13 °C Budapest

Devizahitel árfolyamkockázat nélkül? - Menj biztosra!

Pénzcentrum
2006. június 21. 08:30

Gondolkodtál már devizahitel felvételén, de elrettent az árfolyamok hektikus ingadozása? Figyelemmel kíséred a THM-ek alakulását és még mindig úgy véled, a svájci frank hitel a neked való? A pénzügyi piacokon természetesen van lehetőség az adós számára kedvezőtlen irányú árfolyam-alakulás elleni védekezésre, ennek azonban ára van. A hitelfelvevők számára jó hír, hogy ezentúl akad olyan szolgáltató, mely biztosítást nyújt a forint gyengülése ellen, nem árt hát ismerni az új konstrukciót, mielőtt bármibe is belevágnánk.A Magyar Jelzáloghitel Zrt. ingatlan fedezete mellett nyújt szabad felhasználású jelzáloghitelt, melyet akár lakás vásárlására is felhasználhatunk. A hitel összege maximálisan a fedezetként szolgáló ingatlan piaci értékének 60%-áig terjedhet.

A futamidő 1 és 20 év között alakulhat és ami a legfontosabb, itt nem arról van szó, hogy "minden hónapban ugyanannyit fizetünk", cserébe viszont a futamidő változhat! (A Lombard havi fix autóhitele esetén gyakorlatilag ki vagyunk téve az árfolyam-változásnak, csak azt a futamidő módosulásán keresztül érzékeljük, nem a havi törlesztőrészlet nagyságán, ez ugyanis tényleg változatlan.)

Itt igazi védelemről van szó, mely fedezeti ügyletek segítségével történik. Ennek persze ára van: az árfolyamgarancia éves díja a tőketartozás 0.5%-a.

Jelenleg csak CHF-alapon lehet igénybe venni a szolgáltatást, hiszen az ügyfelek 95%-a ez iránt érdeklődik, így euróban nincs is meg a fedezeti ügyletekhez szükséges volumen.

Az árfolyamgaranciát tulajdonképpen egyfajta biztosításként kell felfogni, mely fedezi az esetleges forintgyengülésből eredő károkat. Ez egy példán keresztül annyit tesz, hogy ha ma 173 Ft-on tartózkodik a CHF árfolyama, akkor a Magyar Jelzáloghitel Zrt. garantálja a 183 Ft-os fix árfolyamot.

E mögött az a logika húzódik meg, hogy a 10 Ft-os elmozdulás még nagyon nem változtatja meg a törlesztőrészletet, ha viszont a piaci áron kötnének fedezeti ügyletet, az aránytalanul megdrágítaná a konstrukciót.

A garancia egy évre vonatkozik, ennek lejártával a piaci árfolyamok függvényében újraindítható, ha erre van igény. Ekkor újra meg kell fizetni a fennálló tőketartozás 0.5%-át, mint "biztosítási díjat". Amennyiben a forint stabilizálódik elképzelhető, hogy egy év múlva már nem is lesz szükség erre a szolgáltatásra, ezért is indokolt az éves szakaszokra történő lebontás, amellett hogy ez az időtáv valamelyest belátható, míg a tipikus 20 éves futamidő egyáltalán nem.

Fontos tudni, hogy ha számunkra kedvező irányba mozdul el a forint árfolyama (tehát erősödik a CHF-fel szemben), akkor nyerünk az ügyleten. Nem vagyunk tehát kötelezetti pozícióban, olyan mintha egy opciónk lenne, amit a fenti példában csak akkor hívunk le, ha az árfolyam 183 Ft fölé megy, addig a piaci árfolyamon törlesztünk.

A Magyar Jelzáloghitel Zrt. 20 éves hitelének havi törlesztőrészlete az árfolyamgarantált terméknél havi 8,900 Ft millió forintonként.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?