8 °C Budapest

Pénzváltó körkép: Hol válts pénzt a nyaralásra?

Pénzcentrum
2006. július 4. 12:00

Az elmúlt hónapban szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A felmérés óta történt egy s más a forinttal és itt a nyaralási főszezon is. Ezért most újra szemügyre vesszük a valutaváltók kínálatát.

Az elmúlt hónapban szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A felmérés óta történt egy s más a forinttal és itt a nyaralási főszezon is. Ezért most újra szemügyre vesszük a valutaváltók kínálatát.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felöl érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.


Kék színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Letenyén szerezhetünk be - igaz itt adják érte a legkevesebbet is - míg legdrágábban az Árkádban veszik meg tőlünk. Legdrágábban, Nyugatiban vásárolhatunk eurót, kunát és dollárt is.


Ha dollárt szeretnénk eladni, akkor az Árkádban tudjuk, számunkra legkedvezőbben, megtenni, míg a vásárláshoz Letenye a legalkalmasabb hely.

A horvát kunát Letenyén veszik a legolcsóbban ,ez érthető is hiszen mindenki ott akar megszabadulni a nyaralásból megmaradt valutájától. Míg a legmagasabb árat Békéscsabán adják érte, és ott kell a legkevesebbet  fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán. Az elmúlt hónaphoz képest ezek a marzsok csökkentek az euró és a dollár esetében, míg a kunánál 1-2 százalékkal nőttek.


Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 9 százalék között van a marzs ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel néhány fővárosi pénzváltónál és Letenyén találkozhatunk. Míg a legkisebb marzszsal az Árkádban dolgoznak. Euró esetében az átlagos 2-3 százalékos marzstól csak a Nyugatinál tértek el nagyobb mértékben, itt 5 százalékra nőtt a különbség, míg az Árkádban csak 2 százalékkal dolgoznak.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2006 07 03.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg valutaváltónként eltérő (általában egy- és hárommillió forint között határozzák meg).

Eddig tartott valuta-körképünk, a nyár folyamán még többször megvizsgáljuk, hogy változott-e valamit a helyzet, illetve más helyszíneken is körülnézzünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem