16 °C Budapest

Nyakig ülünk az adósságban

Pénzcentrum
2006. február 2. 16:30

Tavaly ismét kitett magáért a magyar lakosság, ugyanis csaknem nyolcszázmilliárd forintnyi hitellel bővítették, a már eddig is meglévő, nem csekély adósságállományukat.

Az elmúlt évben egyértelműen a deviza alapú hitelezés volt a favorit. Devizaalapú hitelből vásárolt magának majdnem mindenki házat, autót, hűtőgépet, mobiltelefont és szinte már csak a napi bevásárlás nem történt hitelre. A hitelintézetek egymással vérre menő küzdelmet folytattak az ügyfelek kegyeinek elnyerése érdekben és „kedvezőbbnél kedvezőbb” konstrukciókkal rukkolnak elő (0 % THM és társai).

A jegybank számsorai szerint a hitelállomány növekedéséből a fogyasztási hitelek igen komoly mértékben részesedtek: állományuk tizenkét hónap alatt kétharmadával gyarapodott, ez havi átlagban közel 40 milliárd forintos bővülést jelent. A lakáshitelek állománynövekedése jóval szerényebb volt 2005-ben, ám a csaknem húszszázalékos bővülés még mindig egészséges dinamikáról tanúskodik. A háztartások lakáshiteleinek állománya egyébként decemberben már megközelítette a 2300 milliárd forintot, és tavaly havonta átlagosan mintegy 30 milliárddal bővült. Igaz az egész évi 477 milliárdos növekményből alig 60 milliárdnyi volt forinthitel.

A devizaalapú kölcsönök a teljes hitelállomány 45,5 százalékát adják, ezzel mennyiségük mintegy megnégyszereződött az elmúlt egy év alatt. A lakáshiteleknél ez az arány egyenlőre még alig több mint 20 százalék, ez leginkább a korábbi években felhalmozott 1800 milliárdos, forintalapú hitelállománnyal magyarázható.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?