Piros lap az Uniótól

Pénzcentrum
2006. május 16. 10:00

Európán kívüli képzett bevándorlókkal erősítenék az uniót brüsszeli szakemberek. Az EU-nak viszont még az új tagállamokkal szemben is van adóssága -írja mai számában a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szakemberek szerint az EU-nak több képzett bevándorlót kellene integrálnia a lelassult gazdaság fellendítése érdekében. A javaslat szerint ausztrál, kanadai és svájci mintára kékkártya-rendszert dolgoznának ki; az egyetemi végzettségűek automatikusan bekerülnének az adatbázisba.

A magasan képzett bevándorlók esetében csak öt százalék a munkanélküliség aránya az EU-ban, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben elég kevesen vannak. Franciaországban például az évi 150 ezer új bevándorló döntő többsége nem is munkavállalási, hanem családegyesítési céllal érkezik.

A bevándorlás ésszerű növelése az EU válasza lehetne az aggasztó mértékű elöregedésre - az Európai Bizottság szerint 2030-ig 20,8 millió fővel (6,8 százalékkal) csökken a munkaképes korúak száma a kontinensen. A gyerekek és a fiatalok akkorra a jelenleginél 18 millióval lesznek kevesebben, míg a 80 évnél idősebbek - a jobb életlehetőségeknek, magasabb várható élettartamnak köszönhetően - háromszor annyian lesznek, mint most.
Hiába viszont az ésszerűség, amikor az új tagállamok - az általános megítélés szerint joggal - először a saját jussukat követelik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Európai parlamenti képviselők követelésére az illetékes EU-biztos, Franco Frattini le is szögezte: az uniós állampolgároknak előnyt kell élvezniük a többiekkel szemben. Ez a tartózkodási engedélyek kiadásában már érvényesül is - egy május elején életbe lépett, kötelező érvényű uniós irányelvnek megfelelően.

A munkavállalásban és a szolgáltatásokban azonban elég vegyes a kép. Az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országok nehezen értik, hogy amikor mondjuk Németországban a legtöbb foglalkozási ágban 2009-ig bizonyosan nem léphetnek szabadon állásba (sőt lehet, hogy 2011-ig), akkor miért kell kékkártyával befogadni az Európán kívülieket?

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?