12 °C Budapest

Szemben a lízingpiaccal a Budapest Bank leánya

Pénzcentrum
2007. április 10. 09:30

Révész Tamás vezérigazgató szerint a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-re nem igaz a banki hátterű lízingcégekkel kapcsolatos tendencia, amely szerint növekvő kockázatok mellett csökken a nyereség. 1997 óta ugyanis évről évre egyre profitábilisabban működnek - írja a Világgazdaság.

A vezérigazgató szerint a portfolió minősége stabil, amely ritka jelenség a piacon. Ezt azzal érték el, hogy az ügyféltől nem kérnek dokumentációt, hanem az adatokat maguk ellenőrzik, így szűrik ki a csalások lehetőségét. Másrészt az elkerülhetetlen szerződésbontások után a járműveket a társaság saját aukciós oldalán értékesíti a kereskedőknek, így csökkentve az egy autóra jutó veszteséget.

A társaságnál a portfolió megoszlása évek óta nem változott, a személygépkocsik aránya a finanszírozott járműveken belül 75 százalék körüli, az ügyfelek körülbelül ugyanekkora hányada magánszemély. A használt autók aránya hozzávetőlegesen 37 százalék, amely arány nem változik gyorsan, ugyanis a szigorú hitelbírálat során sok adósjelölt kiesik.

Révész Tamás szerint az idei év is nehéz lesz a lízingcégeknek, azonban a Budapest Autófinanszírozási Zrt. 2007-ben is 10 százalékos bővüléssel számol. Ezt olyan szolgáltatásokkal kívánják elérni, amelyek megkülönböztetik a céget a versenytársaktól.

A lízingtársaságok önkorlátozására vonatkozó kezdeményezésével kapcsolatban a vezérigazgató szerint ez egy olyan rendelkezés, amely nem, vagy nehezen szankcionálható, s nem nyújt megoldást a piac problémáira. Révész Tamás szerint az igazi szabályozó erő a profit, a gazdaságos működés. A pénzügyi felügyelet ajánlásainak hatékonysága a kötelező érvény hiánya miatt kérdéses, a vezérigazgató szerint a THM-re vonatkozó szabályozást még mindig nem mindenki tartja be, valamint a hirdetések mintegy 80 százaléka sem felel meg a jogszabályoknak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A devizahitelekkel kapcsolatosan Révész Tamás szerint az euróövezethez való csatlakozás prognosztizál egy forintleértékelődést. Erre reagálva fejlesztették ki a fix törlesztőrészlet mellett történő finanszírozást, melynél a futamidő hossza az árfolyammozgástól függően változhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?