A szlovák pénzügyminiszter eltökélt az euró mellett

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:22

Lemondással fenyegtőzik Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem ragaszkodik az euró 2009-es bevezetéséhez. Személyes felelősségem, hogy ragaszkodjak az euróhoz - nyilatkozta a Financial Times-nak Pociatek. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunknak 2007-ben teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat. A 35 éves Pociatek úgy fogadta el a miniszterelnök felkérését a posztra,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lemondással fenyegtőzik Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem ragaszkodik az euró 2009-es bevezetéséhez. Személyes felelősségem, hogy ragaszkodjak az euróhoz - nyilatkozta a Financial Times-nak Pociatek. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunknak 2007-ben teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat.

A 35 éves Pociatek úgy fogadta el a miniszterelnök felkérését a posztra, amikor ígéretet kapott, hogy a kormányzat eltökélt lesz a feltételek mielőbbi teljesítése, és az euró 2009-es bevezetése mellett. Ahhoz, hogy Szlovákiában euróval lehessen fizetni, leginkább a költségvetésre kell figyelni. Bár jelenleg úgy tűnik, 2007-re 3% alatti hiány várható, nagy a veszélye, hogy a jóléti ígéretek miatt a limit mégsem teljesül.

A júniusi választásokon győztes vezető kormánypárt mellett a koalíciót két nacionalista párt adja. A Fico vezetésével működő kormány részben a szélsőséges pártok nyomása miatt hajlamos lehet a szociális kiadások elengedésére. Bár a pénzügyminiszter igyekszik fegyelmet tartani, a központi banknak mégis több alkalommal kellett már beavatkozni a piacon a korona védelmében.

Pociatek a költségvetési hiány alacsony tartását a kiadások megfontolt alakításával képzeli el. A tervek szerint a minisztériumok kiadásai jövőre reálértékben 5%-kal csökkenhetnek. A kiadások növelése csak a gazdasági növekedés függvényében képzelhető el. A bevételeknél az adórendszerre kisebb módosítás vár, melynek a költségvetésre összességében neutrális hatása van. A jövedelemadónál a kedvezmények köre szűkül, emellett az ÁFA területén lesznek kisebb változások. Elképzelhető, hogy a magas energiaárak miatt jelentős profitnövekedést élvező energetikai cégekre extra adót vetnek ki.

Szlovákia az első lehet a visegrádi országok közül, mely csatlakoztik az euró-zónához. A cseh és magyar kormány korábban 2010-es időpontot említett, ugyankkor hazánk esetében ehhez képest is néhány év csúszás várható. Lengyelország szintén csak a következő évtizedben vezetheti be a közös pénzt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?