2 °C Budapest

Megsarcolják a hitelkártyásokat - nem tudnak róla...

Pénzcentrum
2007. június 26. 15:00

Megdöbbentő, de a hitelkártya-tulajdonosok 70 százaléka még manapság sincs tisztában azzal, hogy a gyakorlatban hogyan alakul a visszafizetés sorrendje, vagyis milyen sorrendben egyenlíti ki a beérkező összegekből a kártyakibocsátó az adósságát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hiányzó ismeretek jelentőségét az Egyesült Királyságban az adja, hogy a kibocsátók különböző kamatokkal terhelik a készpénzfelvételt és vásárlást, a kártyatulajdonosok által eszközölt részleges visszafizetést pedig az alacsonyabb kamattal terhelt összegek törlesztésére fordítják, így az ügyfelek a drágább adósságot fizetik vissza később.

Mindaddig míg a fogyasztók többsége nincs tisztában a konstrukció működésével, a kártyakibocsátók észrevétlenül juthatnak többletbevételhez. A helyzetet némileg javíthatja, hogy az októbertől változó jogszabály már kötelezi a pénzintézeteket és a pénzügyi vállalkozásokat arra, hogy tájékoztassák az ügyfeleket az általuk alkalmazott visszafizetési sorrendről.

Magyarországon jelenleg nem találkozhatnak és a hitelkártya-kibocsátó kereskedelmi bankok szerint nem is találkozhatnak majd az ügyfelek hasonló problémával, mert a pénzintézetek a készpénzfelvétel esetén sem alkalmaznak magasabb kamatot, így a törlesztési sorrendnek sincs jelentősége.

A hitelkártya adósság visszafizetésével kapcsolatos tudnivalókkal már egy korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59