Nem tudsz fizetni? - Attól még maradhat a kocsi!

Pénzcentrum
2007. április 26. 05:55

A közelmúltban az Il Ferro nemfizetési hírétől volt hangos a sajtó, pedig egy-egy gépjármű-lízingszerződés számos egyéb buktatót, rejtett információkat tartalmazhat, amelyekre nem árt odafigyelni, hiszen sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Megnéztük, mi a teendő, mi történik a speciális helyzetekben két, a gépjármű-lízing piacán kiemelkedő részesedéssel rendelkező társaságnál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi történik, ha nem megy?

A leginkább aggasztó problémát az jelentheti, ha kifutottunk a keretből, valamilyen nem várt kiadás keletkezett, amely miatt a lízingdíjat nem tudjuk fizetni. Nézzük, mi történik ilyenkor!

Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni ebben az esetben, a gépjármű visszavételezése csak a legvégső állomás. Mint azt a Merkantil Bank lízingvonalán megtudtuk, lehet kérelmezni fizetési halasztást, átütemezést, esetleg ideiglenes törlesztőrészlet csökkentést, futamidő hosszabbítást is.

Ez a CIB Lízing esetében is teljesen hasonlóan zajlik, itt kiemelik azt a lehetőséget, hogy hitelfedezeti életbiztosítást lehet kötni maximum 1 éves fizetésképtelenség (rokkantságból, hosszabb betegségből, átmeneti munkanélküliségből eredő), esetleg elhalálozás esetére.

Teljes fizetésképtelenség esetén sajnos a végső megoldás az autó értékesítése lehet. A CIB-nél ha egy meghatározott időn belül - ez általában 1 hónap - találunk a kocsira vevőt, akkor a CIB az általunk javasolt vevőnek értékesíti az autót, amennyiben viszont a lízingtársaság talál egy magasabb árat kínáló vevőt, akkor annak értékesíti a járművet.

Általánosságban egyébként a visszavételezésnél az történik, hogy az autó értékesítése után az eladási árból levonják az összes tartozás összegét. Ha a vételárból ily módon marad még pénz, azt visszakaphatjuk. Amennyiben azonban nem fedezi az eladási ár a tartozásunkat, a maradékot be kell fizetnünk, erre bizonyos feltételek teljesítése esetén részletfizetést is kérhetünk.

A Merkantil Banknál elmondták, hogy ha az autó visszavételezésre kerül, a fennálló tartozáson felül ki kell fizetnünk a szerződésmódosítási díjat is, amely ebben az esetben a hátralévő tőke százalékában kerül meghatározásra.

Az a bizonyos casco...

Talán kevesen tudják, de induláskor lehetőség nyílik úgynevezett casco-mentes lízing igénylésére is, azonban ezeket a konstrukciók nem. Amennyit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, hiszen ekkor ugyan a casco díját nem kell megfizetni, viszont ha valami káresemény következik be, sokkal nagyobbat bukhatunk, hiszen nincs biztosító, aki fizetne.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Bizonyos esetekben van lehetőség a casco következmények nélküli felmondására is, ez mindig az adott konstrukció feltételeitől függ. A Merkantil Bank esetében például nem kötelező a casco, ha a bruttó ár 70 százaléka saját részként (azaz önerő gyanánt), vagy futamidő közben befizetésre került, amennyiben a finanszírozás összege, vagy a tőketartozás nem haladja meg az 1 millió forintot. A CIB Lízingnél már 10 százalékos önerő befizetésénél is lehetőség van casco-mentes lízing igénybe vételére.

Ha akkor mondjuk fel a casco-t ha ezek a feltétek nem teljesülnek, az jogi szempontból azt jelenti, hogy a szerződéses kötelezettségünknek nem tettünk eleget. Ekkor a lízingszerződés felmondására kerülhet sor, amikor is a fentebb már ismertetett jármű-visszavételezésre kerülhet sor.

Fontos kérdés - előtörlesztés

A befizetés elmaradása mellett igen fontosnak bizonyulhat az előtörlesztés kérdése is, hiszen előfordulhat, hogy gyorsabban szeretnénk megszabadulni a díjfizetés rémétől. Erre a járműlízing esetében is van lehetőség, azonban cserébe szerződésmódosítási díjat kell fizetnünk, ez konstrukciónként, társaságonként eltérő lehet.

A CIB lízingnél felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a díj fizetése elkerülhető, amennyiben előre tudjuk tervezni az esetleges többletbefizetést, mivel ekkor már az eredeti szerződésbe bekerülhet az erről szóló megállapodás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06