerni, amely az összes szereplőtől megkívánja, hogy lépést tartson a többiekkel, és akár a nagyobb kockázatot felvállalva is bevezesse a 120 hónapos konstrukciót a piacon. Ez a kényszer vitte rá az MKB-Euroleasinget is arra, hogy bár másfél éves késéssel, de megjelenjen a piacon a nagyobb közönséget elérő termékkel.

Fejes László azonban elmondta, a kényszer ellenére is a korlátozás mellett teszik le a voksukat, emellett pedig mindenképpen szeretnék felhívni az ügyfelek figyelmét az autóvásárlásban rejlő kockázatokra és a vásárlással járó költségekre. Ennek érdekében létrehoztak egy internetes portált, a www.autohitel.hu-t, amely az érdeklődő fogyasztókat végigsegíti a megfelelő konstrukció kiválasztásának folyamatán, a cél pedig, hogy az ügyfelet kimozdítsák a csupán a törlesztőrészlet nagyságára épülő döntések világából, és visszaadják az autófinanszírozásnak eredeti helyét a pénzügyi döntésekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hosszú távú konstrukciók mellett rengeteg problémát okoznak a visszaélők, akikkel rendkívül nehéz tartani a lépést, az eredményes védekezéshez pedig a piac összes szereplőjének együttes fellépése kell. Fejes László elmondta, hogy ebben a kérdésben jelentős előrelépés történt, hiszen a cégek közös érdeküknél vezérelve szeretnék megakadályozni a profi módszerekkel dolgozó bandák támadásait, amelyek alkalmasint jelentős veszteséget is okozhatnak. Fejes László a cég életében az egyik legnehezebb évnek 2005-öt minősítette, amikor meg kellett küzdeniük a kelet-magyarországi bandák sorozatos visszaéléseivel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
MEDIA1  |  2023. szeptember 30. 15:35
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima díjasokra.
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM