16 °C Budapest

A csődeljárás sem segíthet - viszik a házat

Pénzcentrum
2007. április 16. 14:00

Többször is megemlékeztünk már az amerikai másodlagos jelzáloghitel piacon bekövetkezett változásokról, illetve a veszélybe került több millió hitelfelvevő helyzetéről: a nemrégiben megjelent Credit Suisse felmérés szerint akár 1,1 millióan veszthetik el lakásukat a következő 6-7 évben.

A bajba jutottak végső mentsváruknak a fogyasztói csődeljárás megindítását tartják, azonban gyakorta csalódniuk kell, mert a csődtörvény tavalyi módosítása után, sokan nem lelnek megoldásra ily módon. Az új csődtörvény ugyanis jövedelemhez köti annak a módozatnak benyújtását, melynek keretében mentesülnek a házuk eladása alól, abban az esetben is, ha nem tudják tartani a fizetési tervet.

A legtöbb másodlagos hitelpiaci ügyfél azonban kívül esik a Chapter 7-ben meghatározott jövedelemkorláton, és csupán a Chapter 13 által nyújtott megoldásban reménykedhet. Az ebben kialakított fizetési tervnek azonban sokan nem tudnak eleget tenni.

A bedőlt hitelekkel rendelkezők gyakran a bankokat és a hitelintézeteket vádolják kivitelezhetetlen pénzügyi tervek kialakításával, amelyek kudarcra ítélik a csődeljárást kezdeményezőket. A bankoknak azonban nem érdeke, hogy árverezésre bocsássák az ingatlanokat, hiszen ebben az esetben nagy a veszteség kockázata.

A Credit Suisse szerint nincs ok a pánikra, annak ellenére sem, hogy a statisztikák aggasztóak, hiszen az árverési procedúra megindítása után az esetek 75 százalékában a folyamat befejezése előtt megoldódik az ügy, vagy átütemezéssel vagy úgy, hogy a bajba jutott hitelfelvevő maga értékesíti az ingatlant.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?