3 °C Budapest

Lakáshitel-körkép - hogy tudd, ki mivel csábít...

Pénzcentrum
2006. október 27. 08:00

Egyáltalán nem meglepő, hogy a megszorítások közepette, a csökkenő reálkereslet és az egyre vékonyabb pénztárcák világában a kereskedelmi bankok is féltik forgalmukat a negatív behatásoktól, így egyre-másra akciókkal és különböző nagyon kedvezményes ajánlatokkal próbálják elérni, hogy azok, akiknek a bizonytalanságérzet erősödésére sem szállt inukba a bártorságuk, a lakásvásárláshoz szükséges hitelt mindenképpen náluk szerezzék meg. A következő néhány bekezdésben arról számolunk be, hogy milyen eszközökhöz nyúlnak ezen céljuk elérése érdekében.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a megszorítások közepette, a csökkenő reálkereslet és az egyre vékonyabb pénztárcák világában a kereskedelmi bankok is féltik forgalmukat a negatív behatásoktól, így egyre-másra akciókkal és különböző nagyon kedvezményes ajánlatokkal próbálják elérni, hogy azok, akiknek a bizonytalanságérzet erősödésére sem szállt inukba a bártorságuk, a lakásvásárláshoz szükséges hitelt mindenképpen náluk szerezzék meg. A következő néhány bekezdésben arról számolunk be, hogy milyen eszközökhöz nyúlnak ezen céljuk elérése érdekében.

A kézzel fogható mindig értékesebb...

Ezt az elvet vallja a legtöbb bank is, amikor olyan költségektől való mentesítéssel próbálja rávenni a potenciális ügyfeleket, hogy az ő ajánlatukat részesítsék előnyben, mint az értékbecslési díj, a folyósítási és hitelelbírálati jutalék vagy a közjegyzői díj. Ezek azok a költségek, amelyek hitelfelvételkor megterhelik pénztárcánkat, akkor is, ha a legtöbb esetben ezt nem nekünk kell kifizetnünk, a bank a hitelösszegből folyósításkor automatikusan levonja azt, azonban a kiesett összeget előbb vagy utóbb mégiscsak pótolnunk kell.

A hitelfelvétel költségei körüli kavalkád megszüntetésére törekszik többek között az OTP Bank is, amelynek nyíltan deklarált célja, hogy a hiteligényléssel kapcsolatos ügyintézést mindenki ügyfele számára világossá, átláthatóvá tegye. November 17-ig tartó akciója keretén belül ezért elengedi az értékbecslési díjat, a közjegyzői díjat pedig magára vállalja.

Nem tesz másként a CIB, a Raiffeisen és a HVB Bank sem, amelyek ugyancsak általában október 31-ével befejeződő akciójukban a hitelfelvételi költségek csökkentésével szeretnének hozzájárulni a kezdeti nehézségek enyhítéséhez. Elengedés szempontból a leginkább divatos költségnek az értékbecslési díj bizonyult, amelyet hol visszatérítenek, hol nem fizettetnek meg, egyben azonban mindannyian egyetértenek, az akció csupán egy ingatlanra, a hitel fedezetéül felajánlottra szól.

Megnyúló futamidők és növekvő hitelkeret

A Budapest Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen is kitolja a futamidő maximumát 30-35 évre. A végcél persze az ügyfél számára teljesen érthető törlesztő-részletek csökkentése, holott a magasabb kockázat miatt megemelt költségek és hosszabb futamidő miatt korántsem biztos, hogy a végén jobban járunk ezzel a konstrukcióval.

Emellett többen felkínálják azt a lehetőséget, hogy a futamidő első időszakban úgynevezett türelmi időszakot vegyenek igénybe a lakásvásárlók, az első néhány év alacsony törlesztő részletei után, azonban a fordulónál jelentősen megnövekednek a törlesztő-részletek, amellett, hogy a tőketartozásunk szinte semmit sem csökkent, eddig ugyanis csakis a kamatokat fizettük.

Újdonságnak számít az Erste Bank azon ajánlata is, hogy a hitelkeret felső korlátját nem szabja meg, így míg más bankoknál maximum 30 és 60 millió forintot igényelhetünk, az Erste esetében, aki átmegy a hitelvizsgálaton akár több 100 millió forintos ingatlanra is finanszírozhat a bank pénzéből.

Játszunk a kamattal

Számos kereskedelmi bank alkalmaz kamatakciókat, közülük is kiemelkedik a HVB és a CIB Bank ajánlata. Előbbi a futamidő első hat hónapjára vonatkozóan megfelezett kamatokkal számol, míg utóbbi THM garanciát vállal Deviza Lakáshitelére, vagyis ha valaki az övénél jobb hivatalos ajánlatot tud bemutatni az első évre vonatkozó THM-t ehhez igazítják hozzá. Mindezek mellett további meglepetések várhatnak ránk év végéig a MKB Bank Kamatka akciójának keretében.

Akiknek két hét alatt is megy....

A magasabb ügyfélkiszolgálás jegyében az MKB Bank most garanciát vállal arra, hogy a feltételeknek megfelelő lakáshitel-igénylések után 14 napon belül folyósíthatósági igazolást állít ki. Amennyiben ezt a feltételt nem tudja teljesíteni, a törlesztés első évének kamatterheit úgymond átvállalja, mindezt akár jövelemigazolás nélkül.

Ajándékeső

Sokan vannak azonban, akik a kedvezményeken túlmenően ajándékokkal is kedveskednek, így a Raiffeisen, amely minden egyes felvett millió után 10 000 forintot ad, így tíz millió forint esetén már a maximális 100 000 forint boldog tulajdonosai lehetünk.

A HVB Bank és a CIB is ajándék hitelkártyával, illetve a HVB még folyószámlával is meglepi a hitelfelvevőket. A folyószámla esetében az első három hónapos számlavezetési díjat engedik el, és egyéb járulékos szolgáltatásokat továbbra is ingyenesen biztosítanak, míg a hitelkártyáknál általában az első éves díj marad el. (De fontos vigyáznunk, ugyanis ha rosszul használjuk az ajándékot, és nem törlesztünk időben, általában 46 napon belül, könnyen megkeserítheti majd először jött örömünket a nem éppen kedvező havi kamat.)

Új hullámok...

Emellett terjedőben vannak a nulla százalékos önerővel felvehető lakáshitelek, a bátrabb intézmények esetében pótfedezet nélkül. Illetve olyan újdonságok is napvilágot láttak, mint az OTP Bank árfolyam-garancia vagy törlesztési biztosítás szolgáltatása, illetve a K&H otthonvédelmi programja.

Az OTP Banknál elérhető árfolyam-garancia szolgáltatás egy fix havi díj ellenében vállalja, hogy egy meghatározott felső korlátnál nem váltja magasabb árfolyamon a forintot, akkor sem ha a hivatalos árfolyam mást diktálna, amellyel több ezer forintot spórolhatnak a devizahitelt felvevők. A törlesztési biztosítás az ügyfél keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válása, illetve rokkantság vagy halál esetére nyújt biztosítékot. A munkanélkülivé váló ügyfél az 5 éves futamidő alatt, két évig veheti igénybe a szolgáltatást, míg halál esetén a biztosító a teljes hátralékot rendezi.

A K&H otthonvédelmi programja keretében próbálja megakadályozni, hogy a hitelfelvevők likviditási problémái a lakás elárverezéséhez vezessenek. Így többek között a bank díjmentesen biztosít átütemeztetési, devizáról forintra átváltási és előtörlesztési lehetőséget.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?