34 °C Budapest

Karácsony hitelből - változatlanul adósodik a nép

Pénzcentrum
2006. november 30. 13:00

A háztartási szektor forintban denominált hitelkamatlábainak szintje nem mutatott számottevő változást októberben. A szektor eurohitelei és eurobetétei esetében az átlagos kamatlábak emelkedő tendenciája októberben tovább folytatódott. - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába egy éve 20%-os szinten van, októberben 20,18%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába 2006. február óta megközelíti a 10%-os szintet, októberben a kamatláb értéke 9,83% volt; hitelköltség mutatója pedig február óta 12% felett van, októberben 12,41%-ot tett ki. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a szeptemberi szint közelében maradt, a kamatláb 17,69%-ot, a hitelköltség mutató pedig 25,47%-ot tett ki októberben. Az egyéb hitelek átlagkamatlába a szeptemberi emelkedés után 11,18%-ra csökkent.

2006. októberben a fogyasztási és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke csökkent, míg az egyéb hiteleké kismértékben emelkedett. Az októberben megkötött, forintban denominált új hitelszerződések értéke a fogyasztási hitelek esetében 19,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 14,5 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 7,3 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a 20%-os szint közelében maradt, 19,51%-ot tett ki októberben. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába egyedi kamatakciók következtében a korábbi 17%-os szintről 15,87%-ra csökkent. Az 5 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 2005. december óta 12%-os szinten van, októberben 12,25%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának szintje júliusban a korábbi 27-28%-os szintről 26%-os szintre csökkent, és azóta a hitelköltség mutató ezen szint körül ingadozik, értéke októberben 25,90%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatója is a 26%-os szint közelében stabilizálódott az elmúlt hónapokban, októberben 25,87%-ot tett ki. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. októberben 22,91% volt.

változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású és az egy éven túli, legfeljebb 5 éves a li kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 6,83%-ot, átlagos hitelköltség 6. ábra: A háztartásokkal kötött forintbetét-szerződések havi átlagos kamatlába látra szóló betétek átlagkamatlába az elmúlt néhány havi alacsonyabb érték után visszatért a elkedett, A kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. Októberben az átlagos kamatlábak a 9,5%-os szint közelében voltak; a változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek hitelköltség mutatója 11,06%, az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású lakáscélú hiteleké pedig 12,76% volt. Az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatój augusztus óta folyamatosan csökken, a kamatláb 13,24%; a hitelköltség mutató pedig 16,32% volt októberben. A 10 éven túli mutatója pedig 7,34%-ot tett ki októberben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagkamatlába 2006 májusa óta emelkedő tendenciát mutat, októberben 7,54%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába októberben 4,42%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,33% volt. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek növekedési tendenciája tovább folytatódott októberben, azonban a növekedés üteme augusztustól alacsonyabb, mint a korábbi hónapokban. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába októberben elérte a 6%-ot, ezzel az elmúlt év legmagasabb értékét vette fel.

A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója is csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt egy évben, a hitelköltség mutató azonban nagyobb mértékben csökkent, mint az átlagos évesített kamatláb. E hitelek átlagos kamatlába július óta 6% körüli szinten, átlagos hitelköltség mutatója pedig 9% körüli szinten mozog. Az átlagos kamatláb 5,85%, a hitelköltség mutató pedig 8,94% volt októberben.

A svájci frank lakáscélú hitelek átlagkamatlábának szintje az év eleji 3%-ról októberre 3,5%-ra emelkedett, átlagos hitelköltség mutatója pedig az elmúlt néhány havi alacsonyabb érték után ismét 6% körüli szintre emelkedett, értéke 5,84% volt októberben

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm