Zálogot a lakásra: ebből vásárol be a magyar...

Pénzcentrum
2007. június 4. 11:00

A Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái egyértelműen rávilágítanak, hogy a bankok reklámhadjárata és a folyamatos akciók nem hagyják érintetlenül a lakosságot: viszik a szabad felhasználású jelzáloghitelt, mint a cukrot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a lakossági hitelezés terén ez a hiteltípus tartja fenn a növekedés: a háztartások hitelnövekményéből a szabad felhasználású konstrukciók csaknem 40%-ot hasítanak ki.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya egy év alatt több mint 300 milliárd forinttal nőtt és áprilisra meghaladta a 830 milliárdot. Szinte már természetesnek mondható, hogy az új kihelyezések gyakorlatilag teljesen svájci frankban valósulnak meg.

A klasszikus, jövedelem alapú személyi kölcsönök térvesztését és a jelzálog alapú konstrukciók előretörését a kockázati szintekben lévő különbség és az ehhez igazodó árazás indokolja. Az olcsóbb ingatlanfedezetes hitelek annak ellenére terjednek dinamikusan, hogy néhány hónappal ezelőtt akadt még olyan prominens banki személyiség, aki a magyar lakosság jelzálogtól való rettegésétől tartva nem valószínűsített ilyen mértékű eltolódást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06