34 °C Budapest

Minden kell, de csak részletre!

Pénzcentrum
2006. május 22. 12:00

A háztartások megtakarításai kis mértékben csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartások pénzügyi eszközeik közül főként a forint betéteket és a befektetési jegyeket növelték, a tarozásaik közül továbbra is a devizahitelek növekedése jelentős - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésben.

A háztartások megtakarításai kis mértékben csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartások pénzügyi eszközeik közül főként a forint betéteket és a befektetési jegyeket növelték, a tarozásaik közül továbbra is a devizahitelek növekedése jelentős - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésben.

A bankbetéteken és a befektetési jegyeken kívül, számottevő volt a nyugdíjpénztári követelések növekedése is. A tőzsdei részvények piacán a háztartások ismét nagyobb értékben adtak el részvényt, mint amennyit vettek. A forint gyengülése és a tőzsdeindex emelkedése miatt számottevő árfolyamnyereség keletkezett a devizabetétek és a tőzsdei részvények állományán.A háztartások kötelezettségei közül továbbra is dinamikusan növekedtek a devizahitelek, míg a forint hitelek állománya csökkent. A devizahitelek állományát jelentősen növelte a forint árfolyamának gyengülése is.

Az eladósodás valamennyi hiteltípusnál megfigyelhető, a legnagyobb növekedést azonban a lakáscélú hitelek "produkálták". Az első negyedév végén a hazai lakosság mintegy 2366 milliárd forintnyi lakáshitellel volt adós a pénzintézetek felé. Az lakáscélú hitelállomány több mint 30 százaléka deviza alapú hitel, mintegy 566 milliárd forint értékben.A forint alapú hitelek magas aránya a teljes lakáscélú hitelállományon belül elsősorban a korábbi évekről felhalmozódott forintkölcsönök magyarázzák. Mára azonban ez a trend megfordult és a devizahitelezés került előtérbe az összes hiteltípusnál.A idei év első negyedévében is a fogyasztási hitelek állománya növekedett a legnagyobb ütemben. Márciusban a lakosság 444 milliárd forintnyi személyi és 94 milliárd forintnyi áruvásárlási hitellel rendelkezett. Az autóvásárlási hitelek aránya két év alatt duplájára 161 milliárd forintra nőtt. A szabad felhasználású jelzálog alapú hitelek arány pedig két év alatt két és félszeresére duzzadt, így összesen elérte a 460 milliárd forintot. A tavalyi évben a fogyasztási kölcsönök aránya 65 százalékkal emelkedett a múlt évben.

Az összes lakossági kölcsönt figyelembevéve a forinthitelek állománya jelenleg 3043,1 milliárdról 3014 milliárd forintra csökkent, a devizaalapú hitelek állománya pedig 2004,3-ról 2291,8 milliárd forintra nőtt.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 08:09
A Media1 megtudta, ki veszi át az operatív igazgatói feladatokat, miután a Life Tv és az Ozone csato...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?