A csődeljárás sem segíthet - viszik a házat

Pénzcentrum
2007. április 16. 14:00

Többször is megemlékeztünk már az amerikai másodlagos jelzáloghitel piacon bekövetkezett változásokról, illetve a veszélybe került több millió hitelfelvevő helyzetéről: a nemrégiben megjelent Credit Suisse felmérés szerint akár 1,1 millióan veszthetik el lakásukat a következő 6-7 évben.

A bajba jutottak végső mentsváruknak a fogyasztói csődeljárás megindítását tartják, azonban gyakorta csalódniuk kell, mert a csődtörvény tavalyi módosítása után, sokan nem lelnek megoldásra ily módon. Az új csődtörvény ugyanis jövedelemhez köti annak a módozatnak benyújtását, melynek keretében mentesülnek a házuk eladása alól, abban az esetben is, ha nem tudják tartani a fizetési tervet.

A legtöbb másodlagos hitelpiaci ügyfél azonban kívül esik a Chapter 7-ben meghatározott jövedelemkorláton, és csupán a Chapter 13 által nyújtott megoldásban reménykedhet. Az ebben kialakított fizetési tervnek azonban sokan nem tudnak eleget tenni.

A bedőlt hitelekkel rendelkezők gyakran a bankokat és a hitelintézeteket vádolják kivitelezhetetlen pénzügyi tervek kialakításával, amelyek kudarcra ítélik a csődeljárást kezdeményezőket. A bankoknak azonban nem érdeke, hogy árverezésre bocsássák az ingatlanokat, hiszen ebben az esetben nagy a veszteség kockázata.

A Credit Suisse szerint nincs ok a pánikra, annak ellenére sem, hogy a statisztikák aggasztóak, hiszen az árverési procedúra megindítása után az esetek 75 százalékában a folyamat befejezése előtt megoldódik az ügy, vagy átütemezéssel vagy úgy, hogy a bajba jutott hitelfelvevő maga értékesíti az ingatlant.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?