Szeretnél egy jó hitelt? Amikor egy lakás nem lakás...

Pénzcentrum
2007. július 2. 05:40

Mennyi ingatlant vonhatunk be? Azt már sokan tudják, s mi is írtunk már arról, hogy mit is takar a jelzáloghitel elnevezés. De azt vajon tudod-e, mennyi, milyen ingatlant fogad el egy-egy bank, s legfőképpen kitől? Most megadjuk ezekre a kérdésekre is a választ!

A jelzáloghitelezésben elfogadott fedezetekre vonatkozó kérdéseinkre az alábbi bankok segítettek választ adni: Budapest Bank, CIB Bank, Első Lakáshitel (ELLA) Bank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank.

A bűvös hármas

Addig rendben vagyunk, hogy ingatlan, mint fedezet, no de jóból is megárt a sok, legalábbis a bankok szempontjából úgy tűnik mindenképpen. Éppen emiatt nem lehetséges, hogy végtelen számú ingatlanfedezet álljon az egyes hitelek mögött.

A bankok túlnyomó része három ingatlanban állapította meg a felső limitet, ami azt jelenti, hogy a főfedezeten kívül még kettő ingatlan kerülhet fedezetként bevonásra.

Ez alól kivételt a Budapest Bank, az OTP Bank és a Volksbank képez. A Budapest Bank esetében ugyanis válaszuk szerint a jelzálogügyletekbe bármennyi ingatlan befogadható fedezetként. A Volksbanktól pedig azt a választ kaptuk, hogy "a pótfedezetek (és így a fedezetek) köre minőségében, és nem mennyiségében van korlátozva".

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Bank esetében lakáshiteleknél nincs korlátozva a pótfedezetként bevonható ingatlanok száma, ezzel ellentétben szabad felhasználású hiteleknél a hitel mögé fedezetként csak egy ingatlan vonható be.

Milyen értékűnek kell lennie?

Forgalmi vagy hitelbiztosítéki?

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18