16 °C Budapest

Kamatvadászat: melyik bank a nyerő?

Pénzcentrum
2007. február 16. 13:00

Kezdjük kicsiben! Havi rendszerességű lekötött betét körképünkből kiderül, hogy a korábban bemutatott állapothoz képest elsősorban a hosszabb távú szegmensekben történt átrendeződés a legjobb ajánlatok tekintetében. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a CIB 12 hónapos betéti akcióját átette a 3 hónapos szegmensbe, ahol azonban akad jobb ajánlat is az általa kínált 9.5%-nál. Az összehasonlító táblázatokon jól látszik, hogy az Erste Bank 6 hónapos időtávon a nagyobb összegeknél elhódította a dobogó felső fokát az MKB-tól, mely inkább az éves távra koncentrál. Lássuk, hol éri meg a legjobban pénzt lekötni!

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, Unicredit Bank és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés február 15-én történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatait a következő táblázat összegzi:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A táblázat kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Nem szabad persze elfeledkezni róla, hogy a kiemelkedő akciós kamatok a Budapest Bank és a Raiffeisen esetében is feltételekhez kötöttek, így a meglepetés elkerülése érdekében figyelmesen el kell olvasni a kondíciókat.

Mennyit adnak 3 millióra?

A 3 milliós mezőny ajánlatait szemlélve megállapíthatjuk, hogy újra magasabb kamatra számíthatunk a jelentősebb összeg elhelyezése fejében, a korábbi 8%-os 12 hónapos CIB akció elvesztése azonban fájó lehet a hosszabb távú lekötésben gondolkodóknak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?