Reményvesztettség és hitelhenger - 330 ezerrel tartozunk?

Pénzcentrum
2006. február 1. 06:50

Bár a háztartások átlagos fogyasztási hitelállományának tekintetében továbbra sem tartozunk Európa élmezőnyéhez, a teljes fogyasztási hitelállomány dinamikája magáért beszél: roham léptekben adósodnak el a hazai háztartások, 2005-ben már 1,255 eurót tett ki az átlagos állomány.

A Cetelem európai berométerét 8,000 fogyasztó telefonos megkérdezésére alapozva állították össze. A kutatás során országonként 665 főt vontak be a reprezentatív mintába, így kiderül, hogy egyes országokban miként vélekednek az emberek a jövőről, mit terveznek vásárolni, illetve terveznek-e megtakarítani. A következőkben a felmérés néhány érdekesebb pontjára hívjuk fel a figyelmet.
Míg hazánkban 2004-ben a megkérdezettek többsége még arra szavazott, hogy életszínvonala javulni fog, addig mostanra többségbe kerültek a pesszimisták, mely egyáltalán nem csak hazánkra jellemző tendencia: Európa egészére is a reményvesztettség jellemző.
A borúlátás ellenére elmondható, hogy a fogyasztás és megtakarítás mérlege tavalyról átbillent az előző oldalára.
Nemzetközi összehasonlításban kiemelhető, hogy az oroszok a legoptimistábbak, egyedül náluk van az összes jelzőszám az európai átlag felett, de említésre méltó, hogy a cseheknél a legerősebb a jövőbe vetett bizalom. Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol nem változott az emberek gazdasági helyzetre vonatkozó véleménye.
Szegmensenkénti bontásban elmondható, hogy a háztartási gépek piacán hazánkban a legnagyobb a háztartások átlagos kiadásának növekedése, míg a szórakoztató elektronika területén a megtorpanás a jellemző. Az autópiac nem tartogatott sok újdonságot: a magánszemélyek részére forgalomba helyezett új gépkocsik darabszáma 2003 óta csökkenő piacról árulkodik, ezzel ellentétben a motor és robogó piac dinamikusan bővül.
Az eladósodási szerkezetet és a költekezés irányát a következő ábrák mutatják:

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?