16 °C Budapest

Lakáslízing az adózás tükrében

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 08:59

Az egyre gyarapodó lakáslízing piac a hangzatos önerő nélküli ingatlanszerzésen túl sok más - többek között az adózáshoz kapcsolódó - előnyt tartogat a leendő lakásvásárlók számára. A piacon az elsők között a BG Hitel & Lízing ajánl olyan lízing konstrukciókat, melyekkel ezen adókedvezmények kihasználhatók. A cikkben ezeken a termékeken keresztül járjuk körbe mind a magánszemélyeket, mind a vállalkozásokat érintő előnyöket.

Az egyre gyarapodó lakáslízing piac a hangzatos önerő nélküli ingatlanszerzésen túl sok más - többek között az adózáshoz kapcsolódó - előnyt tartogat a leendő lakásvásárlók számára. A piacon az elsők között a BG Hitel & Lízing ajánl olyan lízing konstrukciókat, melyekkel ezen adókedvezmények kihasználhatók. A cikkben ezeken a termékeken keresztül járjuk körbe mind a magánszemélyeket, mind a vállalkozásokat érintő előnyöket.

Az ingatlanlízing szektor folyamatosan növekszik. 2006 első félévében 120 százalékos gyarapodást regisztrált a Magyar Lízingszövetség a piacon. A finanszírozási forma térnyerését támasztja alá, hogy a szervezet adatai szerint 10 százalékra nőtt az ingatlanlízing részesedése az összfinanszírozáson belül. A lakáslízing piacon is kiélezett verseny folyik, pontos állományadatokat a szereplők ugyan nem közölnek, azonban a szektorban rejlő potenciált mutatja, hogy az elmúlt hónapban is újabb cégek csatlakoztak a már eddig is aktív szereplőkhöz. A versenytársak gyarapodásával, a verseny éleződésével a hitelintézeteknek újabb és újabb eszközökkel kell az ügyfeleket megszerezni. Ezek az ügyfélcsalogató lépések a lízing feltételeinek enyhítésén túl a lízinghez kapcsolódó kedvezmények igénybevételét célzó konstrukciók kidolgozását is jelentik.

A lakáslízing a magánszemélyek számára adókedvezményeket, míg a vállalkozások számára adócsökkentési lehetőségeket kínál. A magánszemélyek esetében az adókedvezmények köre attól függően változik, hogy zárt vagy nyílt végű finanszírozás mellett dönt a leendő lízingbevevő.

A zárt végű lízing, illetve bizonyos feltételek mellett a nyílt végű lízingszerződés esetén lakásszerzési adókedvezmény érvényesíthető. A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik eladták ingatlanukat, és ebből a pénzből szeretnének új lakást lízingelni. A lakásszerzési adókedvezmény a Személyi jövedelemadó törvény értelmében abból áll, hogy a magánszemély visszaigényelheti, illetve nem kell befizetnie az ingatlan eladásából keletkezett jövedelme utáni adót, ha azt az összeget 5 éven belül lakáscélú felhasználásra fordítja. Mivel a zárt végű lízing lakáscélú felhasználásnak minősül, ezért ez a kedvezmény érvényesíthető. A nyílt végű szerződés esetében csak akkor érvényesíthető a kedvezmény, ha az 5 évnél hosszabb időtávra szól. A magánszemélynek természetesen nem kell minden ingatlaneladásból befolyt jövedelmét lakáslízingre fordítania, a kedvezmény akkor is érvényes, ha csak a jövedelem egy részét költi ismét ingatlanra.

Azok számára, akiknek munkahelyük kamatmentes, vagy kedvező kamatozású hitellel támogatja lakáshoz jutásukat, a zárt végű lakáslízing választása lehet kifizetődő, mivel így kamatkedvezményt tudnak érvényesíteni. A kamatkedvezmény lényege, hogy lakásvásárlásra irányuló felhasználás esetén, amilyen a zárt végű lízingszerződés, a kamatkedvezmény nem minősül jövedelemnek, azaz csökken a személyi jövedelemadó alapja. A nyílt végű lízingszerződés esetében ez a kedvezmény nem érvényesíthető, mivel nem történik lakásvásárlás. Így, a nyíltvégű lízinghez kapott kamattámogatás jövedelemnek számít, ami után adózni kell. Meg kell jegyeznünk, hogy per-, teher-, és igénymentes ingatlant kell a lízing fedezetként felajánlani. Ha a munkáltató a kamatmentes, vagy kedvező kamatozású hitel után bejegyeztet jelzálogot, akkor az ingatlan már nem szolgálhat a lízing fedezeteként.

A munkáltató lakásszerzési támogatásának egy másik formája, amikor az alkalmazottnak vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ebben az esetben szintén a zárt végű ingatlan lízing jelenthet előnyös megoldást. Ahogy az az előzőekben már szerepelt, a zárt végű lízing során teljesül a támogatás lakáscélú felhasználása, azaz az ilyen formában kapott jövedelem adómentes. A nyílt végű lízingszerződés esetében ez a kedvezmény csak módosított formában vehető igénybe. Mivel a nyílt végű lízingszerződés a lakás hosszú távú használatára irányul, ezért a kedvezmény csak abban az esetben érvényesíthető, ha a munkáltató a támogatást a maradványérték megfizetéséhez adja. Mivel a lízingbevevő a maradványérték megfizetésével lép tulajdonba, ezáltal a támogatás lakás célú felhasználásra kerül, így érvényesíthető a kedvezmény. Abban az esetben, ha a vissza nem fizetendő szolgáltatást az alkalmazott nem a maradványérték megfizetésére használja fel, akkor a támogatás adóköteles jövedelemnek minősül.

A lakáslízing nem csak a magánszemélyek számára jelent kedvező adózási feltételeket, hanem a cégek számára is előnyökkel kecsegtethet. Tölgyes László, a BG Hitel & Lízing vezérigazgatójának elmondása szerint, egyre több mikro- is kisvállalkozás keresi a lakáslízing termékeket. A BG ezen célcsoport számára dolgozott ki olyan lízingtermékeket, melyek segítségével a cégek is vonzóbb adózási feltételeket érhetnek el.

A mikro- és kisvállalkozások fejlődésének egy jelentős mérföldköve, amikor megfelelő irodát, telephelyet alakítanak ki. Ezek a cégek méretükből adódóan gyakran használnak lakásokat irodának. Mivel jelentős tőkeerővel még nem rendelkeznek, azonban a havi pénzáramuk kiváló, az egyik legkedvezőbb finanszírozási forma számukra a lakáslízing. A lakáslízing a cég számára hosszútávú befektetés, ami több szempontból is előnyös a vállalkozás számára. A lízingszerződés lejártával - akár zárt, akár nyílt végű konstrukcióban - a cégtulajdonos szabadon dönthet, hogy a lakást irodaként használja tovább, esetleg hozzátartozóinak teremt lakhatási lehetőséget, vagy eladja az ingatlant.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mikro- és kisvállalkozások a lízingbe vett ingatlan után különböző költségeket számolhatnak el. A lízingszerződés megkötésekor egyszeri díjak lépnek fel, mint az értékbecslés díja, közjegyzői díj, folyósítási díj, szerződéskötési díj, illeték, illetve a helyszíni szemle díja. A lízingszerződés futamideje során pedig havi, rendszeresen elszámolható költségek jelentkeznek. Ezek a kamat és kezelési költségek, valamint a lízingtárgy amortizációja, azaz értékcsökkenési leírása. Ezek a költségek zárt végű és nyílt végű lízingszerződések esetén egyaránt jelentkeznek, a költségek elszámolása pedig csökkenti a cég adóalapját.

A lízingszerződés feltételei már egészen kis cégek számára is teljesíthetőek. A kritériumok kikötik, hogy a cég ne legyen tartósan veszteséges, ne legyen negatív a saját tőke. A BG már induló vállalkozásoknak is biztosít lakáslízinget. A feltételek mikro- és kisvállalkozások számára nagyon kedvezőek, hiszen a cégnek még lezárt pénzügyi évvel, illetve annak beszámolójával sem kell rendelkeznie a bonitás vizsgálathoz. A finanszírozási hányadot befolyásolja az ingatlan forgalomképessége, valamint a készfizető-kezességet vállaló cégtulajdonosok jövedelmi, vagyoni helyzete. A lízingkérelmek nem kerülnek elutasításra, legfeljebb csökkentett finanszírozás mellett kerülnek a szerződések megkötésre.

A lízing a fent felsorolt adókedvezményeken túl további, az adózáson alapuló előnyöket is tartalmaz. Ha a leendő lízingbevevő a kiválasztott új építésű lakást nyílt végű pénzügyi lízing keretein belül vásárolja meg, csökkenhet a havi lízingdíj az áfa visszaigénylés miatt. A BG "Nettó finanszírozás" rendszere pont ezt a lehetőséget használja ki. Mivel a lízing során a lízingbeadó visszaigényelheti az ingatlan áfáját, a "Nettó finanszírozás" konstrukciója során ezt a kedvezményt a BG átengedi a vevőnek, oly módon, hogy az eszköz áfáját ugyan meg kell fizetnie a lízingbevevőnek, a BG azonban nem számít fel rá kamatot, és kezelési költséget. Magyarán a lízingbevevőnek havonta kevesebbet kell fizetnie.

Szintén új építésű ingatlanok esetében, a lízingbevevő illeték kedvezményeket is érvényesíthet, ha nyíltvégű pénzügyi lízinget választ. Az új építésű ingatlanok 15 millió forintig illetékmentesek, illetve a lízingbevevő a nyílt végű konstrukcióban csak a maradványösszeg megfizetésekor jelöli ki azt a személyt, aki tulajdonba lép. Így, ha a lízingbevevő a futamidő lejártakor más személyt jelöl meg tulajdonosként, az illetékmentesen juthat az ingatlan tulajdonjogához. Ezt a kedvezményt a felek maguk között bármilyen formában feloszthatják.

"A felsorolt kedvezményekből láthatjuk, hogy ha valaki, akár magánszemélyként, akár vállalkozásként lakást szeretne vásárolni, a lízing az akár nulla százalékos önerő mellett sok más előnyt tartogathat számára. Érdemes tehát felébreszteni a könyvelőket és adótanácsadókat, hogy segítsenek a legjobb forma kiválasztásában." jelentette ki Tölgyes László a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm