30 °C Budapest

Bedobom a zaciba - mennyire jó ötlet?

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 14:00

Megint egy évvel öregebb lettem, és bölcsebb is talán, de sajnos ez még nem jelenti azt, hogy a pénzemet is megtanultam volna beosztani. Így hát nem egyszer előfordult velem, hogy pénz kellett, no persze nem bármi áron, így fedeztem fel a zacit, vagyis inkább ő talált meg engem!

Megint egy évvel öregebb lettem, és bölcsebb is talán, de sajnos ez még nem jelenti azt, hogy a pénzemet is megtanultam volna beosztani. Így hát nem egyszer előfordult velem, hogy pénz kellett, no persze nem bármi áron, így fedeztem fel a zacit, vagyis inkább ő talált meg engem!

Három zálogház ajánlatainak segítségével szeretném bemutatni, hogy milyen szempontok alapján lehet összehasonlítani a különböző konstrukciókat, és mi alapján dönthetjük el, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb! Mindhárom cég esetében 100e forint értékű hitelhez szerettem volna hozzájutni és a három hónapos futamidőt választottam.

Általános feltételek

A záloghitelek esetében három különböző futamidőről beszélhetünk: 2 hét, 1 hónap, illetve 3 hónap. Ha a mi általunk megadott feltételeket vesszük alapul, akkor azt kell tudnunk, hogy a hitelt három hónapra kapjuk, tehát a felvételétől számított 90 nap áll rendelkezésünkre, hogy azt visszafizessük.

Abban az esetben, ha gyorsabban pénzhez jutnánk, mint eredetileg gondoltuk, és két héten belül ki tudjuk egyenlíteni tartozásunkat, a felvett összegre csupán a kezelési költséget kell kifizetnünk, a kamatot nem. De akkor is érdemes hamarabb kiváltani a zálogot, ha a két hétből már kicsúsztunk, mert ekkor csupán azokra a napokra kell megfizetnünk azt, amelyeken a zálogház pénzét használtuk.

Ha 90 napon belül nem tudunk fizetni, akkor érdemes első körben hosszabbítást kérni, ha erre nincs lehetőségünk akkor még 30 napunk marad, hogy ugyan késedelmi kamat megfizetésének ellenében, de visszakapjuk a zálogba tett értékeinket, ennek lejárta után ugyanis a zálogház azokkal szabadon rendelkezhet.

A zálogba adáshoz nincs szükségünk sem személyi igazolványra, sem egyéb okiratra, az egyetlen feltétel, hogy a zálogba adott arany ékszerünknek rendelkeznie kell magyar fémjellel, illetve néhány helyen követelmény, hogy sérülésmentes és eladható állapotban legyen.

Mi szempontok alapján hozhatsz jó döntést?

A BÁV Zrt., a Lombard Zálogház és a Bond Zrt. ajánlatait vettük górcső alá, nézzük mit találtunk!

Ezt kaphatod a BÁV Zrt.-nél

A BÁV Zrt. különlegessége, hogy nem csupán nemesfémet fogad el zálogtárgyként, otthagyhatjuk náluk bundánkat, a bőrkabátunkat (jó esetben nyáron), és a televíziónkat is. A vállalat a különböző termékekre más-más kezelési költséget alkalmaz, illetve abban is különbséget tesz, hogy a becsérték hány százalékát hajlandó megelőlegezni nekünk. Megkaphatjuk az ékszerünk 50, 65, 75 %-át is, persze minél nagyobb részt szeretnénk belőle, annál nagyobb lesz a kezelési költség is.

Mi az összehasonlíthatóság kedvéért a birtokunkban lévő arany ékszerek becsértékének 50 %-át kértük, vagyis ahhoz, hogy 100,000 Ft hitelt kapjunk, a zálogba helyezett értékének el kell érnie a 200,000 forintot.

Ha a visszafizetéssel nem késünk, a BÁV Zrt. kalkulátora szerint összesen 13075 forinttal kell megtoldanunk az eredetileg kapott összeget. A "pluszot" az 5600 forintnyi kezelési költség és az 90 napra felszámított kamat jelenti, amelynek értéke 7475 forint (a cég által alkalmazott éves kamatláb minden konstrukcióra 28 %).


Az IRR (THM) ebben az esetben 52,3 % százalék lesz, amely azt véve alapul, hogy a zálogháznak tulajdonképpen nem kell kockázatot vállalni, kissé magas számnak tűnhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miben tud másat nyújtani a Bond Zrt.?

A Bond Zrt. a másik két vizsgált társaságtól eltérően állapítja meg a hitelkeretet, az ékszer becsértékének használata helyett azt a módszert alkalmazza, hogy az ép állapotban lévő ékszerek egy grammjáért 1800 forintot ad, tehát majd 50 gramm aranyat kell beadnunk ahhoz, hogy kijöjjön a kívánt hitelösszeg.

Itt a kezelési költség 7,000 forintot, a kamat pedig 5737 forintot tesz ki, amely együttesen 12,737 forint többletköltséget jelent azon felül persze, hogy visszafizetjük a kiinduló összeget, vagyis a 100,000 forintot.

 


Az teljes hiteldíj mutatót kiszámítva itt már kedvezőbb eredményhez jutunk, amely leginkább az alacsonyabb éves kamatláb alkalmazásából adódik, hiszen a kezelési költség ebben az esetben magasabb.

Megtaláltuk a tökéletes megoldást?

A Lombard Zálogház a BÁV Zrt esetében is vizsgált konstrukcióját találtuk a leggazdaságosabbnak, amelynek IRR-je "csupán" 41,77 százalék. Ez minden valószínűség szerint annak köszönhető, hogy a zálogház 19 százalékos éves kamattal dolgozik, és a kezelési költség is viszonylag alacsony, 6 százalék.

 


Tehát a hitel felvételéért összesen 10,444 forintot kell fizetnünk, amely a 6,000 forintos kezelési költségből és a 4,444 forint kamatösszegből tevődik össze. Itt kell megemlítenünk, hogy a zálogháznál ez a számunkra legkedvezőbb konstrukciója, ugyanis ha rövidebb futamidővel és nagyobb százalékát kérjük a beadott értékünknek a hitelfelvétel feltételei kedvezőtlenebbek.

Abban az esetben viszont, ha késedelmesen fizetünk mindhárom cégnél kell késedelmi kamatot fizetnünk, a kérdés csupán az, hogy ennek mekkora a mértéke, a Bond Zrt-nél és a Lombard Zálogháznál is 4 százalék, míg a BÁV Zrt-nél 2,9-11,6 %, amely annak függvényében változik, hogy milyen hosszú ideig késünk a törlesztéssel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?