A szomszédé sem sokkal zöldebb, már...

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 10:30

Bár még mindig nem közelíti meg a magyar háztartások 4400 milliárd forintot kitevő hitelállományát, a román lakosság eladósodottsága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár még mindig nem közelíti meg a magyar háztartások 4400 milliárd forintot kitevő hitelállományát, a román lakosság eladósodottsága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban- írja a Világgazdaság.

A Román Nemzeti Bank honlapján megtalálható adatok szerint csaknem megduplázódott a lakossági hitelállomány Romániában. A legnagyobb növekedést a hosszú távú hitelállomány mutatta, 7,7 milliárdról 12,7 milliárd lejre emelkedve. Az 5 évnél rövidebb futamidejű hitelek iránt is nőtt az érdeklődés, csak a középtávú termékek kereslete csökkent valamelyest.

A hitelállomány növekedésével azonban a nem fizetők száma is növekedett, a késedelmes hitelek összértéke pedig meghaladta a 270 millió lejt, miközben a lekötött betétek összértéke egy hónap alatt 2,2 százalékkal csökkent. A román jegybank aggódva figyeli a növekvő tendenciát, annak ellenére, hogy a román lakosság eladósodottságát tekintve csupán sereghajtó mind az új, mind a régi európai uniós országok között.

A kereskedelmi bankok a jegybankkal ellentétben azon a véleményen vannak, hogy a lakossági hitelállomány, amely a GDP 10 százaléka alatt van, még óriási kiaknázatlan potenciált takar, így ők kifejezetten örülnek a meginduló növekedésnek. A román ingatlan-jelzáloghitel állomány, amely a GDP 2,5 százaléka, az EU új tagállamaiénak csupán töredékét teszi ki, ahol az akár GDP 30-40 százalékára is rúghat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?