9 °C Budapest

Több hitelt kaphatsz, mint amennyit ér a házad!

Pénzcentrum
2007. április 25. 15:00

A korábbiakban már többször is beszámoltunk arról, hogy a brit ingatlanpiaci boom, és így az egyre növekvő árak kiszorítják a keresleti oldalról az első lakásvásárlókat, akik így egyáltalán nem vagy csak kedvezőtlen kamatozású kölcsönök mellett tudnak ingatlanhoz jutni.

A legnagyobb dilemmát az okozza, hogy a kedvezőbb kamatfeltételek eléréséhez bizonyos önrésszel kellene rendelkezni, az önrész megtakarításához szükséges idő alatt azonban a lakásárak tovább emelkednek, így zárva be az "ördögi kört".

A kereskedelmi bankok válaszolva az első lakásvásárlók által feltett igényekre új termékkel jelentek meg a piacon, az úgynevezett jelzálog-plusz hitelekkel. Ezen új konstrukciók lényege, hogy az ingatlan 95 százalékos fedezete mellett pótlólagos, fedezet nélküli hitelt nyújt a bank. Itthon a jelzálog fedezete mellett nyújtott hiteleknél a felvett hitel az ingatlan hitelbiztosítéki értékének maximum 70 százaléka lehet.

Ezt a pótlólagos összeget fel lehet használni az egyéb, lakásvásárlással kapcsolatosan jelentkező költségek fedezésére, így például az illeték, az értékbecslési díj kifizetésére, netán a berendezés megvételére.

Több angol bank is lecsapott tehát a lehetőségre, az Alliance & Leicester például az ingatlan értékének 125 százalékát is kihitelezi. Itt jelzálog fedezete mellett az ingatlan értékének 95 százaléka igényelhető, emellett maximálisan 25 000 fontot nyújtanak fedezet nélkül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fedezet nélküli kölcsönt büntetőkamat nélkül bármikor vissza lehet fizetni. A piacon az Alliance & Leicester kínálja a legalacsonyabb kamatlábat, 5,64 százalékot 2 évre rögzítetten, míg a Birmingham Midshires-nél 5,65, illetve a Nothern Rock-nál 5,95 százalék a kamatláb.

Ugyanakkor ezen jelzáloghitelek jelentős hátránya, hogy magas díjakkal járnak, 1500 - 2000 fontot (500 - 700 ezer forintot) is elkérhetnek a bankok. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy veszélyes helyzetet teremthet, ha valaki több hitelt vesz fel annál, mint amennyit anyagi helyzete megengedne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?