13 °C Budapest

Emelkednek az árak, kihalnak a taxisok

Pénzcentrum
2006. február 3. 13:30

A taxiszolgáltatást közvetlenül nem érinti az elsejétől életbelépő áfacsökkentés. Mivel a szolgáltatás áfakulcsa 15 százalékos, és a költségeire sincs nagy hatással a csökkentés, ezért az ezzel foglalkozó cégek az év elején nem változtattak tarifájukon. Ellenben több fővárosi cég is áremelést fontolgat tavasztól.

Tavaly nyár végén több fővárosi társaság is 5-8 százalékkal megemelte tarifáit. Az idei év regisztrációs adó változását nagy részben kompenzálta az áfacsökkentés hatása, amely csak közvetetten van hatással a cégek életére. A társasságok többsége továbbra is az üzemanyagár változásának és az infláció függvényében alakítja majd az árait, többségük március végére emelést tervez.
Az áremelésnek azonban a fent említett tényezőkön kívül van másik mozgatórugója is. Ugyanis az utasok egyre magasabb minőségi követelményeket támasztanak a szolgáltatókkal szemben. Néhány évvel ezelőtt még teljesen megszokott dolog volt az 5-6 éves (esetenként néha több) alsó-középkategóriás autó taxiként való üzemeltetése. Mára azonban némiképp megváltozott a helyzet, a vásárlók, ugyanis elvárják, hogy egy felső-közép kategóriás, maximum néhány éves újszerű autó álljon rendelkezésükre a rendeléstől számított néhány percen belül. – tájékoztatott Reif Zoltán, a legnagyobb fővárosi társaság, a Buda Kft. (BudaTaxi, Tele5 Taxi) marketing igazgatója.

Más a helyzet azonban vidéken, mivel ott kevesen veszik igénybe ezt a fajta szolgáltatást. Ezért az ottani társaságoknál fel sem merült az emelés gondolata, még az üzemanyagárak módosulásakor sem nyúlnak az árakhoz. – mondta el kérdésünkre Horváth Ádám a debreceni Fan Taxi üzletág vezetője.
A fővárosi társaságok tarifái között túl nagy eltérést nem tapasztalhatunk. Legtöbbet akkor fizetünk a taxizásért ha leintünk egy kocsit az utcán (főleg akkor ha külföldinek néz, vagy várostérkép van a kezünkbe). Amennyiben telefonon rendeljük meg a szolgáltatást, illetve mindig ugyanazt a társaságot választjuk, netalán még céges szerződést is kötünk velük, akkor további kedvezményeket is kapunk a fizetendő díjból. A szolgáltatók némelyikének (főleg vidéken) az éjszakai tarifái 10 százalékkal magasabb a nappal fizetendő díjaknál, vidéki fuvar esetében pedig a viteldíjak duplájával kell számolnunk. A vidéki szolgáltatók alapdíjai alacsonyabbak a fővárosi társaságok díjainál, igaz az ő esetükben már nem találkozunk annyi féle kedvezménnyel.
A hagyományos személyszállítás mellett új szolgáltatások is megjelentek a cégek kínálatában, így például: sofőrszolgálat, városnézés, repülőtéri transzfer, stb.
A taxisok vesszőfutása
 

Budapesten a kilencvenes évek elején körülbelül 15 000 taxis dolgozott, ez a szám mára 6000-re csökkent. A taxis társadalom nagy veszélye, a csökkenő kereslet mellett, a sofőrök elöregedése.

 

Reif Zoltán elmondása szerint átláthatatlan a szakma szabályozása. Egyik napról a másikra változnak a járművekkel és a sofőrökkel szemben támasztott követelmények és ami a legégetőbb probléma, hogy a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a szakmai érdekképviseletek véleményét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm