A szlovák pénzügyminiszter eltökélt az euró mellett

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:22

Lemondással fenyegtőzik Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem ragaszkodik az euró 2009-es bevezetéséhez. Személyes felelősségem, hogy ragaszkodjak az euróhoz - nyilatkozta a Financial Times-nak Pociatek. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunknak 2007-ben teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat. A 35 éves Pociatek úgy fogadta el a miniszterelnök felkérését a posztra,

Lemondással fenyegtőzik Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem ragaszkodik az euró 2009-es bevezetéséhez. Személyes felelősségem, hogy ragaszkodjak az euróhoz - nyilatkozta a Financial Times-nak Pociatek. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunknak 2007-ben teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat.

A 35 éves Pociatek úgy fogadta el a miniszterelnök felkérését a posztra, amikor ígéretet kapott, hogy a kormányzat eltökélt lesz a feltételek mielőbbi teljesítése, és az euró 2009-es bevezetése mellett. Ahhoz, hogy Szlovákiában euróval lehessen fizetni, leginkább a költségvetésre kell figyelni. Bár jelenleg úgy tűnik, 2007-re 3% alatti hiány várható, nagy a veszélye, hogy a jóléti ígéretek miatt a limit mégsem teljesül.

A júniusi választásokon győztes vezető kormánypárt mellett a koalíciót két nacionalista párt adja. A Fico vezetésével működő kormány részben a szélsőséges pártok nyomása miatt hajlamos lehet a szociális kiadások elengedésére. Bár a pénzügyminiszter igyekszik fegyelmet tartani, a központi banknak mégis több alkalommal kellett már beavatkozni a piacon a korona védelmében.

Pociatek a költségvetési hiány alacsony tartását a kiadások megfontolt alakításával képzeli el. A tervek szerint a minisztériumok kiadásai jövőre reálértékben 5%-kal csökkenhetnek. A kiadások növelése csak a gazdasági növekedés függvényében képzelhető el. A bevételeknél az adórendszerre kisebb módosítás vár, melynek a költségvetésre összességében neutrális hatása van. A jövedelemadónál a kedvezmények köre szűkül, emellett az ÁFA területén lesznek kisebb változások. Elképzelhető, hogy a magas energiaárak miatt jelentős profitnövekedést élvező energetikai cégekre extra adót vetnek ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szlovákia az első lehet a visegrádi országok közül, mely csatlakoztik az euró-zónához. A cseh és magyar kormány korábban 2010-es időpontot említett, ugyankkor hazánk esetében ehhez képest is néhány év csúszás várható. Lengyelország szintén csak a következő évtizedben vezetheti be a közös pénzt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 20. 19:10
Az Euronews magyarországi igazgatója szerint nincs miért aggódnia a magyar Euronews munkatársainak....
MNB Intézet  |  2023. március 20. 14:26
A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése sokakból aggodalmat vált ki: attól tartanak, hog...
Kiszámoló  |  2023. március 20. 14:18
Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megé...
Holdblog  |  2023. március 20. 11:34
Az elmúlt hét a bankválságoktól volt hangos. A legtöbben azt találgatták, hogy egy újabb 2008-as vál...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?