11 °C Budapest

A jó adós kevesebbet fizet? - Mostantól igen!

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 12:08

A Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. a piacon elsőként vezeti be kamatcsökkentő Bonus Programját, ami a jelzáloghitelüket pontosan, késedelem nélkül fizető ügyfeleket folyamatos kamatcsökkentéssel jutalmazza - tudtuk meg Bánfai Gergely vezérigazgatótól.


A pénzintézetek és jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások jelenleg nem tesznek különbséget jó és rossz adós között: az évek óta késedelem és elmaradás nélkül fizető ügyfél a kölcsön teljes futamideje alatt ugyanolyan mértékű kamatot fizet, mint az az adós, aki folyamatos csúszásban, elmaradásban van hitelezője felé.

Az egységes kamatszintek alkalmazásának hátterében az áll, hogy a bankok a rosszul fizető adósok miatt keletkező költségeiket és veszteségeiket részben a jól fizető adósokon képződő nyereségből finanszírozzák. Ezek a cégek statisztikai alapon működnek és ez alapján határozzák meg a következő évek árpolitikáját.

Ha azonban körülnézünk a pénzügyi szektorban, könnyen találunk példát a "jól viselkedő" ügyfél pozitív irányú megkülönböztetésére is: a biztosítótársaságok már régóta alkalmazzák bonus / malus rendszerüket, ami a balesetmentesen vezető gépkocsi tulajdonos javára folyamatos biztosítási díjcsökkentést tesz lehetővé. A CEC ezt az ötletet vezeti be a jelzáloghitelezés piacára.

Az új rendszer bevezetését Bánfai Gergő, a Central European Credit vezérigazgatója a következőképpen indokolta: "Úgy gondoljuk, hogy a pontosan és késedelem nélkül fizető ügyfeleinket meg kell becsülnünk, és ezt pénzbeli formában is kifejezésre kell juttatnunk. Ezért döntöttünk a Bonus Program bevezetése mellett, ami a rendben törlesztő ügyfeleinket folyamatos kamatcsökkentéssel jutalmazza."

A Bonus Programban az az adós számít jól fizető ügyfélnek, aki az esedékesség hónapjának végéig eleget tesz fizetési kötelezettségének. Amennyiben ez egy féléves időszak vonatkozásában folyamatosan fennáll, úgy a Central European Credit a következő hónaptól kezdődően az ügyfél kamatlábát 0,1% ponttal csökkenti és ezt minden további késedelem nélküli féléves periódust követően megismétli.

A Bonus Programmal elérhető megtakarítás szemléltetésére vegyünk példának egy 20 éves futamidejű, 20 millió Ft-nak megfelelő, 6-havi CHF Libor + 5% kamatozású svájci frank alapú jelzáloghitelt, amit az ügyfél folyamatosan rendben törleszt. A Bonus Program keretében felvett jelzáloghitel esetében a 2. évtől évi 49 ezer forinttal, az 5. évtől évi 122 ezer forinttal, a 10. évtől kezdődően pedig már évi 276 ezer forinttal kell kevesebb kamatot fizetni, mint egy ugyanolyan feltételrendszerű, de nem bonus-os kölcsön esetében.

A CEC Bonus Program keretében igényelt jelzáloghitellel a futamidő első 5 évében több mint 400 ezer forint, első tíz évében közel 1,6 millió forint takarítható meg, a kamatmegtakarítás 20 éves futamidőre számított összege pedig eléri a 3,8 millió forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A THM a fenti esetben kb. 7-10% körül mozog - mondta el Bánfai Gergely. Ez az érték is azt mutatja, hogy a CEC közvetlenül nem kíván versenyezni a kereskedelmi bankokkal, ők sokkal inkább szeretnék kiegészíteni a klasszikus, tömegeknek nyújtott szolgáltatásokat.

Amennyiben az ügyfél késik törlesztőrészlete megfizetésével, ám a csúszás nem lépi túl az adott hónap végét, úgy a finanszírozó a késedelmi kamaton felül további szankciót (pl. kamatemelést) nem érvényesít. Ha a tartozás kiegyenlítésére csak a következő hónapban kerül sor, az adós elveszti korábban megszerzett kamatkedvezménye mértékét, hitele az induló kamatszintre áll vissza - a Bonus Program pedig újraindul.

A CEC-nél csak egyetlen díjjal kell számolni a havi törlesztés mellett, ez a szerződéskötési díj. Az előtörlesztési díj 3,5% az első évben, 2,5% a másodikban, innentől kezdve pedig végig 2%. (Ez elmarad a jelzáloglevéllel refinanszírozott konstrukcióknál tapasztalt mértéktől.)

A Bonus Program jól illeszkedik a Central European Credit rugalmas és személyre szabott hitelezési gyakorlatába: a CEC a hitelfelvevőket különböző fizetési kockázatú ügyfelekként kezeli.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm