Zaciba az autóval! - tényleg megéri villamossal járni?

Pénzcentrum
2006. október 24. 14:00

Ha a legnagyobb csúcsban a dudáló kocsik között azon töprengsz, honnan fogsz pénzt szerezni, hogy kifizesd a törlesztő-részletet, vagy a számláidat, könnyen eszedbe juthat a gondolat, hogy villamossal talán még hamarabb is hazajuthatnál, miközben autóddal a zaciban a pénzügyi gondjaid is megoldódnának. Manapság, az autófedezetes és személyi kölcsönök világában már egyre kevesebbek nyúlnak ehhez a lehetőséghez, de ha BAR-listás vagy éppen munka nélkül itt a lehetőség, hogy áthidald likviditási gondjaid. Lássuk mennyiért és hogyan!

Ha a legnagyobb csúcsban a dudáló kocsik között azon töprengsz, honnan fogsz pénzt szerezni, hogy kifizesd a törlesztő-részletet, vagy a számláidat, könnyen eszedbe juthat a gondolat, hogy villamossal talán még hamarabb is hazajuthatnál, miközben autóddal a zaciban a pénzügyi gondjaid is megoldódnának. Manapság, az autófedezetes és személyi kölcsönök világában már egyre kevesebbek nyúlnak ehhez a lehetőséghez, de ha BAR-listás vagy éppen munka nélkül itt a lehetőség, hogy áthidald likviditási gondjaid. Lássuk mennyiért és hogyan! 

Napjainkra már elmattult az autózálog csillaga, olyannyira, hogy csupán két zálogházat találtunk, amely még mindig komoly ajánlatokkal várja az autótulajdonosokat: a BÁV Zrt., és a Zálogfiók Rt. kínál továbbra is töretlenül záloghitelt személygépkocsikra, bár eléggé különböző feltételekkel.

No nem mindenre és nem mindenáron

A több száz éve működő BÁV Zrt. sokkal szigorúbb kondíciók mellett nyújtja ezt a szolgáltatást mint versenytársa, hiszen a másik társasággal ellentétben 300,000 forint feletti értékű személygépkocsik esetében hajlandó csak tárgyalni, az ügyfélnek pedig a hitelelbírálatért elkért 20,000 forintot, annak végkifejletétől függetlenül meg kell fizetnie.

A Zálogfiók Rt. ezzel szemben már 100,000 forintos gépjármű ellenében is nyújt hitelt, emellett nem csupán személygépkocsit fogadnak el fedezetként, motorcsónakunkat, robogónkat, motorunkat, jet-skinket és szinte minden egyéb motorral működő járművünket ott hagyhatjuk, ha nem szeretnénk kocsi nélkül maradni.

Mi kapsz a BÁV-nál?

A BÁV Zrt.-nél tehát 300,000 forint feletti értékű személygépkocsira kaphatunk hitelt, 7 napos, 1 és 3 hónapos futamidőkre. Azonban a zálogház egyrészt biztosítékként, másrészt a nyereségszerzés érdekében autónkat értékének csupán bizonyos százalékát fizeti ki nekünk, ez a 7 napos és a 1 hónapos konstrukciónál 60 százalék, a 3 hónapos esetében viszont csupán 50 százalék. Tehát ahhoz, hogy 3 hónapra kaphassunk egy millió forint hitelt, a személygépkocsinknak a BÁV Zrt. által készített értékbecslés szerint minimum 2 millió forintot kell érnie.

Két millió forintos autónknak forgalomképesnek, érvényes forgalmi engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással, környezetvédelmi igazolással rendelkezőnek kell lennie. Ha mindez megvan, a műszaki állapotfelmérést, és az eredetvizsgálatot követően köthetjük meg a szerződést, majd kapjuk meg a hitelösszeget a törzskönyv, a forgalmi engedély, és a kulcsok átadásának ellenében.

Mennyibe kerül a gyorssegély?

