Nagy csaták a lízingpiacon - mindkét fél pórul járhat

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:10

Bár a célok tekintetében nagy az egyetértés a Lízingszövetség tagjai között, cselekvésre eddig még nem került sor, már ami az egyre nagyobb kockázatot jelentő konstrukciók bevezetésének, illetve alkalmazásának korlátozását illeti - tudhattuk meg az MKB-Euroleasing autófinanszírozási üzletágának vezérigazgatójától, Fejes Lászlótól egy ma délelőtt tartott sajtó megbeszélésen.

A késlekedés hátterében azonban nem csak a GVH azon álláspontja áll, miszerint a finanszírozási szegmens szereplőinek korlátozása törvénybe ütköző, hiszen ez esetben az egyes cégek önkorlátozást hajthatnának végre. Fejes László szerint a 10 éves futamidejű konstrukciók elszaporodásának megfékezésében csakis a törvényi szabályozás lehetne a lízingcégek "segítségére", hiszen a vállalatok önszabályozó magatartására az ellentétes érdekes miatt az egyre szűkölő piacon kevéssé lehet számítani.

A 10 éves futamidőjű, 0 százalékos önrésszel "elvihető" konstrukciók hátránya, hogy a lízingelt gépjármű értéke a futamidő jelentős része alatt nem egyezik meg a még meglévő tőketartozással, mivel az elnyúló futamidő miatt az ügyfelek az első három évben javarészt csak kamatot fizetnek, így abban az esetben, ha valaki 3-4 év után szeretné lecserélni a már idősnek minősített autóját, akkor elképzelhető, hogy az autó akkori értéke és a fennmaradó tőkerész különbsége akár száz ezreket is jelenthet számára, amit még a csere előtt be kell fizetnie.

Az egyre szűkülő piacon (májusban az új autók piaca 20, a használt autók piaca pedig 30 százalékkal zsugorodott) a szereplők csupán egymástól elvéve képesek teret nyerni, amely az összes szereplőtől megkívánja, hogy lépést tartson a többiekkel, és akár a nagyobb kockázatot felvállalva is bevezesse a 120 hónapos konstrukciót a piacon. Ez a kényszer vitte rá az MKB-Euroleasinget is arra, hogy bár másfél éves késéssel, de megjelenjen a piacon a nagyobb közönséget elérő termékkel.

Fejes László azonban elmondta, a kényszer ellenére is a korlátozás mellett teszik le a voksukat, emellett pedig mindenképpen szeretnék felhívni az ügyfelek figyelmét az autóvásárlásban rejlő kockázatokra és a vásárlással járó költségekre. Ennek érdekében létrehoztak egy internetes portált, a www.autohitel.hu-t, amely az érdeklődő fogyasztókat végigsegíti a megfelelő konstrukció kiválasztásának folyamatán, a cél pedig, hogy az ügyfelet kimozdítsák a csupán a törlesztőrészlet nagyságára épülő döntések világából, és visszaadják az autófinanszírozásnak eredeti helyét a pénzügyi döntésekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hosszú távú konstrukciók mellett rengeteg problémát okoznak a visszaélők, akikkel rendkívül nehéz tartani a lépést, az eredményes védekezéshez pedig a piac összes szereplőjének együttes fellépése kell. Fejes László elmondta, hogy ebben a kérdésben jelentős előrelépés történt, hiszen a cégek közös érdeküknél vezérelve szeretnék megakadályozni a profi módszerekkel dolgozó bandák támadásait, amelyek alkalmasint jelentős veszteséget is okozhatnak. Fejes László a cég életében az egyik legnehezebb évnek 2005-öt minősítette, amikor meg kellett küzdeniük a kelet-magyarországi bandák sorozatos visszaéléseivel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?