11 °C Budapest

Piros lap az Uniótól

Pénzcentrum
2006. május 16. 10:00

Európán kívüli képzett bevándorlókkal erősítenék az uniót brüsszeli szakemberek. Az EU-nak viszont még az új tagállamokkal szemben is van adóssága -írja mai számában a Népszabadság.

Szakemberek szerint az EU-nak több képzett bevándorlót kellene integrálnia a lelassult gazdaság fellendítése érdekében. A javaslat szerint ausztrál, kanadai és svájci mintára kékkártya-rendszert dolgoznának ki; az egyetemi végzettségűek automatikusan bekerülnének az adatbázisba.

A magasan képzett bevándorlók esetében csak öt százalék a munkanélküliség aránya az EU-ban, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben elég kevesen vannak. Franciaországban például az évi 150 ezer új bevándorló döntő többsége nem is munkavállalási, hanem családegyesítési céllal érkezik.

A bevándorlás ésszerű növelése az EU válasza lehetne az aggasztó mértékű elöregedésre - az Európai Bizottság szerint 2030-ig 20,8 millió fővel (6,8 százalékkal) csökken a munkaképes korúak száma a kontinensen. A gyerekek és a fiatalok akkorra a jelenleginél 18 millióval lesznek kevesebben, míg a 80 évnél idősebbek - a jobb életlehetőségeknek, magasabb várható élettartamnak köszönhetően - háromszor annyian lesznek, mint most.
Hiába viszont az ésszerűség, amikor az új tagállamok - az általános megítélés szerint joggal - először a saját jussukat követelik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Európai parlamenti képviselők követelésére az illetékes EU-biztos, Franco Frattini le is szögezte: az uniós állampolgároknak előnyt kell élvezniük a többiekkel szemben. Ez a tartózkodási engedélyek kiadásában már érvényesül is - egy május elején életbe lépett, kötelező érvényű uniós irányelvnek megfelelően.

A munkavállalásban és a szolgáltatásokban azonban elég vegyes a kép. Az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országok nehezen értik, hogy amikor mondjuk Németországban a legtöbb foglalkozási ágban 2009-ig bizonyosan nem léphetnek szabadon állásba (sőt lehet, hogy 2011-ig), akkor miért kell kékkártyával befogadni az Európán kívülieket?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?