18 °C Budapest

Banki kamatok: még 10 évet várhatunk a versenyre?

Pénzcentrum
2007. február 19. 08:30

A magyarországi bankok kamatmarzsa (a kamatjövedelem és a mérlegfőösszeg aránya) 2-3-szorosa a nyugat-európainak, és jócskán meghaladja a környező országok mutatóit, a bankok szerint azonban a magyar-specifikus tényezők automatikusan indokolják a magasabb kamatköltséget. Szakértők szerint legalább 10 évet kell még várnunk, míg a verseny éleződése az európai szint közelébe nyomja a marzsokat - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatokat szemlélve érdekes, hogy a magyarországi bankok csak a lakossági szegmensben realizálnak a környező országokat jócskán meghaladó profitot, míg a vállalati szektorban volt olyan év, hogy az uniós átlag alatt nyújtottak hitelt a bankok.

A bankok álláspontja szerint az európai szinthez történő felzárkózást segítheti többek között a pozitív adóslista létrehozása, melynek eredményeképpen csökkenhetnek a bankok kockázatai. Az elmúlt években fokozatosan közeledtek a hazai marzsok az uniós szintekhez , az azonban természetes, hogy a külföldi országokban kínált jelzáloghitelek THM-je alacsonyabb a hazainál, hiszen külföldön a bankok forrásköltsége is alacsonyabb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00