Pénzváltók a törvény felett - A lehúzás mesterei?

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 10:00

Számos panasz ellenére semmilyen változás nem történt tavaly óta a fővárosi pénzváltók működésében: a legfrekventáltabb helyeken szemérmetlenül magas árfolyamkülönbséggel adják-veszik az eurót: jóval a hivatalos árfolyam fölött adják, és gyakran mindössze 213 forintot adnak az uniós valutáért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Számos panasz ellenére semmilyen változás nem történt tavaly óta a fővárosi pénzváltók működésében: a legfrekventáltabb helyeken szemérmetlenül magas árfolyamkülönbséggel adják-veszik az eurót: jóval a hivatalos árfolyam fölött adják, és gyakran mindössze 213 forintot adnak az uniós valutáért -írja a Magyar Nemzet.

A felügyeleti szervek szerint akár száz forintért is lehetne váltani az eurót a turistáknak, ők akkor sem büntethetnek.

A GVH csupán a váltók közötti esetleges kartellgyanúval foglalkozhat, a pénzváltók által alkalmazott árfolyam vizsgálata nem tartozik a feladataik közé. A GVH szerint s Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az illetékes az ügyben, a felügyeletnél azonban közölték: akár száz forintért is válthatnák az eurót a turistáknak, akkor sem lenne joguk beavatkozni. Mint mondták, jelenleg nincs olyan szabályozás, amely alapján vizsgálatot lehetne indítani az ügyben, szabadpiaci verseny uralkodik a pénzváltók között.

Elhárította a felelősséget a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is. Kathi Attila, a főfelügyelőség szóvivője elmondta: nem folytatnak eljárást az ügyben, s jelenleg nincs is olyan hatóság, amely szankcionálhatná a középárfolyamtól jelentősen eltérő pénzváltók működését. Azzal kapcsolatban, hogy egyes helyeken kettős árfolyamot alkalmaznak, azaz feltüntetnek egy kedvezőbb árfolyamot is, ez azonban csak akkor érvényes, ha az ügyfél legalább negyedmillió forintnak megfelelő valutát kíván készpénzben beváltani, Kathi leszögezte: nem vizsgálhatják a fogyasztó megtévesztését, csupán annyit kell ellenőrizniük, hogy valamilyen formában fel legyen tüntetve az összes árfolyam.

A tavalyi turisztikai főszezonban turisták és hazai ügyfelek éltek panasszal a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) pénzváltó ügynökeként tevékenykedő Interchange Kft. tevékenysége miatt. A bank akkor azzal védekezett, hogy a pénzváltók szabad árfolyam-politikát gyakorolhatnak, s ők csak azt vizsgálják, hogy a kétféle árfolyam megfelelő módon legyen feltüntetve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?