Megállt a kamatemelési sorozat - de maradt a bizonytalanság

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 08:12

A várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot a FED Nyíltpiaci Bizottsága tegnapi ülésén. A sorozat kb. két éve indult, akkor az irányadó ráta 1%-on állt. A legutóbbi kamatemelés ezt már 5.25%-ra tornázta fel. Az elemzők egyelőre azt vizsgálják, hogy a mostani szünet csak átmeneti, vagy tartósan nem emelkedik a mostani szint fölé a kamat. Bár inflációs feszültségek vannak az amerikai

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot a FED Nyíltpiaci Bizottsága tegnapi ülésén. A sorozat kb. két éve indult, akkor az irányadó ráta 1%-on állt. A legutóbbi kamatemelés ezt már 5.25%-ra tornázta fel. Az elemzők egyelőre azt vizsgálják, hogy a mostani szünet csak átmeneti, vagy tartósan nem emelkedik a mostani szint fölé a kamat.

Bár inflációs feszültségek vannak az amerikai gazdaságban, a növekedési ütem egyértelműen lassul. Erre utal az ingatlanpiac, egyes ipari szektorok.

Az árfeszültségek léteznek, az infláció az elmúlt időszakban érezhetően emelkedett. Emögött részben az energiaárak növekedése, a dollár gyengülése állt, de a maginflációs index növekedése más típusú problémákra is utalt. A tegnapi termelékenységi illetve egységbérköltség adatok alapján élőmunka oldalról is vannak aggodalomra okot adó tényezők.

2006.08.08 14:41
Várt feletti termelékenység és bérköltség-növekedés az USA-ban (2.)

A 25 hónapja elkezdődött kamatemelési sorozat ugyanakkor már érezteti hatását, a legutóbbi szigorítások egy része feltehetően nem gyűrűzött még végig, a hatásmechanizmus kiteljesedése még részleges. Feltehetően a FED ezt is értékelte, amikor a kivárás mellett döntött.

A piacokat tehát továbbra is bizonytalanság jellemzi, a következő hetek, hónapok adatai meghatározóak lesznek a várakozások illetve a kamatpolitika alakulása szempontjából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?