21 °C Budapest

Robbanás várható az on-line alkuszok piacán

Pénzcentrum
2006. október 12. 08:00

Külföldön az ügyfelek jelentős része online intézi biztosítással kapcsolatos ügyeit. Nem csak a biztosítási szerződések kötése folyik a Neten keresztül, hanem a kárbejelentés és adatváltozás bejelentése is. Ez a tendencia egyre inkább megfigyelhető hazánkban is. Azonban néhány kérdést mindenképpen felvet az on-line térnyerése: miért járnak jobban az ügyfelek, mivel szállnak versenybe a nagy alkuszcégek és talpon maradnak-e a kicsik?

Ezekről a kérdésekről, az alkuszpiacon lezajló folyamatokról és a cég által megvalósított innovációkról kérdeztük Mestyán Andrást, a CLB Független Biztosítási Alkusz KFT. Értékesítési igazgatóját és Marosvölgyi Pétert, a CLB on-line üzletágvezetőjét.

Pénzcentrum:Számítanak-e a az alkuszpiac szűkülésére?

Mestyán András:
Az alkusztevékenységgel kapcsolatos szigorodó törvényi és Uniós szabályozások egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a kisebb alkuszcégeknek az informatikával, az egyéb adminisztrációs és egyéb pénzügyi kötelezettségekkel kapcsolatos terheik miatt, illetve a piaci verseny erősödése miatt várható, hogy lesz egy alkuszszám csökkenés. De ez mindenképpen egy hosszú folyamat végeredményeként fog megtörténni. Tehát évek kellenek ahhoz, hogy a jelenlegi mintegy 350 cégből álló alkusztársadalom, száma lecsökkenjen és beálljon egy viszonylag állandó szintre.

Pénzcentrum:
Az átláthatóságra való törekvésből és a szakma tisztulásából adódik a kérdés, hogy Önök a CLB-nél milyen követelményeket támasztanak a munkatársakkal szemben, milyen tudással és gyakorlattal vannak felvértezve az Önök munkatársai?

Mestyán András:
Ha szakma tisztulásáról beszélünk akkor elsősorban itt a biztosítási szakmára kell gondolni. Az alkuszszakmában döntő többségében jól felkészült és tapasztalt szakemberek dolgoznak, tehát a tisztulásnak elsősorban nem itt kellene végbemenni. A törvényi feltételek nagyon szigorúan meghatározzák, hogy milyen vizsgákkal és gyakorlattal kell rendelkeznie egy alkusznak.

A CLB-nél már az új munkatársak kiválasztásánál magasra tesszük a mércét. Megvizsgáljuk a jelentkezők szakmai múltját, végzettségét, képességeit és rátermettségét. Folyamatos továbbképzéseket biztosítunk, nemcsak az új kollégák, hanem a már régebb óta itt dolgozó munkatársak számára is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy csapatunk minden tagja naprakész információval rendelkezzen a szakterületével és az egész piaccal kapcsolatban is, ezáltal tudják az ügyfelek felé azt a magas minőségi szolgáltatást nyújtani amit mi képviselni szeretnénk és sikerrel képviselünk is a piacon.

Pénzcentrum:A CLB már évek óta jelen van az on-line alkuszok piacán is. Ebben az évben azonban jelentős innovációt hajtottak végre ezen a területen. Mit várnak az on-line üzletágtól és miben nyújtanak többet a versenytársaiknál?

Mestyán András: A CLB a hagyományos on-line értékesíthető termékek mellett (kötelező, casco, lakás- és utasbiztosítás) a kockázati életbiztosításokat és a jogvédelmi biztosítást is kínálja Neten keresztül az ügyfeleinek. Az on-line biztosítás közvetítés egyre jelentősebb szeletet képvisel az értékesítési csatornák között. De természetesen nem válthatja fel teljes egészében az off-line értékesítést, mivel vannak olyan termékek melyek csak off-line csatornákon keresztül juttathatók el az ügyfelekhez.

Marosvölgyi Péter: A CLB on-line rendszere évek óta úgy működik, hogy a díjalapú kalkulációk mellett nagy hangsúlyt kap a szolgáltatások tartamának összehasonlítása is. Ettől az évtől kezdődően, a kötelező kampánnyal egy időben, pedig még plusz szolgáltatásokkal felszereljük a kalkulátorokat. Az ügyfélnek a díjak és a termék minősítése mellett lehetősége nyílik az egyes szolgáltatások közvetlen összehasonlítására is. Ez azt jelenti, hogy a díjak mellett az ügyfél egy összefoglaló táblázat segítségével megnézheti, hogy milyen szolgáltatások tartoznak a termékekhez és miből adódik két termék ára közti különbség. Megpróbálunk szubjektív minősítés helyett objektív minősítést alkalmazni.

A biztosítóknak lehetősége van arra is, hogy a termékeikhez egy rövid bemutatót publikáljanak Ezáltal is igyekszik a CLB ügyfelei számára a lehető legtöbb információt szolgáltatni, hogy a számukra legmegfelelőbb döntést hozhassák meg.

Pénzcentrum:
Tavaly hány ügyfél váltott társaságot a kötelező kampány alatt a CLB honlapján és mekkora bővülésre számítanak az idén?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Marosvölgyi Péter: Biztosító váltáskor tavaly az átlagos díj - az állomány egészét tekintve - 40-50 ezer forint között volt. Ha az évközi kötéseket nézzük, akkor az átlagos díj inkább a 60 ezer forinthoz közelített. Tehát itt már egy 20 ezer forintos különbség van. Az ügyfelek 75 százalékának érdemes váltania. Tavaly az on-line kötelező kötések száma nálunk 5000-re volt tehető, az idei évre mintegy 20000 kötésre számítunk.

Ami nagyon érdekes, mikor novemberben az ügyfél feljön az oldalra, hogy megtudja mennyivel változik a jövő évi díja, illetve milyen lehetőségei vannak az átkötésre, akkor ezt nagyon sok esetben csak az on-line alkuszoktól tudja meg, mivel a biztosító nem küldi ki neki a jövő évi díjértesítőt.

A CLB-nél az on-line kötések mellett működik az on-line kárbejelentés is és ezen a területen még további fejlesztések lesznek a jövőben.

Ezenkívül a CLB működtet egy on-line ügyfélszolgálatot is, melynek segítségével az ügyfél az adatváltozásait is bejelentheti, egyszerre akár több biztosító felé is. Lehetősége van nyomtatványok kitöltésére, és a szerződések állapotának nyomon követésére is.

Pénzcentrum:
A jövőben milyen területekre kíván még belépni a CLB?

Mestyán András: A CLB erősíteni szeretne a biztosítás közvetítés mellett a hitelvonalon is. Elindítottuk a CLB franchise - hálózatának kialakítását, aminek CLB Bankvonal a neve. Egy országos lefedettséget biztosító irodahálózat kialakítása cél, mely a pénzügyi terület legtöbb szegmensét lefedi. Emellett az on-line üzletág további erősítése a cél.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 9. 12:01
Váratlanul érte az alapkezelőket is a kormány múlt héten bejelentett rendeletcsomagja: augusztus 1-t...
MEDIA1  |  2023. június 9. 11:57
Egyikük jelenleg is súlyos sérülésekkel fekszik kórházban.
KonyhaKontrolling  |  2023. június 9. 07:45
Aki régebb óta követ engem, az talán tudja, hogy ha van lehetőségünk, akkor minden évben főzünk lekv...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 8. 14:14
2018-ban vettem SKT-t az osztalékáért. 2020-ban ezt lenullázta, 2021 óta újra fizet, és elég jól, fé...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?