Nem tudsz fizetni? - Attól még maradhat a kocsi!

Pénzcentrum
2007. április 26. 05:55

A közelmúltban az Il Ferro nemfizetési hírétől volt hangos a sajtó, pedig egy-egy gépjármű-lízingszerződés számos egyéb buktatót, rejtett információkat tartalmazhat, amelyekre nem árt odafigyelni, hiszen sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Megnéztük, mi a teendő, mi történik a speciális helyzetekben két, a gépjármű-lízing piacán kiemelkedő részesedéssel rendelkező társaságnál.

Mi történik, ha nem megy?

A leginkább aggasztó problémát az jelentheti, ha kifutottunk a keretből, valamilyen nem várt kiadás keletkezett, amely miatt a lízingdíjat nem tudjuk fizetni. Nézzük, mi történik ilyenkor!

Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni ebben az esetben, a gépjármű visszavételezése csak a legvégső állomás. Mint azt a Merkantil Bank lízingvonalán megtudtuk, lehet kérelmezni fizetési halasztást, átütemezést, esetleg ideiglenes törlesztőrészlet csökkentést, futamidő hosszabbítást is.

Ez a CIB Lízing esetében is teljesen hasonlóan zajlik, itt kiemelik azt a lehetőséget, hogy hitelfedezeti életbiztosítást lehet kötni maximum 1 éves fizetésképtelenség (rokkantságból, hosszabb betegségből, átmeneti munkanélküliségből eredő), esetleg elhalálozás esetére.

Teljes fizetésképtelenség esetén sajnos a végső megoldás az autó értékesítése lehet. A CIB-nél ha egy meghatározott időn belül - ez általában 1 hónap - találunk a kocsira vevőt, akkor a CIB az általunk javasolt vevőnek értékesíti az autót, amennyiben viszont a lízingtársaság talál egy magasabb árat kínáló vevőt, akkor annak értékesíti a járművet.

Általánosságban egyébként a visszavételezésnél az történik, hogy az autó értékesítése után az eladási árból levonják az összes tartozás összegét. Ha a vételárból ily módon marad még pénz, azt visszakaphatjuk. Amennyiben azonban nem fedezi az eladási ár a tartozásunkat, a maradékot be kell fizetnünk, erre bizonyos feltételek teljesítése esetén részletfizetést is kérhetünk.

A Merkantil Banknál elmondták, hogy ha az autó visszavételezésre kerül, a fennálló tartozáson felül ki kell fizetnünk a szerződésmódosítási díjat is, amely ebben az esetben a hátralévő tőke százalékában kerül meghatározásra.

Az a bizonyos casco...

Talán kevesen tudják, de induláskor lehetőség nyílik úgynevezett casco-mentes lízing igénylésére is, azonban ezeket a konstrukciók nem. Amennyit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, hiszen ekkor ugyan a casco díját nem kell megfizetni, viszont ha valami káresemény következik be, sokkal nagyobbat bukhatunk, hiszen nincs biztosító, aki fizetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bizonyos esetekben van lehetőség a casco következmények nélküli felmondására is, ez mindig az adott konstrukció feltételeitől függ. A Merkantil Bank esetében például nem kötelező a casco, ha a bruttó ár 70 százaléka saját részként (azaz önerő gyanánt), vagy futamidő közben befizetésre került, amennyiben a finanszírozás összege, vagy a tőketartozás nem haladja meg az 1 millió forintot. A CIB Lízingnél már 10 százalékos önerő befizetésénél is lehetőség van casco-mentes lízing igénybe vételére.

Ha akkor mondjuk fel a casco-t ha ezek a feltétek nem teljesülnek, az jogi szempontból azt jelenti, hogy a szerződéses kötelezettségünknek nem tettünk eleget. Ekkor a lízingszerződés felmondására kerülhet sor, amikor is a fentebb már ismertetett jármű-visszavételezésre kerülhet sor.

Fontos kérdés - előtörlesztés

A befizetés elmaradása mellett igen fontosnak bizonyulhat az előtörlesztés kérdése is, hiszen előfordulhat, hogy gyorsabban szeretnénk megszabadulni a díjfizetés rémétől. Erre a járműlízing esetében is van lehetőség, azonban cserébe szerződésmódosítási díjat kell fizetnünk, ez konstrukciónként, társaságonként eltérő lehet.

A CIB lízingnél felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a díj fizetése elkerülhető, amennyiben előre tudjuk tervezni az esetleges többletbefizetést, mivel ekkor már az eredeti szerződésbe bekerülhet az erről szóló megállapodás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem