2 °C Budapest

Színültig tömik az ATM-eket!

Pénzcentrum
2006. december 6. 09:00

Az idén a karácsonyi ünnepek miatt a bankfiókok többsége négy napig zárva lesz, az ATM-eket pedig az ügyfelek a vásárlási láz hevében kifosztják, sikeres tranzakcióra így csak akkor van lehetőség, ha a bankok gondoskodnak a pénz-utánpótlásról - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb bank tapasztalatai szerint az ünnepek előtti ATM forgalom jóval magasabb az átlagosnál, ez azonban meglehetősen nagy pontossággal előre jelezhető. A bankok az automatákban tárolt pénz fogyását, valamint a fel nem használt készpénz mennyiségét folyamatosan monitorozzák, így külön kalkulálnak például a munkabér-fizetési napokkal, a hosszú hétvégékkel, illetve az ünnepek előtti élénkebb használattal.

Egy olyan méretű ATM-hálózattal rendelkező pénzintézet esetében, mint az OTP, egy készpénz-optimalizáló informatikai rendszer végzi a betöltött összeg mennyiségének és címletmegosztásának meghatározását. Ezen informatikai rendszer egyik leglényegesebb eleme a forgalom-előrejelző modul.

Szükség esetén a bank megrendeli a készpénzt és másnapra kér szállítást. Az aktuálisan szükséges bankjegyeket az MNB-től vagy más pénzintézetektől kell beszerezni, a túl sok készpénz tartása ugyanis kamatveszteséget jelentene a banknak.

A megkérdezettek közül talán az IEB az egyetlen olyan hitelintézet, mely szerint nem várható jelentős forgalomváltozás az ATM-eknél decemberben sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18