Reményvesztettség és hitelhenger - 330 ezerrel tartozunk?

Pénzcentrum
2006. február 1. 06:50

Bár a háztartások átlagos fogyasztási hitelállományának tekintetében továbbra sem tartozunk Európa élmezőnyéhez, a teljes fogyasztási hitelállomány dinamikája magáért beszél: roham léptekben adósodnak el a hazai háztartások, 2005-ben már 1,255 eurót tett ki az átlagos állomány.

A Cetelem európai berométerét 8,000 fogyasztó telefonos megkérdezésére alapozva állították össze. A kutatás során országonként 665 főt vontak be a reprezentatív mintába, így kiderül, hogy egyes országokban miként vélekednek az emberek a jövőről, mit terveznek vásárolni, illetve terveznek-e megtakarítani. A következőkben a felmérés néhány érdekesebb pontjára hívjuk fel a figyelmet.
Míg hazánkban 2004-ben a megkérdezettek többsége még arra szavazott, hogy életszínvonala javulni fog, addig mostanra többségbe kerültek a pesszimisták, mely egyáltalán nem csak hazánkra jellemző tendencia: Európa egészére is a reményvesztettség jellemző.
A borúlátás ellenére elmondható, hogy a fogyasztás és megtakarítás mérlege tavalyról átbillent az előző oldalára.
Nemzetközi összehasonlításban kiemelhető, hogy az oroszok a legoptimistábbak, egyedül náluk van az összes jelzőszám az európai átlag felett, de említésre méltó, hogy a cseheknél a legerősebb a jövőbe vetett bizalom. Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol nem változott az emberek gazdasági helyzetre vonatkozó véleménye.
Szegmensenkénti bontásban elmondható, hogy a háztartási gépek piacán hazánkban a legnagyobb a háztartások átlagos kiadásának növekedése, míg a szórakoztató elektronika területén a megtorpanás a jellemző. Az autópiac nem tartogatott sok újdonságot: a magánszemélyek részére forgalomba helyezett új gépkocsik darabszáma 2003 óta csökkenő piacról árulkodik, ezzel ellentétben a motor és robogó piac dinamikusan bővül.
Az eladósodási szerkezetet és a költekezés irányát a következő ábrák mutatják:

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22