2 °C Budapest

Intenzív termékfejlesztés és hálózatbővítés révén növekszik

Pénzcentrum
2006. szeptember 5. 16:44

A Budapest Bank (GE Money Bank) vállalati üzletága az idei év első félévében folytatta intenzív növekedését. Az ügyfelek számára kihelyezett hitelek volumene az év első hat hónapjában elérte a 276 milliárd forintot, ami 27%-kal haladja meg az elmúlt év azonos időszakában elért 217,6 milliárdos szintet. A bank számára stratégiai ügyfélkörnek számító kis- és középvállalkozásokhoz kihelyezett hitelek állománya meghaladja a 217,7 milliárd forintot, ami 30%-os növekedést mutat az egy évvel korábbi 167,6 milliárdos szinthez képest. Az eltelt egy év alatt a vállalkozások által elhelyezett, látra szóló és lekötött betétek 22,2%-os bővüléssel 127,7 milliárd forintra emelkedtek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Budapest Bank vállalati üzletágának lendületes növekedésében az elmúlt egy évben - az értékesítési hálózat gyors ütemű bővülése mellett - a termékfejlesztés játszotta a főszerepet. A tavaly szeptemberben bevezetett Egyforintos Vállalati Folyószámla-csomag komoly népszerűségre tett szert a mikro- és kisvállalati ügyfelek körében, az elmúlt 12 hónapban 7500 új ügyfél vette igénybe terméket. Az idén januártól a vállalati ügyfelek átmeneti pénzügyi gondjaira megoldást nyújtó, szabad felhasználású hitelkeretet biztosító Budapest Üzleti Kártyát az év első nyolc hónapjában több száz ügyfél vette igénybe, az igénylés volumene meghaladta a 2 milliárd forintot. A tárgyi fedezet nélkül igényelhető Budapest Üzleti Kártya hitelkeretét a Budapest Bank az ügyfelek igényeire reagálva júniusban a korábbi 10 millió forintról 20 millió forintra emelte.

A Budapest Bank tavaly júniusban vezette be a céges- és magáningatlan fedezete mellett nyújtott vállalati jelzáloghiteleit, amelyeket ez idáig mintegy 800 ügyfél vett igénybe. Mindezzel együtt a bank vállalati üzletágának jelzáloghitel-állománya meghaladta a 7 milliárd forintot. Az akár 80 millió forintos hitelkeretet biztosító termékek a már működő KKV-k mellett, a kezdő és a mikro vállalkozások, valamint a nehéz pénzügyi helyzetbe került cégek számára is elérhetők. A bank várakozásai szerint a jövőben egyre növekvő igény mutatkozik majd a vállalkozások részéről a hosszabb futamidejű, s emiatt alacsonyabb törlesztő részletekkel kínált jelzáloghitelek iránt. A Budapest Bank ezért szeptember 1-jétől tovább bővítette a vállalati ügyfelei számára kínált jelzáloghiteleit: a Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitel a piacon egyedülállóan hosszú, 15 éves futamidővel vehető igénybe, a hitel visszafizetésének türelmi ideje elérheti a 3 évet is. Az akár 80 millió forint összegű hitelt a bank forintban és devizában (EUR, USD, CHF) nyújtja ügyfeleinek.

A Budapest Bank vállalati üzletága tavaly novemberben kezdte meg a POS terminálok kihelyezését. Azóta a bank 186 ügyfelének 344 üzletében helyezett üzembe kártyaleolvasó-berendezéseket. Az idei év első félévének jelentős kezdeményezéseként a bank az élelmiszer-nagykereskedelemben érdekelt Tabán Trafik Zrt-vel kötött jelentős megállapodást. A Tabán Trafik Zrt. 18 ezer kiskereskedőt szolgál ki az ország egész területén elérhető, 100 darab mobil C+C áruházként üzemelő járműve segítségével. A társasággal létrejött megállapodás eredményeként a bank augusztustól felszereli e járműveket mobil POS terminálokkal, s ezzel Magyarországon elsőként, a vevők korszerű, készpénzkímélő fizetési megoldásokat is igénybe vehetnek. Az együttműködés két további eleme, a Budapest Bank által a kiemelt vevőknek felkínált Tabán Trafik folyószámlahitel, amely 100-500 ezer forint hitelkeretet biztosít a partnerek számára, valamint a Tabán Trafik bankkártya, melynek használata esetén a Tabán Trafik Zrt. további kedvezményeket biztosít vevőinek.

A bank tavaly májusban indított faktoring programja dinamikus növekedést mutatott az elmúlt 15 hónapban: a bank faktorált forgalma mára meghaladja a 10 milliárd forintot. Termékskáláját a pénzintézet az idén új elemekkel bővítette: a hazai és európai uniós mezőgazdasági támogatások, valamint az ÁFA-faktorálás bevezetése mellett létrejöttek az első, a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalással biztosított megállapodások is. Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal kötött megállapodás eredményeként júliustól pedig bank agrárgazdálkodó ügyfelei is igényelhetnek fedezeti garanciát faktoring szerződéseikhez. Ezen felül 2006 augusztusától a Budapest Banknál is elérhetővé vált az országos Lánchíd Faktoring Program, így mostantól igényelhető a Kis- és Középvállalkozási Célelőirányzatból folyósított 3 százalék kamatkedvezmény, mely a normál forgóeszközhitelnél kedvezőbb feltételekkel elérhető finanszírozást tesz lehetővé. A fizetési határidők hosszabbodása miatt a Budapest Bank az év második felében a piac további dinamikus bővülését várja, elsősorban a gépgyártás és feldolgozóipar, valamint az agrárium területén. A bank az év hátralevő időszakában a faktoring szolgáltatás további fejlesztésére összpontosít.

Az idei év első félévének eredményeit értékelve Plank Gábor, a Budapest Bank vállalati üzletágát irányító vezérigazgató-helyettes elmondta: "Jól látható, hogy az elmúlt másfél évben az értékesítési hálózat bővítésére, a termékfejlesztésre, valamint a banki folyamatok hatékonyabbá tételére fordított jelentős kiadások dinamikus növekedést eredményeztek a Budapest Bank számára. Biztos vagyok benne, hogy a kis-és középvállalkozásokra összpontosító stratégia folytatásával, a makrogazdasági környezet vállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlenebb hatásai ellenére is fenn tudjuk tartani az év első felét jellemző lendületes növekedést."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18