Karácsony hitelből - változatlanul adósodik a nép

Pénzcentrum
2006. november 30. 13:00

A háztartási szektor forintban denominált hitelkamatlábainak szintje nem mutatott számottevő változást októberben. A szektor eurohitelei és eurobetétei esetében az átlagos kamatlábak emelkedő tendenciája októberben tovább folytatódott. - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába egy éve 20%-os szinten van, októberben 20,18%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába 2006. február óta megközelíti a 10%-os szintet, októberben a kamatláb értéke 9,83% volt; hitelköltség mutatója pedig február óta 12% felett van, októberben 12,41%-ot tett ki. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a szeptemberi szint közelében maradt, a kamatláb 17,69%-ot, a hitelköltség mutató pedig 25,47%-ot tett ki októberben. Az egyéb hitelek átlagkamatlába a szeptemberi emelkedés után 11,18%-ra csökkent.

2006. októberben a fogyasztási és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke csökkent, míg az egyéb hiteleké kismértékben emelkedett. Az októberben megkötött, forintban denominált új hitelszerződések értéke a fogyasztási hitelek esetében 19,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 14,5 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 7,3 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a 20%-os szint közelében maradt, 19,51%-ot tett ki októberben. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába egyedi kamatakciók következtében a korábbi 17%-os szintről 15,87%-ra csökkent. Az 5 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 2005. december óta 12%-os szinten van, októberben 12,25%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának szintje júliusban a korábbi 27-28%-os szintről 26%-os szintre csökkent, és azóta a hitelköltség mutató ezen szint körül ingadozik, értéke októberben 25,90%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatója is a 26%-os szint közelében stabilizálódott az elmúlt hónapokban, októberben 25,87%-ot tett ki. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. októberben 22,91% volt.

változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású és az egy éven túli, legfeljebb 5 éves a li kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 6,83%-ot, átlagos hitelköltség 6. ábra: A háztartásokkal kötött forintbetét-szerződések havi átlagos kamatlába látra szóló betétek átlagkamatlába az elmúlt néhány havi alacsonyabb érték után visszatért a elkedett, A kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. Októberben az átlagos kamatlábak a 9,5%-os szint közelében voltak; a változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek hitelköltség mutatója 11,06%, az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású lakáscélú hiteleké pedig 12,76% volt. Az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatój augusztus óta folyamatosan csökken, a kamatláb 13,24%; a hitelköltség mutató pedig 16,32% volt októberben. A 10 éven túli mutatója pedig 7,34%-ot tett ki októberben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagkamatlába 2006 májusa óta emelkedő tendenciát mutat, októberben 7,54%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába októberben 4,42%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,33% volt. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek növekedési tendenciája tovább folytatódott októberben, azonban a növekedés üteme augusztustól alacsonyabb, mint a korábbi hónapokban. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába októberben elérte a 6%-ot, ezzel az elmúlt év legmagasabb értékét vette fel.

A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója is csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt egy évben, a hitelköltség mutató azonban nagyobb mértékben csökkent, mint az átlagos évesített kamatláb. E hitelek átlagos kamatlába július óta 6% körüli szinten, átlagos hitelköltség mutatója pedig 9% körüli szinten mozog. Az átlagos kamatláb 5,85%, a hitelköltség mutató pedig 8,94% volt októberben.

A svájci frank lakáscélú hitelek átlagkamatlábának szintje az év eleji 3%-ról októberre 3,5%-ra emelkedett, átlagos hitelköltség mutatója pedig az elmúlt néhány havi alacsonyabb érték után ismét 6% körüli szintre emelkedett, értéke 5,84% volt októberben

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?