Kevesebb autóhitel - lassuló eredménynövekedés

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:30

Lassult a hazai pénzügyi vállalkozások eredményjavulása, a lízing-, a faktoring-, pénzkölcsönzéssel és egyéb tevékenységgel foglalkozó cégek 2006 első három negyedévében 36,4 milliárd forint adózott eredményt értek el, ez 15,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A mérlegfőösszeg szeptember végén 2 312,9 milliárd forintot tett ki, a harmadik negyedév állománya ezt 19 milliárd forinttal haladta meg. Ennek legfőbb oka az ügyfelekkel szembeni követelések ütemének csökkenése. 2006 első negyedévében 66, a második negyedévben 190 milliárd forinttal nőtt az állomány, ezzel szemben a harmadik negyedévben csupán 21 milliárd forinttal.

A harmadik negyedév során az ingatlanfinanszírozásból származó ügyfelekkel szembeni bruttó követelések volumene több mint 11 százalékkal bővült, azonban a gépjármű-finanszírozás terén 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A bankszektorhoz hasonlóan folytatódott a devizaügyletek térnyerése.

A portfolió romlására utal a céltartalékok alakulása, szeptember végén az állomány 8,1 milliárd forintot tett ki, amely 12 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakához képest. Piaci szakértők a nemfizetések további emelkedésével számolnak a gépjármű-hitelezés terén, amely leginkább a forintárfolyam csökkenése miatt megemelkedett havi törlesztőrészlet és a megszorítások számlájára írható - írja a Világgazdaság.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16