32 °C Budapest

Hitel helyett: Faktoring

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 13:00

Képzeljünk el egy nem túl régen alakult kisvállalkozást, amely valamilyen "csoda" folytán bekerült egy nagy multicég beszállítói közzé. Az egyik szeme sír, a másik pedig nevet cégünknek mert igaz, hogy egy erős partnerrel megalapozhatja a jövőjét, de mivel 30-90 nap múlva fizet neki a vevő, pénzügyi csapdába kerülhet. Nincs más hátra mint forrást szerezni, hogy folytatni tudja működését addig is, amíg a követelését meg nem kapja. Mit tesz tehát, felkeresi bankját, hogy hitelt vegyen fel, de hiába áll fényes jövő előtt, és hiába van tőkeerős vevőköre, nem kap pénzt, mert nincs még elegendő múltja és pénzügyi mutatóit sem találják kielégítőnek. Egy megoldás maradt vállalkozásunk számára ez pedig az, hogy eladja követelését egy erre szakosodott pénzintézetnek.

 
Képzeljünk el egy nem túl régen alakult kisvállalkozást, amely valamilyen „csoda” folytán bekerült egy nagy multicég beszállítói közzé. Az egyik szeme sír, a másik pedig nevet cégünknek mert igaz, hogy egy erős partnerrel megalapozhatja a jövőjét, de mivel 30-90 nap múlva fizet neki a vevő, pénzügyi csapdába kerülhet. Nincs más hátra mint  forrást  szerezni, hogy folytatni tudja működését addig is, amíg a követelését meg nem kapja. Mit tesz tehát, felkeresi bankját, hogy hitelt vegyen fel, de hiába áll fényes jövő előtt, és hiába van tőkeerős vevőköre, nem kap pénzt, mert nincs még elegendő múltja és pénzügyi mutatóit sem találják kielégítőnek. Egy megoldás maradt vállalkozásunk számára ez pedig az, hogy eladja követelését egy erre szakosodott  pénzintézetnek.
 
Mi is az a faktoring és miért előnyös vállalkozásunk számára ?
A faktoring során a szállító vevőivel szembeni követelését bizonyos díj és kamat megfizetése ellenében megvásárolja egy faktorház, amely engedményezés útján a követelésre jogosulttá válik, és néhány napon belül ennek nagy részét előlegként átutalja  a szállító számlájára (természetesen áfával együtt).
A faktoringnak különböző szempontok szerint osztályozhatjuk, úgymint:
  • Visszterhes vagy visszteher nélküli az ügylet. Visszterhes faktoring esetében a faktorház finanszírozást nyújt ügyfelének, de nem védi meg a kétes követelés kockázatától, ugyanis a faktor nemcsak a vevőn, hanem a szállítón is követelheti a számla ellenértékét, ha a követelés fizetetlen marad a vevő fizetésképtelensége okán. Míg visszteher nélküli ügylet esetében a nemfizetés teljes kockázatát a faktorcég viseli (természetesen itt magasabb az ügylet díja).
  • Nyílt vagy csendes faktoring, azaz értesítik-e a vevőt a leszámítolás tényéről vagy sem.
  • Megkülönböztethetjük aszerint is, hogy esedékességkor vagy a pénzbefolyás után egyenlíti-e ki a faktor a vételárat, illetve, hogy előlegez-e vagy sem.
  • Export- és Import faktoring.
A vállalkozás egy faktoring szerződés keretében a szállítási volumenéhez illeszkedő szállítási keretet kap, aminek a mértékéig a faktorcég mindig finanszírozza a céget a követelés befolyásának az idejére. Ennek a hitelkeretnek a nagysága nagymértékben függ az ügyfél partnereinek a faktorcég általi minősítésétől, és az adott szállító tevékenységétől (melyik gazdasági ágazatban tevékenykedik). A szállító szabadon dönthet úgy, hogy nem a teljes vevőkörére, csak néhány partnere esetében veszi igénybe a szolgáltatást.
A faktoring mellett rengeteg érv szól mind a szállító, mind pedig a megrendelő szemszögéből nézve. A szállítónak a számla azonnali kiegyenlítése javítja a likviditását ezáltal pótlólagos finanszírozási forrás jelenik meg hitel felvétele nélkül, amit a termelés bővítésére és új piacok megszerzésére fordíthat. Az azonnali és folyamatos likviditásteremtés kiegészülhet a vevőállomány nyilvántartásával, könyvelésével, beszedésével és hitelbiztosításával is. A vevő szemszögéből nézve előnyös lehet, hogy a szállító partnerének likviditási helyzetének stabilabbá válásával csökken a szállítási késedelem kockázata.
Kik vehetik igénybe és kiknek ajánlott?
 
A bankhitellel szemben itt a faktorelőlegre nem kell semmilyen fedezetet, üzleti tervet mellékelnie a szállítónak itt ugyanis elsősorban a vevő nemfizetési kockázatát vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy akár már egy induló vállalkozás is faktoráltathat, ha vannak megrendelői. A legkisebb vállalat is akár több tízmillió forintos állandó finanszírozást kaphat a faktorcégekől, mivel ők nem a mérlegük, hanem valódi üzleti fejlettségük alapján ítélik meg ügyfeleiket. Aki üzletileg életképes, vagyis kelendőek a termékei, szolgáltatásai, náluk merőben új vállalkozásként is megsokszorozhatja az erejét, és elegendő cash-flow-ja lesz a benne rejlő teljes növekedési tartalék kiaknázásához.
Ezek alapján elmondható, hogy minden olyan vállalkozásnak ajánlott a faktoring szolgáltatás melyek árujuk, szolgáltatásuk ellenértékét halasztott fizetéssel kapják, nemrég alakult cégeknek, akiknek jó vevőkörük van, de még nincs elegendő múltjuk a bankhitelhez, és ezáltal nem tudnak olyan gyorsan fejlődni mint ahogyan azt szeretnék. Valamint még olyan cégeknek is amelyeknél sok számla keletkezik, ám az adósság kezeléséhez és behajtásához nem áll rendelkezésükre megfelelő adminisztratív erőforrás.
Díjak, jutalékok
 
Szolgáltatásaikért a faktorcégek kétféle fizetséget kérnek: egyszeri, a bruttó számlaösszegre számítva jellemzően 0.5-1.3 százaléknyi faktordíj, míg a másik a vevő fizetéséig a megelőlegezett hányadra számított kamat. Ez utóbbi majdnem minden esetben a követelés futamidejével megegyező BUBOR és még 2-5 százalék lehet, ezt természetesen a vevő fizetéséig kell állni.
A faktor díjat előre vonja le az átutalt előlegből a faktorcég, a kamatot pedig a maradék átutalásakor tartja vissza.
A költségeket némileg módosíthatja az, ha az ügyfél keretszerződéssel rendelkezik a faktorvállalatnál. Ez a megállapodás azt jelenti, hogy a faktor egy meghatározott időszakra a szállító által megküldött minden számlát átveszi. Ezek együttes összegét maximalizálják, és ez rulírozó jelleggel újra és újra kihasználható.
Az állam szerepe
A Lánchíd Faktoring Programot 2003. októberében hirdette meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). Ennek lényege, hogy évi 5% de maximum 3 millió forint kamatterhet az állam átvállal a kedvezményezett mikro- és kisvállalkozások faktorálási költségéből. A programban részt vehettek a maximum 10 millió eurónak megfelelő forint mérlegfőösszegű vagy árbevételű és 50 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások. A faktorügylet csak belföldi követelésre vonatkozhat, és a támogatás legfeljebb 90 nap lejáratú számlák faktorálásához, illetve az előleg átutalásától számított ugyanekkora periódusig lehet igénybe venni. A programba bekapcsolódni a GKM-el szerződést kötött mintegy 37 faktorcég valamelyikénél lehet. A programban részt vevő faktorházak az ügyfeleiket három kockázati csoportba sorolták be, s ez szabta meg az általuk fizetett kamat mértékét.

 

Kötelezett besorolása
Alapkamat
Kamatfelár maximuma
Vállalati rész
Támogatás
„A”
Napi vagy
4%
-1%
 
„B”
1, 3, 6 havi
5%
0%
max 3 millió Ft
„C”
Bubor
nincs maximum
kamatfelár -5%
 

Forrás: portfolio.hu
A faktorálás ettől függetlenül rendelkezésére áll bármelyik vállalatnak, csak fel kell keresniük egy erre specializálódott céget, de állami kamattámogatásban egyelőre nem részesednek. A jó hír viszont, hogy a GKM továbbra is fontosnak tartja, hogy a vállalkozások számára folyamatosan likvid forrás álljon rendelkezésre, ezzel is elősegítve a beszállítási lehetőségeik növekedését. A Minisztérium ezért a  közeljövőben új faktoring program kialakítását tervezi.
A Lánchíd Faktoring Programra rendelkezésre álló forrás nagyságát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a korábbi 600 millió forintról 350 millió forintra változtatta meg, és 2005. július 20-át követően  a Közreműködők által megkötött szerződéseket kamattámogatás kötelezettség-vállalása céljából nem fogadja be. Ezen időpontig megkötött szerződésekből adódó támogatásának lehívása a szerződés lejártáig folyamatosan az eddig rendszernek megfelelően történik.
További információk a www.lendulet.hu hírportálon találhatók
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 08:54
 A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 190 milliós bírságot rótt ki a DIGI-re, miután a cég elhallgatta a...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25