0 °C Budapest

A jó adós kevesebbet fizet? - Mostantól igen!

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 12:08

A Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. a piacon elsőként vezeti be kamatcsökkentő Bonus Programját, ami a jelzáloghitelüket pontosan, késedelem nélkül fizető ügyfeleket folyamatos kamatcsökkentéssel jutalmazza - tudtuk meg Bánfai Gergely vezérigazgatótól.


A pénzintézetek és jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások jelenleg nem tesznek különbséget jó és rossz adós között: az évek óta késedelem és elmaradás nélkül fizető ügyfél a kölcsön teljes futamideje alatt ugyanolyan mértékű kamatot fizet, mint az az adós, aki folyamatos csúszásban, elmaradásban van hitelezője felé.

Az egységes kamatszintek alkalmazásának hátterében az áll, hogy a bankok a rosszul fizető adósok miatt keletkező költségeiket és veszteségeiket részben a jól fizető adósokon képződő nyereségből finanszírozzák. Ezek a cégek statisztikai alapon működnek és ez alapján határozzák meg a következő évek árpolitikáját.

Ha azonban körülnézünk a pénzügyi szektorban, könnyen találunk példát a "jól viselkedő" ügyfél pozitív irányú megkülönböztetésére is: a biztosítótársaságok már régóta alkalmazzák bonus / malus rendszerüket, ami a balesetmentesen vezető gépkocsi tulajdonos javára folyamatos biztosítási díjcsökkentést tesz lehetővé. A CEC ezt az ötletet vezeti be a jelzáloghitelezés piacára.

Az új rendszer bevezetését Bánfai Gergő, a Central European Credit vezérigazgatója a következőképpen indokolta: "Úgy gondoljuk, hogy a pontosan és késedelem nélkül fizető ügyfeleinket meg kell becsülnünk, és ezt pénzbeli formában is kifejezésre kell juttatnunk. Ezért döntöttünk a Bonus Program bevezetése mellett, ami a rendben törlesztő ügyfeleinket folyamatos kamatcsökkentéssel jutalmazza."

A Bonus Programban az az adós számít jól fizető ügyfélnek, aki az esedékesség hónapjának végéig eleget tesz fizetési kötelezettségének. Amennyiben ez egy féléves időszak vonatkozásában folyamatosan fennáll, úgy a Central European Credit a következő hónaptól kezdődően az ügyfél kamatlábát 0,1% ponttal csökkenti és ezt minden további késedelem nélküli féléves periódust követően megismétli.

A Bonus Programmal elérhető megtakarítás szemléltetésére vegyünk példának egy 20 éves futamidejű, 20 millió Ft-nak megfelelő, 6-havi CHF Libor + 5% kamatozású svájci frank alapú jelzáloghitelt, amit az ügyfél folyamatosan rendben törleszt. A Bonus Program keretében felvett jelzáloghitel esetében a 2. évtől évi 49 ezer forinttal, az 5. évtől évi 122 ezer forinttal, a 10. évtől kezdődően pedig már évi 276 ezer forinttal kell kevesebb kamatot fizetni, mint egy ugyanolyan feltételrendszerű, de nem bonus-os kölcsön esetében.

A CEC Bonus Program keretében igényelt jelzáloghitellel a futamidő első 5 évében több mint 400 ezer forint, első tíz évében közel 1,6 millió forint takarítható meg, a kamatmegtakarítás 20 éves futamidőre számított összege pedig eléri a 3,8 millió forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A THM a fenti esetben kb. 7-10% körül mozog - mondta el Bánfai Gergely. Ez az érték is azt mutatja, hogy a CEC közvetlenül nem kíván versenyezni a kereskedelmi bankokkal, ők sokkal inkább szeretnék kiegészíteni a klasszikus, tömegeknek nyújtott szolgáltatásokat.

Amennyiben az ügyfél késik törlesztőrészlete megfizetésével, ám a csúszás nem lépi túl az adott hónap végét, úgy a finanszírozó a késedelmi kamaton felül további szankciót (pl. kamatemelést) nem érvényesít. Ha a tartozás kiegyenlítésére csak a következő hónapban kerül sor, az adós elveszti korábban megszerzett kamatkedvezménye mértékét, hitele az induló kamatszintre áll vissza - a Bonus Program pedig újraindul.

A CEC-nél csak egyetlen díjjal kell számolni a havi törlesztés mellett, ez a szerződéskötési díj. Az előtörlesztési díj 3,5% az első évben, 2,5% a másodikban, innentől kezdve pedig végig 2%. (Ez elmarad a jelzáloglevéllel refinanszírozott konstrukcióknál tapasztalt mértéktől.)

A Bonus Program jól illeszkedik a Central European Credit rugalmas és személyre szabott hitelezési gyakorlatába: a CEC a hitelfelvevőket különböző fizetési kockázatú ügyfelekként kezeli.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 9. 09:57
Elkészült a Media Freedom Rapid Response (MFRR) európai jelentése, melynek célja az EU-tagállamokban...
Bankmonitor  |  2023. február 9. 07:35
A Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát...
Holdblog  |  2023. február 9. 06:05
Egy sor gazdag országban az Egyesült Államokkal az élen a kisemberek jelentős része sikertelennek ér...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?