A csődeljárás sem segíthet - viszik a házat

Pénzcentrum
2007. április 16. 14:00

Többször is megemlékeztünk már az amerikai másodlagos jelzáloghitel piacon bekövetkezett változásokról, illetve a veszélybe került több millió hitelfelvevő helyzetéről: a nemrégiben megjelent Credit Suisse felmérés szerint akár 1,1 millióan veszthetik el lakásukat a következő 6-7 évben.

A bajba jutottak végső mentsváruknak a fogyasztói csődeljárás megindítását tartják, azonban gyakorta csalódniuk kell, mert a csődtörvény tavalyi módosítása után, sokan nem lelnek megoldásra ily módon. Az új csődtörvény ugyanis jövedelemhez köti annak a módozatnak benyújtását, melynek keretében mentesülnek a házuk eladása alól, abban az esetben is, ha nem tudják tartani a fizetési tervet.

A legtöbb másodlagos hitelpiaci ügyfél azonban kívül esik a Chapter 7-ben meghatározott jövedelemkorláton, és csupán a Chapter 13 által nyújtott megoldásban reménykedhet. Az ebben kialakított fizetési tervnek azonban sokan nem tudnak eleget tenni.

A bedőlt hitelekkel rendelkezők gyakran a bankokat és a hitelintézeteket vádolják kivitelezhetetlen pénzügyi tervek kialakításával, amelyek kudarcra ítélik a csődeljárást kezdeményezőket. A bankoknak azonban nem érdeke, hogy árverezésre bocsássák az ingatlanokat, hiszen ebben az esetben nagy a veszteség kockázata.

A Credit Suisse szerint nincs ok a pánikra, annak ellenére sem, hogy a statisztikák aggasztóak, hiszen az árverési procedúra megindítása után az esetek 75 százalékában a folyamat befejezése előtt megoldódik az ügy, vagy átütemezéssel vagy úgy, hogy a bajba jutott hitelfelvevő maga értékesíti az ingatlant.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem