18 °C Budapest

Pénzváltó körkép: Hol válts pénzt a nyaralásra?

Pénzcentrum
2006. július 4. 12:00

Az elmúlt hónapban szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A felmérés óta történt egy s más a forinttal és itt a nyaralási főszezon is. Ezért most újra szemügyre vesszük a valutaváltók kínálatát.

Az elmúlt hónapban szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A felmérés óta történt egy s más a forinttal és itt a nyaralási főszezon is. Ezért most újra szemügyre vesszük a valutaváltók kínálatát.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felöl érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.


Kék színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Letenyén szerezhetünk be - igaz itt adják érte a legkevesebbet is - míg legdrágábban az Árkádban veszik meg tőlünk. Legdrágábban, Nyugatiban vásárolhatunk eurót, kunát és dollárt is.


Ha dollárt szeretnénk eladni, akkor az Árkádban tudjuk, számunkra legkedvezőbben, megtenni, míg a vásárláshoz Letenye a legalkalmasabb hely.

A horvát kunát Letenyén veszik a legolcsóbban ,ez érthető is hiszen mindenki ott akar megszabadulni a nyaralásból megmaradt valutájától. Míg a legmagasabb árat Békéscsabán adják érte, és ott kell a legkevesebbet  fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán. Az elmúlt hónaphoz képest ezek a marzsok csökkentek az euró és a dollár esetében, míg a kunánál 1-2 százalékkal nőttek.


Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 9 százalék között van a marzs ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel néhány fővárosi pénzváltónál és Letenyén találkozhatunk. Míg a legkisebb marzszsal az Árkádban dolgoznak. Euró esetében az átlagos 2-3 százalékos marzstól csak a Nyugatinál tértek el nagyobb mértékben, itt 5 százalékra nőtt a különbség, míg az Árkádban csak 2 százalékkal dolgoznak.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2006 07 03.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg valutaváltónként eltérő (általában egy- és hárommillió forint között határozzák meg).

Eddig tartott valuta-körképünk, a nyár folyamán még többször megvizsgáljuk, hogy változott-e valamit a helyzet, illetve más helyszíneken is körülnézzünk.

EZT OLVASTAD MÁR?