A BÁV Zrt. az autózálog esetében 28 százalékos éves kamattal napi kamatszámítással dolgozik. Az egy millió forintos hitelünkre ennek az éves kamatnak a 90 napra számított értékét, a 300 Ft/gépjármű/nap tárolási költséget kell megfizetnünk. Emellett költségként merül fel még a 7 napos kölcsön esetében 5, a egy hónaposnál 6, a három hónaposnál pedig 7 százalékos kezelési költséget, amelyet a folyósításkor levonnak.

 


Így a három hónapos futamidő végén összesen 1 101 750 forintot kell visszafizetnünk, ebből a 70 ezer forintnyi kezelési költséget rögtön a hitel folyósításakor levonják, így kézhez már csupán 930,000 forintot kapunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az, hogy a hitelfolyósításkor levonják a 70 ezer forintnyi kezelési költséget, befolyásolja a THM számítás végeredményét, ellenkező esetben azok a jelenleginél magasabbak lennének, így a Zálogház Rt. és a BÁV Zrt. közötti különbség kisebb lenne.

További feltételként szabja a zálogház, hogy hitelt csak olyan tulajdonos vehet fel, akinek a adás-vételi szerződése legalább egy éves kelt, új autó esetében pedig csak abban az esetben kaphatunk hitelt, ha első tulajdonosok vagyunk és Magyarországon bejegyzett márkaképviselettel rendelkező kereskedőtől vásároltunk.

Miben más a Zálogfiók Rt. ajánlata?


A Zálogfiók Rt. a feltételek megszabásánál sokkal engedékenyebb volt, főleg ha azt tekintjük, hogy míg a BÁV Zrt. esetében nem számíthatunk kamatmentes időszakra, addig ha a Zálogfióknál egy héten belül kiváltjuk a gépjárművünket, csupán az őrzési díjat és a kezelési költséget kell megfizetnünk.


Emellett az ügyintézés is gyorsabb, akár egy órán belül is pénzhez juthatunk, de a rövidebb futamidő esetén is csak az általunk fedezetként átadott gépjármű értékének felére igényelhetünk hitelt. Ha az összehasonlíthatóság kedvéért itt is 1,000,000 forintnyi hitelt veszünk fel ugyancsak három hónapra, akkor kiderül az engedékenységnek meg van az ára, és persze ezt nekünk kell megfizetnünk, a hitellel járó költségek ugyanis ebben az esetben 194 ezer forintot tesznek ki.

 


Mi történik ha nem fizetsz időben?

 

A Zálogfiók Rt. a feltételek megszabásánál sokkal engedékenyebb volt, főleg ha azt tekintjük, hogy míg a BÁV Zrt. esetében nem számíthatunk kamatmentes időszakra, addig ha a Zálogfióknál egy héten belül kiváltjuk a gépjárművünket, csupán az őrzési díjat és a kezelési költséget kell megfizetnünk. Emellett az ügyintézés is gyorsabb, akár egy órán belül is pénzhez juthatunk, de a rövidebb futamidő esetén is csak az általunk fedezetként átadott gépjármű értékének felére igényelhetünk hitelt. Ha az összehasonlíthatóság kedvéért itt is 1,000,000 forintnyi hitelt veszünk fel ugyancsak három hónapra, akkor kiderül az engedékenységnek meg van az ára, és persze ezt nekünk kell megfizetnünk, a hitellel járó költségek ugyanis ebben az esetben 194 ezer forintot tesznek ki.


A BÁV Zrt. esetében a 7 és 30 napos konstrukciónál 15, a 3 hónaposnál 30 nap türelmi idő áll rendelkezésünkre, hogy rendezzük a tartozásunkat, ha ezt nem tesszük meg, akkor a cég kényszer értékesítheti a személygépkocsinkat. A türelmi időnek is megvan a maga ára, a kezelési pótdíj 1-15 napi késedelmes időre 2,4%, 15 napnál hosszabb időre pedig 4,8 százalék, míg a késedelmi kamat évi 6 százalék.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem