12 °C Budapest

Drága lesz a nyaralás, ha nem figyelsz! Okosan az euróval...

Pénzcentrum
2007. június 12. 08:30

Minden bizonnyal élénken él legtöbb Olvasónkban, amikor 245 forint körüli árszinten mozgott az euró a forinttal szemben, ám feltehetően sokan vannak, akik nem váltottak akkor pénzt nyaralásukra. Számukra érdemes elmondani, hogy a legtöbb piaci elemző a mostani szintről nem számít komolyabb elmozdulásra 3 hónapos távon, így tulajdonképpen mindegynek tűnik, hogy mikor vásárolunk be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annyi mindenesetre biztos, hogy a valutaként kivitt eurót itthon érdemes beszerezni, a forintot ugyanis a legtöbb nyaralóhelyen egyértelműen kedvezőtlenebbül váltják, mint idehaza.

Bárkivel előfordulhat, hogy elszámolja magát és kifut az előre megszabott keretből, ekkor érdemes a bankkártyához, mint vészmegoldáshoz nyúlni. Amint azt már többször leírtuk, elsősorban kártyás vásárlásban gondolkodjunk, amennyiben van erre lehetőség, ez a tranzakció ugyanis díjmentes. (A devizakonverzió természetesen közvetetten, a marzsokon keresztül pénzbe kerül, ez azonban még mindig jóval kedvezőbb, mint készpénzt felvenni.)

Ezen a ponton érdemes felidézni a MasterCard és Visa kártyák közti elszámolásbeli különbséggel foglalkozó cikkünket, mielőtt meglepetés érné az utazót a bankszámlakivonat tanulmányozásakor, a Visa kártyák ugyanis dollár alapúak, így az euróra váltás két konverzióval valósulhat meg, míg az euró alapú MasterCard esetében ehhez elég egy művelet. 

A külföldi pénzfelvétel tekintetében általánosságban elmondható, hogy 1000 forint alatt elég nehezen úszhatjuk meg, még akkor is, ha csekély összegről van szó. A sorból kilóg az Erste Bank, mely regionális jelenlétét hangsúlyozva a csoport külföldi ATM-jeiből 45 Ft + 0,45%-os díjért vehetnek fel készpénzt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OTP is lépett, a csoporthoz tartozó régiós automatákból egységesen egy euróért lehet készpénzt felvenni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?