Mondd meg a korod, megmondják mit tudsz!

Pénzcentrum
2007. március 26. 14:00

Egy felmérés alapján legalábbis az a következtetés vonható le, hogy az 53 éves korúak bizonyulnak pénzügyek tekintetében a legbölcsebbnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Négy közgazdász vizsgálta meg először azt, hogy kik azok, akik elvesznek a hitelkártya-díjak labirintusában. Az adatok érdekes eredményt mutattak, a fiatalabb, illetve az idősebb fogyasztók között többen fáztak rá a trükkös díjakra.

A közgazdászok ezután kiterjesztették "nyomozásukat" egyéb hitelekre is, több tízezer fogyasztó adatait vizsgálták meg. Ebben az esetben is arra a következtetésre jutottak, hogy a középkorú felnőttek alacsonyabb kamattal jutnak hitelhez, és kevesebb díjat fizetnek, mint a fiatalabbak, vagy a korosabbak.


A közgazdászok magyarázata szerint mindezért nem az a felelős, hogy a középkorúak hitelfelvétele kisebb kockázattal jár. Az ok inkább pszichológiainak tekinthető. Az úgynevezett kognitív képesség 20 éves kortól kezdve egyre inkább romlik. Ezt ellensúlyozza a tapasztalat által szerzett szellemi tőke, amely az életkor növekedésével gyarapodik. A két képzeletbeli grafikon valahol az ötvenes életkornál metszi egymást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20