Nem tudsz fizetni? - Attól még maradhat a kocsi!

Pénzcentrum
2007. április 26. 05:55

A közelmúltban az Il Ferro nemfizetési hírétől volt hangos a sajtó, pedig egy-egy gépjármű-lízingszerződés számos egyéb buktatót, rejtett információkat tartalmazhat, amelyekre nem árt odafigyelni, hiszen sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Megnéztük, mi a teendő, mi történik a speciális helyzetekben két, a gépjármű-lízing piacán kiemelkedő részesedéssel rendelkező társaságnál.

Mi történik, ha nem megy?

A leginkább aggasztó problémát az jelentheti, ha kifutottunk a keretből, valamilyen nem várt kiadás keletkezett, amely miatt a lízingdíjat nem tudjuk fizetni. Nézzük, mi történik ilyenkor!

Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni ebben az esetben, a gépjármű visszavételezése csak a legvégső állomás. Mint azt a Merkantil Bank lízingvonalán megtudtuk, lehet kérelmezni fizetési halasztást, átütemezést, esetleg ideiglenes törlesztőrészlet csökkentést, futamidő hosszabbítást is.

Ez a CIB Lízing esetében is teljesen hasonlóan zajlik, itt kiemelik azt a lehetőséget, hogy hitelfedezeti életbiztosítást lehet kötni maximum 1 éves fizetésképtelenség (rokkantságból, hosszabb betegségből, átmeneti munkanélküliségből eredő), esetleg elhalálozás esetére.

Teljes fizetésképtelenség esetén sajnos a végső megoldás az autó értékesítése lehet. A CIB-nél ha egy meghatározott időn belül - ez általában 1 hónap - találunk a kocsira vevőt, akkor a CIB az általunk javasolt vevőnek értékesíti az autót, amennyiben viszont a lízingtársaság talál egy magasabb árat kínáló vevőt, akkor annak értékesíti a járművet.

Általánosságban egyébként a visszavételezésnél az történik, hogy az autó értékesítése után az eladási árból levonják az összes tartozás összegét. Ha a vételárból ily módon marad még pénz, azt visszakaphatjuk. Amennyiben azonban nem fedezi az eladási ár a tartozásunkat, a maradékot be kell fizetnünk, erre bizonyos feltételek teljesítése esetén részletfizetést is kérhetünk.

A Merkantil Banknál elmondták, hogy ha az autó visszavételezésre kerül, a fennálló tartozáson felül ki kell fizetnünk a szerződésmódosítási díjat is, amely ebben az esetben a hátralévő tőke százalékában kerül meghatározásra.

Az a bizonyos casco...

Talán kevesen tudják, de induláskor lehetőség nyílik úgynevezett casco-mentes lízing igénylésére is, azonban ezeket a konstrukciók nem. Amennyit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, hiszen ekkor ugyan a casco díját nem kell megfizetni, viszont ha valami káresemény következik be, sokkal nagyobbat bukhatunk, hiszen nincs biztosító, aki fizetne.

Bizonyos esetekben van lehetőség a casco következmények nélküli felmondására is, ez mindig az adott konstrukció feltételeitől függ. A Merkantil Bank esetében például nem kötelező a casco, ha a bruttó ár 70 százaléka saját részként (azaz önerő gyanánt), vagy futamidő közben befizetésre került, amennyiben a finanszírozás összege, vagy a tőketartozás nem haladja meg az 1 millió forintot. A CIB Lízingnél már 10 százalékos önerő befizetésénél is lehetőség van casco-mentes lízing igénybe vételére.

Ha akkor mondjuk fel a casco-t ha ezek a feltétek nem teljesülnek, az jogi szempontból azt jelenti, hogy a szerződéses kötelezettségünknek nem tettünk eleget. Ekkor a lízingszerződés felmondására kerülhet sor, amikor is a fentebb már ismertetett jármű-visszavételezésre kerülhet sor.

Fontos kérdés - előtörlesztés

A befizetés elmaradása mellett igen fontosnak bizonyulhat az előtörlesztés kérdése is, hiszen előfordulhat, hogy gyorsabban szeretnénk megszabadulni a díjfizetés rémétől. Erre a járműlízing esetében is van lehetőség, azonban cserébe szerződésmódosítási díjat kell fizetnünk, ez konstrukciónként, társaságonként eltérő lehet.

A CIB lízingnél felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a díj fizetése elkerülhető, amennyiben előre tudjuk tervezni az esetleges többletbefizetést, mivel ekkor már az eredeti szerződésbe bekerülhet az erről szóló megállapodás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19