20 °C Budapest

Zaciba az autóval! - tényleg megéri villamossal járni?

Pénzcentrum
2006. október 24. 14:00

Ha a legnagyobb csúcsban a dudáló kocsik között azon töprengsz, honnan fogsz pénzt szerezni, hogy kifizesd a törlesztő-részletet, vagy a számláidat, könnyen eszedbe juthat a gondolat, hogy villamossal talán még hamarabb is hazajuthatnál, miközben autóddal a zaciban a pénzügyi gondjaid is megoldódnának. Manapság, az autófedezetes és személyi kölcsönök világában már egyre kevesebbek nyúlnak ehhez a lehetőséghez, de ha BAR-listás vagy éppen munka nélkül itt a lehetőség, hogy áthidald likviditási gondjaid. Lássuk mennyiért és hogyan!

Ha a legnagyobb csúcsban a dudáló kocsik között azon töprengsz, honnan fogsz pénzt szerezni, hogy kifizesd a törlesztő-részletet, vagy a számláidat, könnyen eszedbe juthat a gondolat, hogy villamossal talán még hamarabb is hazajuthatnál, miközben autóddal a zaciban a pénzügyi gondjaid is megoldódnának. Manapság, az autófedezetes és személyi kölcsönök világában már egyre kevesebbek nyúlnak ehhez a lehetőséghez, de ha BAR-listás vagy éppen munka nélkül itt a lehetőség, hogy áthidald likviditási gondjaid. Lássuk mennyiért és hogyan! 

Napjainkra már elmattult az autózálog csillaga, olyannyira, hogy csupán két zálogházat találtunk, amely még mindig komoly ajánlatokkal várja az autótulajdonosokat: a BÁV Zrt., és a Zálogfiók Rt. kínál továbbra is töretlenül záloghitelt személygépkocsikra, bár eléggé különböző feltételekkel.

No nem mindenre és nem mindenáron

A több száz éve működő BÁV Zrt. sokkal szigorúbb kondíciók mellett nyújtja ezt a szolgáltatást mint versenytársa, hiszen a másik társasággal ellentétben 300,000 forint feletti értékű személygépkocsik esetében hajlandó csak tárgyalni, az ügyfélnek pedig a hitelelbírálatért elkért 20,000 forintot, annak végkifejletétől függetlenül meg kell fizetnie.

A Zálogfiók Rt. ezzel szemben már 100,000 forintos gépjármű ellenében is nyújt hitelt, emellett nem csupán személygépkocsit fogadnak el fedezetként, motorcsónakunkat, robogónkat, motorunkat, jet-skinket és szinte minden egyéb motorral működő járművünket ott hagyhatjuk, ha nem szeretnénk kocsi nélkül maradni.

Mi kapsz a BÁV-nál?

A BÁV Zrt.-nél tehát 300,000 forint feletti értékű személygépkocsira kaphatunk hitelt, 7 napos, 1 és 3 hónapos futamidőkre. Azonban a zálogház egyrészt biztosítékként, másrészt a nyereségszerzés érdekében autónkat értékének csupán bizonyos százalékát fizeti ki nekünk, ez a 7 napos és a 1 hónapos konstrukciónál 60 százalék, a 3 hónapos esetében viszont csupán 50 százalék. Tehát ahhoz, hogy 3 hónapra kaphassunk egy millió forint hitelt, a személygépkocsinknak a BÁV Zrt. által készített értékbecslés szerint minimum 2 millió forintot kell érnie.

Két millió forintos autónknak forgalomképesnek, érvényes forgalmi engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással, környezetvédelmi igazolással rendelkezőnek kell lennie. Ha mindez megvan, a műszaki állapotfelmérést, és az eredetvizsgálatot követően köthetjük meg a szerződést, majd kapjuk meg a hitelösszeget a törzskönyv, a forgalmi engedély, és a kulcsok átadásának ellenében.

Mennyibe kerül a gyorssegély?

A BÁV Zrt. az autózálog esetében 28 százalékos éves kamattal napi kamatszámítással dolgozik. Az egy millió forintos hitelünkre ennek az éves kamatnak a 90 napra számított értékét, a 300 Ft/gépjármű/nap tárolási költséget kell megfizetnünk. Emellett költségként merül fel még a 7 napos kölcsön esetében 5, a egy hónaposnál 6, a három hónaposnál pedig 7 százalékos kezelési költséget, amelyet a folyósításkor levonnak.

 


Így a három hónapos futamidő végén összesen 1 101 750 forintot kell visszafizetnünk, ebből a 70 ezer forintnyi kezelési költséget rögtön a hitel folyósításakor levonják, így kézhez már csupán 930,000 forintot kapunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy a hitelfolyósításkor levonják a 70 ezer forintnyi kezelési költséget, befolyásolja a THM számítás végeredményét, ellenkező esetben azok a jelenleginél magasabbak lennének, így a Zálogház Rt. és a BÁV Zrt. közötti különbség kisebb lenne.

További feltételként szabja a zálogház, hogy hitelt csak olyan tulajdonos vehet fel, akinek a adás-vételi szerződése legalább egy éves kelt, új autó esetében pedig csak abban az esetben kaphatunk hitelt, ha első tulajdonosok vagyunk és Magyarországon bejegyzett márkaképviselettel rendelkező kereskedőtől vásároltunk.

Miben más a Zálogfiók Rt. ajánlata?


A Zálogfiók Rt. a feltételek megszabásánál sokkal engedékenyebb volt, főleg ha azt tekintjük, hogy míg a BÁV Zrt. esetében nem számíthatunk kamatmentes időszakra, addig ha a Zálogfióknál egy héten belül kiváltjuk a gépjárművünket, csupán az őrzési díjat és a kezelési költséget kell megfizetnünk.


Emellett az ügyintézés is gyorsabb, akár egy órán belül is pénzhez juthatunk, de a rövidebb futamidő esetén is csak az általunk fedezetként átadott gépjármű értékének felére igényelhetünk hitelt. Ha az összehasonlíthatóság kedvéért itt is 1,000,000 forintnyi hitelt veszünk fel ugyancsak három hónapra, akkor kiderül az engedékenységnek meg van az ára, és persze ezt nekünk kell megfizetnünk, a hitellel járó költségek ugyanis ebben az esetben 194 ezer forintot tesznek ki.

 


Mi történik ha nem fizetsz időben?

 

A Zálogfiók Rt. a feltételek megszabásánál sokkal engedékenyebb volt, főleg ha azt tekintjük, hogy míg a BÁV Zrt. esetében nem számíthatunk kamatmentes időszakra, addig ha a Zálogfióknál egy héten belül kiváltjuk a gépjárművünket, csupán az őrzési díjat és a kezelési költséget kell megfizetnünk. Emellett az ügyintézés is gyorsabb, akár egy órán belül is pénzhez juthatunk, de a rövidebb futamidő esetén is csak az általunk fedezetként átadott gépjármű értékének felére igényelhetünk hitelt. Ha az összehasonlíthatóság kedvéért itt is 1,000,000 forintnyi hitelt veszünk fel ugyancsak három hónapra, akkor kiderül az engedékenységnek meg van az ára, és persze ezt nekünk kell megfizetnünk, a hitellel járó költségek ugyanis ebben az esetben 194 ezer forintot tesznek ki.


A BÁV Zrt. esetében a 7 és 30 napos konstrukciónál 15, a 3 hónaposnál 30 nap türelmi idő áll rendelkezésünkre, hogy rendezzük a tartozásunkat, ha ezt nem tesszük meg, akkor a cég kényszer értékesítheti a személygépkocsinkat. A türelmi időnek is megvan a maga ára, a kezelési pótdíj 1-15 napi késedelmes időre 2,4%, 15 napnál hosszabb időre pedig 4,8 százalék, míg a késedelmi kamat évi 6 százalék.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 14:43
Nem jelenhet meg a Magyar Távirati Iroda szolgáltatásában a most induló utcai aláírásgyűjtésről szól...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?